5 dingen die ik het meest mis aan Nederland

Reizen verreikt je leven, met alle mooie dingen die je tegenkomt op je pad. In de spiegel van andere culturen zie je wie je zelf bent en deze grote reis brengt mij ontzettend veel. Ik zit niet stil, mijn hoofd ook niet. Vooral nu het einde van de reis nadert merk ik dat ik steeds meer bezig ben met (zelf)reflectie. Want wat neem ik mee uit alle landen die ik heb bezocht? Wat heb ik geleerd van alle verschillende mensen, culturen en gewoonten?

Waar ik eerst de grote droom had om mij ergens in een zonnig paradijs te settelen, heb ik nu juist steeds meer de drang om terug naar Nederland te gaan. Ik mis niet alleen mijn vrienden en familie, maar ook juist de kleine dingen zorgen er soms echt voor dat ik naar huis verlang. Je kan het niet omschrijven als heimwee, maar juist een besef dat wat je thuis hebt zo slecht nog niet is. Simpelweg: in Nederland ligt mijn hart, met mijn thuishaven Utrecht!

De dingen die ik het meeste mis aan Nederland:

1. Heldere communicatie

Duidelijk en helder communiceren, daar houden wij van in Nederland. Geen omwegen, gelul om het lullen, maar gewoon een nuchtere houding en er niet omheen draaien. (Bijna) Iedereen spreekt dezelfde taal: verbaal en non-verbaal. Geen ‘Awesomes’, ‘WOW’, ‘That’s AMAAAAAZING’ en ook niet alles is ‘Cool’. Doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg.

2. Feestdagen

Feestdagen en festiviteiten creëren een heel sterk gevoel van saamhorigheid. Het brengt mensen met elkaar in verbinding; van families, vrienden, tot een hele samenleving. Sinterklaas, Koningsdag, de Gayparade, 1ste kerstdag én 2de kerstdag, Bevrijdingsdag en Oud & Nieuw. Allemaal met een uniek karakter en eigen Hollandse twist. Wat mis ik de Oranje gekleurde straten, de hilarische Oranje gekte tijdens het WK en de AH hamsters. Het zijn mooie vieringen en vreugde momenten door het jaar heen die ik dit jaar helaas mis. Maar gelukkig is het een grote troost dat deze traditionele dagen ieder jaar weer op het programma staan.

Vuurwerk

Met Oud & Nieuw waren we in Dubai getuige van een spectaculaire vuurwerkshow!

3. Uitwaaien op de motor

Terwijl je haren onder je helm uitwapperen, het gas vol open, je focussen op de weg en dan komt daar die bocht. Het rijden van de juiste lijn. Eén zijn met je motor. Het geeft mij een heel sterk gevoel van rust. Nergens aan hoeven denken en tegelijkertijd juist zo geconcentreerd met iets bezig zijn.

Mijn scheurmonster hebben we vlak voor de reis verkocht. Er komt weer een nieuwe, maar straks eerst weer netjes sparen.

Mijn scheurmonster hebben we vlak voor de reis verkocht. Er komt weer een nieuwe, maar straks eerst weer netjes sparen.

4. Gepassioneerd bezig zijn met je werk

Misschien is het voor sommige mensen moeilijk voor te stellen, maar ik mis het werken. Werken aan mooie projecten, brainstormen met collega’s en andere inspirerende mensen, samenwerken naar één doel en dan vol spanning je ideeën presenteren aan de klant. Dan komt daar het verlossende telefoontje dat de opdracht is binnengehaald. Dat geeft een ontzettende kick!

5. Boodschappen doen en zelf eten koken

In Azië lieten we onszelf maar wat graag verwennen met alle lekkernijen die je daar op iedere hoek van de straat kan kopen. In India heb je voor nog geen € 3,- een overheerlijke avondmaaltijd. Maar je moet er wel altijd de deur voor uit. Wachten totdat iemand je serveert en de rekening brengt. Na een aantal maanden miste ik onze eigen keuken.

In Azië is het altijd maar afwachten wat je geserveerd krijgt. Rijnhout liet zich deze kippenPOOT goed smaken.

In Azië is het altijd maar afwachten wat je geserveerd krijgt. Heerlijk echte kippenPOOTjes!

In Nieuw-Zeeland was ik als een kind zo blij met onze camper en het daarbij behorende mini keukentje. Wat een vrijheid, om zelf je eigen eten klaar te maken. In Amerika kreeg het onderwerp ‘eten’ een totaal andere dimensie. Ik sta nog steeds versteld van de uitgebalanceerde Amerikaanse consumptiemaatschappij. Want hoe bizar is het dat je in de supermarkt 4 flessen 2-liter Cola kan kopen voor nog minder geld dan 100 gram sla.

Ik mis de AH, met haar voorverpakte zakjes groenvoer. De zaterdagmarkt in het centrum van Utrecht met de lekkerste verse vis, Turkse broden en boerderijkaas. Maar boven alles mis ik de groentjes van de groentetuin van mijn ouders, die staan toch echt op nummer 1!

Wat mis jij het meest als je (voor lange tijd) op reis bent? 

Author: Saskia

Share This Post On

9 Comments

 1. Wat mis ik het meeste? Plek nummer één is natuurlijk familie en vrienden. Zonder hen zou het reizen zoveel anders zijn. Tijdens deze reis heb ik mijzelf heel goed leren kennen, maar heb ik ook geleerd wat de mensen thuis voor mij betekenen. Ik heb wel eens gedacht hoe het zou zijn als je juist weggaat van thuis. Dat is voor mij bijna ondenkbaar.

  Daarnaast eten uiteraard. Mn ouderwetse zaterdagavond patatdag bij mn ouders, daar heb ik toch meerdere malen aan gedacht. Één keer tijdens deze reis heb ik nog Nederlandse drop op in Nieuw-Zeeland, maar drop ga ik met kilo’s tegelijk naar binnen werken denk ik.

  En voor mij idd ook het gevoel van saamhorigheid, het één voelen met je land en de mensen om je heen. Het gevoel van thuis zijn en een huis hebben.

  En Amerika, je kan er zo in verdrinken. Soms zo overdreven en veel, maar dat maakt Amerika wel echt Amerika. Een wereld waar de bekende filmssterren vandaan komen en dus voor mijn gevoel heel ver weg en onbereikbaar, maar als je er bent is het zo herkenbaar en valt de afstand wel mee.

  Tja…zo kan ik nog wel even doorgaan…

  Post a Reply
  • Hi Sanne,

   Zo herkenbaar allemaal.
   Ik dacht dat mijn bed en douche heel hoog in het rijtje zouden staan. Maar dat valt eigenlijk best mee. Die Aziatische planken vallen toch best mee 😉 😛
   Weinig indruk gemaakt ofzo haha!

   Kus!

   Post a Reply
  • Hi San,
   Leuk dat je gepost hebt en allemaal ook weer zo herkenbaar!

   Heb je ook al een dit-wil-ik-eten-als-ik-thuis-kom-lijstje?
   Ik wil broodje filet americain en om 1 of andere vage reden wil ik ook broodje MC Kroket.
   Dat eet ik thuis bijna nooit haha!!!

   Geniet nog van alle mooie belevingen!

   Post a Reply
 2. Nooit zolang op vakantie geweest, maar wat ik wel soms mis is gewoon m’n eigen bed, m’n eigen toilet (met name toen ik in Kenia was of tijdens dagtrips in Bali).. Mis soms wel m’n familie/vrienden en m’n hondje Pepper…

  Post a Reply
  • Ahhh ja Peppie!
   Die missen wij zelfs…

   Post a Reply
 3. Snik, snik. Mis je mamma’s appeltaart niet? Kaatje

  Post a Reply
  • Jaaaaa die missen we ook.
   Maar taartjes kunnen ze in andere landen ook nog wel redelijk maken.

   Post a Reply
 4. Dat direct communiceren, dat mis ik soms ook wel hoor! Hier gebeurt dat dus niet waardoor dingen heel laat, of niet gecommuniceerd worden. Ik kan dingen ook niet mooier praten dan ze zijn en mijn directheid zorgt nog wel eens voor strubbelingen.

  Verder mis ik Nederland niet echt en hoef ik ook niet zo nodig terug.

  Van de week fietste ik naar huis en toen had ik opeens toch zin in een broodje filet!

  Post a Reply
  • Hi Yvon,
   Leuk om jouw ervaringen te lezen. Als een expat is dat natuurlijk weer heel anders.
   Kan me voorstellen dat de Nederlandse directheid soms voor wat verwarring kan verzorgen.
   Groetjes,
   Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *