Groeten uit Beijing

Met haar 20 miljoen inwoners is Beijing de op één na grootste stad van China. De Olympische Spelen van 2010 hebben er onder andere voor gezorgd dat Beijing uitgegroeid is tot een moderne wereldstad. Met hippe Chinezen, een goed metrosysteem en veel nieuwbouw. Tijdens ons 9 daagse verblijf hebben we ook kennis gemaakt met de traditionele kant van Beijing; de typische Chinese gerechten, traditionele Hutongs (woonwijk met kleine straatjes en steegjes) en eeuwenoude gebouwen. Ons bezoek bestond uit een goede afwisseling tussen het bezoeken van diverse bekende bezienswaardigheden en even bijkomen en lekker ronddwalen door deze stad.

Het begin…

Ons eerste kennismaking met Beijing was werkelijk waar een drama. Om eerlijk toe te geven was dit nog onze eigen schuld ook, want we maakten twee cruciale beginnersfouten. De eerste was dat we niet goed hadden uitgezocht waar ons hostel zat. We hadden geen kaart of de naam van de dichtstbijzijnde metrohalte, enkel een adres. Dus we gingen met de taxi, daar maakten we onze tweede fout: laat je niet uit een taxi zetten als je niet je eindbestemming hebt bereikt. Dit grapje resulteerde in dat we in totaal 2,5 uur erover hebben gedaan om ons hostel te vinden. Met onze backpacks dwaalden we door de stad, op zoek naar iemand die ons (in het Engels) verder kon helpen. Bezweet en moe werden we bij ons verblijf, het ‘Dragon King Hostel’, vriendelijk ontvangen. Een mooie kamer met warme douche en lekkere avondmaaltijd maakten een hoop goed.

Van de Verboden stad tot de Chinese Muur

De dagen erna bezochten we onder andere de bekende attracties van de stad. Zoals de Verboden Stad, het Beihai Park (aanrader!), de Tempel of Heaven, de Xiamen Shoppingstreet en Oriental Plaza.

We maakten een fietstocht naar het Olympische Park, bezochten tijdens een regenachtige dag een grote bioscoop met Imax-technologie, wisselde ondertussen van een hostel naar een hotel, dwaalden door de Hutongs, spraken af met Devika (Nederlandse reizigster die we kennen van de TME) en genoten van het lekkere eten.

De tijd vloog voorbij en we sloten ons programma af met een bezoek aan de ‘Great Wall’ die maar liefst 6.000km lang is. Ondanks dat we een toeristisch stuk bezochten (in verband met Saskia haar voetblessure) was dit een echt hoogtepunt. Met de kabelbaan gingen we omhoog en met de rodelbaan weer naar beneden. In de tussentijd liepen we over de muur en stonden we versteld dat jaren geleden men in staat was om zoiets gigantisch te verwezenlijken.

Zwaaiende kinderhandjes en een jeugdige uitstraling

Van veel mensen krijgen we de vraag hoe zijn de Chinezen nou eigenlijk? Nu kunnen we uit ervaring spreken dat de Chinezen in Beijing niet een afspiegeling zijn van heel China. Ze zijn netter en meer toeristen gewend. Toch werden we ook in deze stad verbaasd aangekeken, werden we vaak op de foto gezet en vooral de kinderen begroeten ons enthousiast met ‘Hello, how are you doing?’ en zwaaiende handjes.

Doordat de Chinese overheid nog steeds de wet handhaaft dat je maar één kind mag hebben zie je geen grote gezinnen. Wel zie je veel opa’s en pappa’s vol trots met hun kind door de straat lopen en spelletjes spelen. Het lijkt alsof het gebrek aan het hebben van kinderen wordt gecompenseerd door de huisdieren. Je ziet veel mensen met kleine verwende hondjes lopen en rondslepen.

Chinezen stralen een bepaalde jeugdigheid uit. Dit komt niet enkel door hun uiterlijk en kledingsmaak – je ziet de meest bijzondere combinaties en volwassen vrouwen met teddyberentassen en haarbanden met poezenoortjes – maar ook doordat iedereen hier de nieuwste mobiele telefoon heeft. De favoriete bezigheid met deze telefoon is We-chatten, gamen en foto’s (van ons) maken.

Buitenlanders vinden ze interessant en tegen ons was over het algemeen iedereen vrolijk en redelijk behulpzaam. Je merkt wel dat dit onderling bij de Chinezen er toch wel heel anders aan toe gaat. Als je een tijdje de gang van zaken analyseert zie je dat er een zekere vorm heerst van onderlinge concurrentie. Wat zich uit in voordringen, kortaf communiceren en iedereen moet zijn mannetje staan.

Chinees eten

Waar wij ons best doen om zo netjes mogelijk te eten met onze stokjes, zijn de tafelmanieren van de Chinezen wat minder net van aard. Er wordt drie keer per dag warm gegeten, maar je kan bijna overal in Beijing een westers ontbijt krijgen. In sommige restaurants heb je een Engelse kaart, maar wij bezochten ook kleine restaurantjes waar je maar moest afwachten wat je geserveerd krijgt. Let wel op dat ze hier geen woeker tarieven voor rekenen, dat hebben wij zelf ook één keer gehad. We betaalden netjes van te voren het geld en toen we pas ons eten kregen rekenden we het om en het was bij elkaar bijna € 25,-. Voor Chinezen begrippen is dit natuurlijk veel te veel voor 2 bordjes eten en 2 kommetjes rijst.Het eten in de kleine restaurantjes was vaak het lekkerste. Ook de bekende Pekingeend smaakte heerlijk en mag je zeker niet missen bij een bezoek aan deze stad.

Budget

Kortom, Beijing is een bezoek meer dan waard! Het viel ons wel tegen dat de kosten hoger uitgevallen zijn dan we hadden verwacht. Het is niet echt een ‘low budget’ bestemming. Het komt vooral dat ze overal entreegeld voor vragen, ook al is dat steeds maar een paar euro het loopt toch op. De metro is wel goedkoop, voor € 0,50 heb je een enkele reis door heel Beijing. Een lokaal biertje kost ongeveer € 1,20 (1/2 liter), een dag fietsen huren € 3,- en voor een avondmaal betaalden wij tussen de € 6,- en € 15,- voor 2 personen. Na het verlaten van China posten we een gedetailleerd kostenoverzicht met het gemiddelde dagbudget voor dit land.

Groeten uit Beijing!

Groeten uit Beijing!

Author: Saskia

Share This Post On

5 Comments

 1. Wat tof, geen tijd om te lezen, sta op het punt naar een congres te gaan, maar ik ben heel benieuwd. Kus Kaatje.

  Post a Reply
 2. Wat beschrijven jullie toch op een ontzettend boeiende wijze jullie avontuur!! En wederom prachtige foto’s! Xxxxx

  Post a Reply
  • Bedankt Kat :) We doen het met veel plezier.

   Post a Reply
 3. Ja, china kan soms tricky zijn inderdaad. De Lonely Planet heeft ons in China vele malen uit de brand geholpen en als we ergens naar toe wilde, lieten we dat altijd door iemand in chinese karakters opschrijven.
  Dus ik herken je verhaal 😉

  Nou in ieder geval veel plezier in Xi’an. Wij zijn toen 1 avond bij zonsondergang op de stadsmuur geweest. Erg mooi.

  Nou geniet van jullie reis!

  Post a Reply
  • De LP is zoooo onwijs handig. En hebben nu ook in het Chinees ‘no spicy’. Ook erg handig, want hier in Chengdu weten ze goed wat pittig eten is 😮

   Wij waren helaas niet met zonsondergang op de muur, maar ik kan me inbeelden dat je dan een geweldig mooi uitzicht moet hebben!

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *