Annapurna Base Camp: 9 praktische vragen

Een trekking maken in Nepal is een ongelofelijke bijzondere en mooie ervaring. Eén van de hoogtepunten van mijn wereldreis die mij veel energie geeft. Na het uitgebreide dag-tot-dag verslag (deel 1 & deel 2) volgt hier een praktische blog. Met 9 antwoorden op 9 praktische vragen die handig zijn bij de voorbereiding van de trekking naar het Annapurna Base Camp (of naar een ander gebied in Nepal).

1. Wat is het Annapurna Base Camp?

In de Nepalese Himalaya ligt een 55 kilometer lange bergmassief genaamd Annapurna; De Godin van de Oogst. De berg Annapurna 1 behoort, met een hoogte van 8.091 meter, tot de 10 hoogste summits ter wereld.

Er zijn twee bekende trekkingen die je kan maken in dit gebied: De Annapurna Circuit Trekking en de Annapurna Sanctuary Trekking. Deze laatste heeft als einddoel het bereiken van het Annapurna Base Camp, een kamp gelegen op het hoogste gedeelte van de trekking (4.130 meter). Daarom wordt deze trekking vaak ook wel de Annapurna Base Camp trekking genoemd. Vanuit het Base Camp heb je een geweldig uitzicht op de Annapurna Range.

Annapurna Base Camp

Het Annapurna Base Camp

2. Wat moet je regelen?

Voordat je van start kan gaan met de trekking zijn er een aantal dingen die je moet regelen:

 • Visum Nepal
  Om überhaupt Nepal in te komen heb je een visum nodig voor het land. Deze kan je vooraf regelen in Nederland, of bij aankomst op de luchthaven. Wij hebben ons visum geregeld bij de grensovergang met Tibet.
 • Trekking permit & registratie
  Voor het maken van een trekking heb je een Trekking Permit nodig en dien je je te registeren bij het Trekkers Information Management System. Er zijn twee verschillende soorten permits: groene kaart voor reizigers die zelf gaan wandelen en de blauwe kaart voor reizigers die in groepsverband gaan of als je een porter inhuurt. Aan het begin en aan het einde van je trekking ga je langs twee verschillende kantoortjes om je aan- en af te melden.
Annapurna Base Camp

De papieren voor je trekking kan je zowel in Kathmandu als in Pokhara regelen.

 • Bagage en trekkingsbenodigdheden –> zie vraag 4
 • Optioneel: porter en/of gids –> zie vraag 3
  In Pokhara zijn diverse tours- en boekingsbureaus die een drager voor je kunnen regelen. Dit kan je tot een dag voor vertrek doen. Belangrijk is dat je goede afspraken maakt: hoeveel dagen ga je weg, wat zit er wel en niet bij de prijs inbegrepen, hoeveel kg draagt de porter, wat zijn de taken van een gids, etc.

3. Heb je een gids en/of drager ingehuurd?

Doordat ik hielspoor heb (blessure aan mijn voet) heb ik besloten een porter in te huren. Zodat ik niet zelf mijn spullen hoef te dragen en hierdoor mijn voet minder belast. Het was een hele goede beslissing en ik wil het dan ook zeer aanraden (ook als je geen blessure hebt).

Ik heb ook erg geluk gehad met mijn porter. Naast dat hij mijn bagage droeg functioneerde hij ook als gids. Hij heeft de trekking al meer dan 100 keer gelopen met verschillende mensen en in verschillende seizoenen. Hij hielp ons met het bepalen van de route, reserveerde van te voren een slaapplek, regelende extra dikke dekens voor ’s nachts, wist heel veel over de omgeving te vertellen en had grappige anekdotes over wat hij allemaal heeft meegemaakt.
We hadden een leuke connectie, want hij was 25 jaar en ik grapte altijd dat het leek alsof het mijn broertje was. Tijdens het wandelen liep hij vlak achter me, als ik moest stoppen wachten hij ook, bij een enge oversteek kreeg ik een hand toegereikt en dat gaf me zeker een comfortabel gevoel. Tijdens onze trekking waren er strikes in Nepal en voor taxi’s was het niet toegestaan om de laatste dag te rijden. Ook hier hadden we veel aan onze drager, omdat hij het vervoer terug regelde.

Vooral als je als vrouw een porter inhuurt is het belangrijk dat je een goede connectie hebt en dat er geen vervelende situaties ontstaan. Wil je ook een trekking gaan maken en ben je op zoek naar een goede porter? Neem dan contact met mij op, dan kan ik je zijn gegevens doorsturen.

4. Wat neem je mee?

Of je nu zelf je tas moet dragen of dat je een porter inhuurt let er goed op dat je niet teveel onnodige spullen meeneemt. De spullen die je niet meeneemt kan je in je hostel in Pokhara achterlaten.

Afhankelijk van het seizoen dat je gaat moet je je zeker kunnen beperken tot de nodige ballast. Ik ging halverwege november op trekking en toen was het al aardig koud. Onderweg heb ik mijn spullen gewassen, maar vergeet niet dat het op hoogte niet altijd goed droogt. De meeste spullen heb ik aangeschaft in Nederland, maar in Kathmandu vind je vele outdoorwinkels waar je ook bijna alles kan kopen (wel veel namaak artikelen).

 • Backpack met raincover & kleine rugzak (om zelf te dragen)
 • 1 paar goede stevige wandelschoenen
 • 1 paar slippers
  1 paar wandelstokken (ook een aanrader!) – € 13,- in Kathmandu
 • Donzen slaapzak tot -10°C (huren circa € 0,80 per dag) of lakenzak
 • 1 waterfles (dopper), 1 plastic water fles (of onderweg kopen) & waterzuiveringsdruppels of tabletjes
 • 1 gedetailleerde kaart
 • 3-in-1-jas (fleece met windjack)
 • Dunne outdoor broek (of korte broek)
 • Dikke outdoor broek
 • Softshell
 • Shirts: sneldrogend, hemdje, slaapshirt
 • 1 normale BH, 1 sport BH
 • 3 paar outdoorsokken (1 aan, 1 voor ’s avonds, 1 extra)
 • 4 stuks ondergoed
 • Thermoskleding
 • Muts, handschoenen en wollen band (gebruiken als haarband of kol voor om je nek)
 • LED-hoofdlamp
 • Snel drogende handdoek
 • Toilettas: shampoo, deodorant, haarborstel, crème, scheermesje, zeepje, wasmiddel, tandenborstel, tandpasta, zonnecrème, vaseline (om je lippen te beschermen tegen de kou), wc-papier, papieren zakdoekjes
 • EHBO-tasje: (blaren)pleisters, wondencrème, ibuprofen/paracetamol, verband, tape, diarreeremmers, ORS, tigerbalsem, neusspray, nagelschaartje, pincet (muggenspul)
 • Camera, cameratasje, extra batterijen en oplader
 • Iphone & oplader
 • 10 musli repen & nootjes
 • Portemonnee: geld (zie vraag 8), reserve, paspoort & permits
 • Eventueel: kaarten, spelletje, schrift voor dagboek, leesboek, Lonely Planet (je kan ook een foto of kopietje maken van de bladzijdes)

5. Hoe bepaal je de route?

Voor de Annapurna Sanctuary staat ongeveer 10 dagen. In de Lonely Plannet staat een voorbeeld route en ook op internet zijn diverse dagindelingen te vinden. Als je een goede kaart koopt dan staat er ook een overzicht met tijdsaanduiding hoe lang het lopen is van dorp tot dorp. Dit kan je als richtlijn aanhouden om je planning te maken.

Het vinden van de weg is niet zo heel moeilijk. Er is vaak maar 1 weg die je kan volgen en als dat niet zo is dan staan er langs de route bordjes. Je kan ook de lokale bevolking of porters vragen naar de juiste richting.

Annapurna Base Camp

Onderweg vind je verschillende routebordjes.

6. Waar slaap je?

In de dorpjes op de routes vind je diverse guesthouses en hostels. De meeste zijn uitgerust met een eetzaal, terras en kamerblok. Een kamer bestaat over het algemeen uit 2 houten bedden met 2 kussens. Je gebruikt je eigen slaapzak en soms zijn er extra dekens waar je naar kan vragen.

Annapurna Base Camp

Een basic kamer met 2 bedden is eigenlijk het enige wat je nodig hebt (foto gemaakt tijdens de Annapurna Circuit Trekking)

Je maakt gebruik van de gezamenlijke toiletvoorzieningen. Met een beetje geluk heb je een warme douche en stroom. Hoe hoger je komt hoe meer basic het wordt. Je kan bijna overal je telefoon of camera opladen, soms tegen een kleine vergoeding.

Op je kaart kan je zien hoeveel lodges er per dorpje zijn. Hoe hoger je komt, hoe minder mogelijkheden er zijn. Als je in het dorpje aankomt kan je je verblijfplaats regelen. De kosten zijn laag, maar ze verwachten wel dat je diner en ontbijt bij ze afneemt.

In het hoogseizoen (oktober) moet je wel goed op letten. Als je laat in de middag aankomt dan is de kans groot dat alles is volgeboekt. Vaak zijn er grotere groepen die hun verblijf van te voren hebben gereserveerd. Onze porter belde vaak voor ons op om een kamer te reserveren. Als er echt geen plek meer is kan je samen met de porters in het restaurant slapen.

Annapurna Base Camp

In deze lodge waren wij de enige gasten.

7. Wat eet & drink je?

Boven mijn verwachting heb ik de gehele trekking heerlijk gegeten. Ze hebben overal ongeveer dezelfde menukaart met volop keuze. Hoe hoger je komt hoe duurder het eten is, maar je kan nog steeds voor een paar euro je buikje vol eten.

Een greep uit het aanbod:
Avondeten: pasta’s (macaroni, spaghetti en soms Lasagne), fried rice, loempia’s, aardappels (in alle varianten), overheerlijke pizza’s, noodles, momo’s of Dhal Bhat.

Annapurna Base Camp

Dal Bhat is hét volksvoedsel van Nepal. En het is Power Food! Op de trekking zie je alle dragers en gidsen dit eten. En het smaakt nog goed ook. Het fijne is dat je bij geschept krijgt: dus een extra portie rijst, saus of groenten is bij de prijs inbegrepen!

Ontbijt: je kan kiezen uit eieren (in alle varianten), pannenkoeken, porridge of muesli, chapati’s, aardappels of lokaal brood. Je ontbijt bestel je de avond van te voren met het gewenste tijdstip, zodat je ’s ochtends meteen kan aanschuiven.

Drinken: fris, lemon drink (een soort aanmaak limonade), thee, koffie, chocolademelk of warm water. Je kan veel geld besparen door zelf theezakjes mee te nemen en een kan met warm water te bestellen.

Lekkere trek: voor de lekkere trek kan je je wagen aan een candybar of bestel een apfelstrudel of taartje.

Tips:

 • Bestel ’s avonds een grote thermosfles thee of heet water. Vul vlak voor het slapen je (dopper)fles met warm water en leg deze onder in je slaapzak. Je valt met lekkere warme voeten in slaap. De volgende morgen giet je deze fles leeg in je plastic fles. Je vult je fles weer met warm water/thee, zodat je je trekking met warm water begint. Je kan natuurlijk ook je waterzuiveringstabletten gebruiken, het water was alleen niet overal even goed en onze porter raadde het op een gegeven moment af omdat het water te vervuild was.
 • Tussendoortjes: voor extra energie onderweg kan je mueslirepen meenemen, deze verkopen ze zowel in Kathmandu als Pokhara in de winkel. Wat wij vaak deden is bij het ontbijt 2 gekookte eieren (voor € 0,70) bestellen.
 • Onderweg vind je meerdere Germany Bakery’s. Ook al ziet het er nog zo lekker uit je kan het beter laten liggen. Om het eten lang genoeg goed te houden gebruiken ze een speciaal ingrediënt dat, zeker op hoogte, niet altijd een goede uitwerking op je maag heeft.
 • De meningen zijn er over verdeeld, maar wij adviseren om na 2.000 meter hoogte geen koffie, alcohol of frisdrank te drinken. Ook vlees kan je beter mijden. Ginger tea en garlic staan er daarentegen weer om bekend dat het goede producten zijn tegen hoogteziekte en misselijkheid.

8. Moet je een goede conditie hebben?

Praktisch gezien is het wel handig om van te voren te beginnen met trainen, maar ook zonder in topconditie te zijn kan je prima aan deze trekking beginnen. Ik kan mijzelf hierin als voorbeeld nemen: in Nederland was ik begonnen met trainen, maar door mijn hielspoor moest ik hiermee stoppen. Ik had niet verwacht dat ik de hele trekking zou volmaken, maar het ligt voornamelijk aan je eigen doorzettingsvermogen en ook hoe je je mentaal voelt.

Op dag 2 stond ik aan een grote challenge: het beklimmen van meer dan 3.000 hele steile trappen. Met het zweet op mijn voorhoofd en buiten adem liep ik stukje bij beetje naar boven. Ik moest mij letterlijk omhoog slepen. Dit ging mij waarschijnlijk een stuk beter af als ik van te voren getraind had, maar ik deed het rustig aan, nam mijn pauze waar nodig en uiteindelijk kwam ik met een grote glimlach op mijn gezicht het dorpje binnen.

Daarnaast bouw je tijdens het lopen echt pas je conditie op; per dag gaat het lopen beter en raakt je lichaam er steeds meer aan gewend. Een leuke bijkomstigheid is dat ik tijdens de trekking aardig wat kilo’s ben kwijtgeraakt.

Mijn tips zijn: bekijk goed per dag wat je aankan en wat niet. Luister naar je lichaam! Dit is zeker erg belangrijk als je de hoogte in gaat, want iedereen kan hoogteziekte krijgen. Ook al ben je een topsporter!

9. Wat kost het?

In 10 dagen gaf ik in totaal 37.475 Nepalese roepies uit, wat neerkomt op € 283,70.
Gemiddeld gezien is dat € 28,37 per dag. Het is toch ongelofelijk dat je voor zo weinig geld zo’n wereld ervaring kan meemaken, die je de rest van je leven niet meer vergeet!

Als je geen drager neemt dan ben je nog veel goedkoper uit: € 18,77 per dag. Besef je wel dat je met het nemen van een drager de locals support. Nepal is een erg arm land, dus ik vond het persoonlijk een goede manier om de lokale economie te ondersteunen.

Gespecificeerd overzicht:
9 x overnachting NR 1.700 = € 12,87
Vervoer (ook voor porter)* NR 2.600 = € 19,68
Eten & drinken (10 dagen)** NR 15.825 = € 119,80
Overig (stroom, wc-papier, etc.) NR 650 = € 4,92
Drager: 1.200 per dag + fooi NR 13.200 = € 99,93
Permits NR 3.500 = € 26,50
Totaal NR 37.475 = € 283,70

*De kosten voor het vervoer zijn iets hoger dan normaal, door de stakingen.
**Af en toe trakteerde ik mijn porter op een drankje.

Noot: wij hadden wel een zeer gunstige koers: 1 euro = 1,32 NR

Heb je nog meer vragen? Stuur ons gerust een mail of laat hieronder een bericht achter!

Author: Saskia

Share This Post On

24 Comments

 1. Bedankt voor deze handige post! Een vraagje: Klopt het dat je tijdens de trekking geen mogelijkheid hebt om geld te pinnen? En dat je dus vooraf alles moet pinnen wat je nodig denkt te hebben?

  Post a Reply
  • Hoi Jolein,
   Dat klopt inderdaad. Je kan onderweg niet pinnen, ook niet bij het begin of aan het einde.
   Het is dus verstandig om wat extra geld mee te nemen, mocht je tekort komen.
   In Pokhara kan je overal pinnen en in Kathmandu kan je tegen een redelijk tarief je roepies inwisselen voor dollars of euro’s.
   Groetjes,
   Saskia

   Post a Reply
   • Bedankt! Betaal je op de berg dan in roepies of dollars?

    Post a Reply
     • Hallo Saskia, wat een mooi en vooral duidelijk verhaal ben er heel blij mee😀 Zou heel graag naam/adresgegevens van je willen ontvangen van jou drager, wij willen februari/maart 2020 gaan. Fijn weekend! Groetjes Jolanda verstegen

 2. Goede tips! Het lijkt me een fantastische ervaring en van tevoren zou ik hebben gedacht dat je hiereen halve topatleet voor moet zijn dus vind het geruststellend om te horen dat dat niet zo is. Ik zou ook zeker voor een drager kiezen. Ik vind dat echt fijn tijdens langere wandeltochten. Ik draag mijn camera en de porter de rest!

  Post a Reply
  • Leuk dat je een kijkje hebt genomen op onze site. Jij hebt ook een erg mooie travelblog!
   En een drager is inderdaad een goede oplossing. Ik vind het persoonlijk erg fijn dat je daarmee ook de Nepalese economie stimuleert en echt met een local op pad bent die alle ins en outs van de omgeving kent.

   Post a Reply
 3. Dag ,
  Ik heb genoten van jullie verslag.
  Nu heb ik nog een vraag. Ik ga met HT reizen mee. Nu ga ik mijn rugzak meenemen. Maar hoe kan je het beste de spullen voor de trekking aan de drager meegeven. Kan ik de rugzak in een flybag doen. of is het beter een tas met spullen mee geven.
  Ik wil een donzen jack huren of kopen in Kathmandu. Is dit goed te doen. Dit is mijn allereerste keer om zo’n spannende reis te maken.
  Met welke vliegtuigmaatschappij hebben jullie gevlogen.
  met groet Joke

  Post a Reply
  • Beste Joke,
   Leuk dat je een bericht hebt achtergelaten op mijn site. Wanneer reis je naar Nepal? Met de huidige omstandigheden zal het daar wel erg anders zijn.
   Mijn antwoorden op je vragen: Ik had mijn backpack mee en die droeg mijn drager. Aangezien ik spullen had achtergelaten bij een guesthouse in Pokhara en Kathmandu was er genoeg ruimte voor hem om ook nog zijn eigen tas erboven op vast te maken. Onthoud even goed je instellingen van je tas, want de dragers zijn veel kleiner. Dus voor zijn draagcomfort is het handig dat hij de tas kan instellen dat het voor hem fijn loopt. Ik had mijn raincover over de tas getrokken, zodat hij gewoon overal de tas neer kon zetten en ik me niet zorgen hoefde te maken of hij vies werd of nat. Maar over het algemeen zorgen ze goed voor je spullen. ’s avonds nam ik dan mijn tas mee naar de kamer en de volgende dag gaf ik hem weer mee. Probeer niet teveel overbodige ballast mee te nemen.
   In Kathmandu kan je overal spullen kopen of huren. Ik zou een donzen slaapzak daar huren of meenemen. En een donzen jack… ja lastig. Ik had zelf een 3-in-1-jas bij me (een dunne jas, een fleece-trui en samen een jas). Die was erg warm. Ik weet niet welke trekking je gaat doen en wanneer. Maar over het algemeen loop je maar een paar dagen echt in de kou (in mijn geval 3 dagen). En in de avond is het ook koud. Voor de rest heb ik in een t-shirt gelopen.

   Wij zijn via Tibet Nepal binnen gekomen en daarna doorgevlogen naar India met Air India.

   Geniet ervan.
   En mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik dat graag.
   Alvast veel plezier met de voorpret.

   Groet

   Post a Reply
 4. Bij stijgen en met name dalen krijg ik last van m’n knie. Zijn er wandelstokken te huur in kathmandu of moet je die vanuit nederland meenemen?

  Post a Reply
  • Je kan deze kopen in Kathmandu of Pokhara, voor 12 euro heb je een goed paar! Veel plezier.

   Post a Reply
 5. Hoi Saskia, het is een beetje kort dag en ik hoop dat je op tijd kan antwoorden (al is het ook niet erg als dat niet lukt, het lukt vast zelf ook.
  Ik ben nu in Pokhara en wil de ABC in de komende dagen gaan doen. Het buro waar ik informeerde vroeg 500 dollar voor 10 dagen abc met poon hill. Dat is alleen met gids maar met overnachtingen, voedsel en permit. Ik ben hier terecht gekomen doordat ik op zoek was naar richtprijzen en ben nu wel benieuwd naar hoe jij aan je porter bent gekomen. Was dit via een buro of anders en hoe zou ik evt in contact kunnen komen met hem/het buro? Ik snap dat de kans groot is dat je dit niet op tijd leest maar dat is prima. In ieder geval bedankt voor de info die je hier geeft. Ik ben super benieuwd!

  Post a Reply
  • In Kathmandu en in Pokhara zijn heel veel kleine reisbureautjes. Deze kunnen je helpen bij het vinden van een drager of gids. Vaak kun je tevoren even samen wat drinken om te kijken of het een beetje klikt. Ook kun je afspreken wat de drager/gids extra voor je doet: rekening guesthouse opmaken, tas in kamer zetten, de kamer met uitzicht of soms zelfs eigen douche voor je reserveren. Je kunt gewoon een dag voor je trekking binnenlopen en alles is binnen een uurtje geregeld!

   Post a Reply
 6. Hoi Saskia,

  Leuk om je verhalen en tips te lezen en handig die tips.
  Zou je mij de gegevens van de drager kunnen doorgeven?
  Wij gaan met 6 vrouwen in februari vanaf Beni richting Muktinath lopen!!
  Graag hoor ik van je,

  Groeten Gerrie Kuipers

  Post a Reply
 7. Hoi Saskia,
  Wat een fijn verhaal! Prettig om te lezen!
  Ik ga in oktober een trekking doen naar ABC. Ik heb een gids gevonden, maar hij vraagt 80 dollar per dag. Wel inclusief eten en slapen, maar zonder porter. Het voelt goed, maar ik vind het vrij duur voor Nepalese begrippen.
  Misschien is jouw porter iets voor mij? Ik reis wel alleen, hopelijk is dat geen probleem.
  Groetjes Leonoor

  Post a Reply
 8. Hoi saskia. Mooi blog. Marjan en ik vertrekken over 14 dagen en willen een porter voor onze reis rond de annapurna. We dragen elk een rugzak maar willen wat extra kleding en slaapzakken door de porter laten dragen. Heb jij nog iemand in je netwerk?
  We vertrekken vanuit kathmandu, thamel naar besisahar voor de start van onze wandeling.

  Groet Remco

  Post a Reply
 9. Hallo Saskia,

  ik wil je allereerst bedanken dat je dit deelt.
  Is het gebruikelijk dat je de gids zijn maaltijden/slaapplek betaald?

  Is het gebruikelijk dat je samen eet of gaat ieders zijn weg na een dag wandelen?

  Groeten,
  Richard

  Post a Reply
 10. Beste Saskia,

  Ik heb wat handige tips genoteerd na het lezen van je ervaringen.
  Nu had ik nog een vraagje betreft het regelen van een gids.
  Ik wil graag samen met een gids lopen, maar heb geen drager nodig.
  Wanneer en waar kun je het beste een gids regelen? Ook omdat het in oktober drukker is op het circuit en er daardoor soms geen plek meer is in de teahouses?

  Groetjes,
  Naomi

  Post a Reply
 11. Hi Naomi,

  Wat leuk & fijn om jouw Annapurna-verhaal te lezen! Ik vertrek begin oktober alleen daar naartoe en zit ook wat te dubben of ik een gids moet inhuren. Zou ik dat daar ter plekke kunnen regelen denk jij, of is het vanwege het hoogseizoen handig dat vanuit NL al te regelen? Zou jij mij misschien de contactgegevens van jouw gids kunnen mailen, zodat ik alvast kan informeren?

  Bij voorbaat dank!

  Judith

  Post a Reply
 12. Hi Naomi,

  Wat leuk & fijn om jouw Annapurna-verhaal te lezen! Ik vertrek begin oktober alleen daar naartoe en zit ook wat te dubben of ik een gids moet inhuren. Zou ik dat daar ter plekke kunnen regelen denk jij, of is het vanwege het hoogseizoen handig dat vanuit NL al te regelen? Zou jij mij misschien de contactgegevens van jouw gids kunnen mailen, zodat ik alvast kan informeren?

  Bij voorbaat dank!

  Judith

  Post a Reply
  • Haha ik schrijf Naomi omdat dat de naam was die ik als laatst zag staan, maar het moet natuurlijk Saskia zijn!

   Post a Reply
 13. Hoi,
  Wat gaaf om te lezen. Een heel avontuur!! Wij gaan in november ( 2 dames) we twijfelen over MEBC of ABC, maar vind 10 dagen toch wel max om te hiken. Heb je toevallig contact gegevens van de drager die je had of organisatie? En heb je last gehad van je ademhaling boven? Ik hoor het graag

  Post a Reply
 14. Hoi Saskia,

  Wij zijn ook een jaar aan het reizen en we zijn momenteel in Pokura om onze circuit trek voor te bereiden. Heb je voor ons de gegevens van je porter? Mogelijk heeft hij tijd om ook met ons de ronde te lopen. Alvast bedankt!

  Groetjes Rense

  Post a Reply
 15. Hoi Saskia, wat een leuk en handig reisverslag! Zat heel lang te twijfelen maar weet nu zeker dat ik de annapurna basecamp wil lopen in April. Heb je de gegevens van jouw porter nog, dat zou geweldig zijn. Alvast bedankt, groetjes Jodi

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *