Mijn bucketlist #2: Myanmar

Reizen, reizen en nog eens reizen. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ondanks dat ik al heel wat van de wereld heb mogen zien zijn er nog zoveel mooie landen waar ik echt naar toe wil. In de (nieuwe) rubriek: ‘Mijn bucketlist’ zet ik iedere maand een ander land van mijn bucketlist in de spotlight.

De roerige geschiedenis van Myanmar

Myanmar, ook wel bekend onder de voormalige naam Birma, kent een roerige geschiedenis waarin onderdrukking, het gevecht naar democratie, schending van de mensenrechten, protesten en moorden de boventoon voeren van de berichtgeving in het nieuws.
In 2007 werd er zelfs een boycotcampagne in het leven geroepen om bedrijven zich terug te laten trekken met hun investeringen en om toeristen te weren. Dat was ook de periode dat Rijnhout en ik in Thailand bij de grens stonden en niet mochten ‘oversteken’. Volgende de Thaise autoriteiten was het te gevaarlijk en in de omgeving reden legerjeeps af en aan om te de grens te bewaken.

In januari 2011 kwam er verandering; een nieuwe grondwet trad in werking, waarmee een einde kwam aan het militaire bestuur. Maar ondanks dat heeft Myanmar nog een lange weg te gaan om een democratisch land te worden. Het is gelukkig weer mogelijk om als toerist door het land te reizen en haar schoonheid te ontdekken.

Bucketlist Myanmar

Foto: door KarlijnTravels

Myanmar anno 2015

Als ik aan Myanmar denk dan zie ik de duizenden tempels van Bagan voor me, de pagodes, blauwe meren en groene bergen, vriendelijke en gastvrije mensen, nonnen en monniken en ambachtslieden die aan het werk zijn. Doordat Myanmar zolang afgesloten is geweest van de rest van de wereld is het land nog heel puur en nog redelijk onontdekt. Pinautomaten vind je alleen in de grote steden, mobiel netwerk is ook erg beperkt en sommige delen zijn nog steeds afgesloten. Over een paar jaar verwachten ze dat het land net zo toeristisch is als Thailand, dus ga voordat het te laat is!

Mijn eerste reis na de wereldreis

Myanmar heeft altijd al een bijzondere aantrekkingskracht op mij gehad. Tijdens onze wereldreis reisden we naar de Filippijnen af in plaats van Thailand. Waardoor het land nog steeds op mijn bucketlist lijstje staat. Inmiddels ben ik alweer ruim 5 maanden terug van mijn grote droomreis en ongeduldig dat ik ben kan ik echt niet wachten tot de zomervakantie om weer op pad te gaan. Ik heb een heel fijn vooruitzicht, want samen met Astrid reis ik in maart naar – je raadt het vast al – MYANMAR!

We vliegen op het oude en vertrouwde Bangkok. Voor de vierde keer ga ik een bezoek brengen aan één van mijn favoriete wereldsteden. Daarna vliegen we door naar Mandalay en overland reizen we naar Yangon, vanwaar we weer terug vliegen op Bangkok. Ons programma staat nog helemaal open, dus alle tips zijn meer dan welkom.

Voor jullie heb ik alvast een aantal fijne aanraders op een rijtje gezet:

Aanrader 1 | KarlijnTravels

Wil je een mooie impressie krijgen van Myanmar breng dan een bezoek aan de website van Karlijn! De foto’s in dit artikel zijn ook van haar hand. Karlijn gaat dit jaar voor de tweede keer een wereldreis maken en heeft heel veel landen bezocht. Dus je vindt op haar site nog veel meer reisverslagen, mooie foto’s en goede tips. Inspirerend!

Aanrader 2 | 3opreis

Uren kan ik naar reisprogramma’s kijken. Van landen die ik bezocht heb en die nog op mijn bucketlist staan.
De aflevering van 3opreis over Myanmar laat goed de veelzijdigheid en gastvrijheid van het land zien.

Aanrader 3 | The Lady

Wat ik ook echt een aanrader vind is ‘The Lady’; een indrukwekkende en ontroerende film over het leven van Aung Sun Suu Kyi. Zij was de leidster van de oppositie voor de democratie en het militaire regime gaf haar jaren huisarrest. Bizar om te beseffen dat er nog steeds landen in de wereld zijn waar mensen niet openlijk voor hun mening uit mogen komen.

Ben jij al eens in Myanmar geweest? Of zou je graag naar dit land afreizen?
Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Author: Saskia

Share This Post On

12 Comments

 1. Wat een super fijn vooruitzicht Saskia! Karlijn maakt mij ook altijd erg nieuwsgierig naar deze bestemming en mocht ik weer naar Azië gaan, dan sla ik Myanmar zeker niet over!

  Post a Reply
  • Hey Kirsten,
   Ja het voelt ook echt weer mega fijn om een nieuwe reis op de planning te hebben staan. Een goed vooruitzicht en fijn om lekker in te kunnen lezen.
   Groetjes

   Post a Reply
 2. Hoi Saskia, zo gaaf dat je naar Myanmar gaat! Echt mijn meest favoriete land ter wereld. En superleuk dat je mijn blog zo uitgebreid vermeldt, dank je wel!

  Post a Reply
  • Hi Karlijn,
   Ik ben echt super benieuwd, maar als Myanmar je favo land is ter wereld dan is de verwachting wel hoog uiteraard 😉
   En graag gedaan voor het vermelden van je blog!
   Tot morgen!
   Groetjes

   Post a Reply
 3. Myanmar is geweldig! Met name met een fietsje (of heteluchtballon :)) tussen de tempels van Bagan door. Steeds maar nieuwe, sommige zonder mensen. Ook een trekking bij Inle Lake/Kalaw is geweldig. En dan slapen in een klooster en ’s ochtends wakker worden met de mantra’s van de monikken.

  Post a Reply
  • Hey Jenny,
   Wauw ik zie op je site dat jij al in 2006 in Myanmar was. Dat moet vast een fantastische reis zijn. Die luchtballonvaart lijkt me geweldig, maar helaas wel erg aan de prijs. En misschien ook meer iets om romantisch met mijn vriend te doen…. En dat klooster klinkt ook goed. Wauw, ben nu al helemaal verheugd op wat me allemaal te wachten staat.

   Groetjes

   Post a Reply
 4. Superfijn vooruitzicht! Ik ga dit jaar ook naar Myanmar. Ik weet nog niet precies wanneer, omdat ik ga rondreizen door Zuidoost-Azië, maar ik verwacht er ergens in april/mei te zijn. Van alle landen die ik ga bezoeken ben ik denk ik toch wel het meest benieuwd naar Myanmar, gewoon omdat het nog zo puur is. Kijk er erg naar uit!

  Post a Reply
  • Hey Danique,
   Jij gaat ook echt een gave reis maken zeg! Mocht je rond begin april arriveren in Myanmar laat dan even een berichtje achter op mijn site! :)
   Misschien kunnen we een borrel doen in Yangon. Altijd gezellig.
   Veel plezier alvast en ik ben erg benieuwd naar je avonturen.
   Groetjes

   Post a Reply
 5. Fijn om weer een mooie reis op de planning te hebben staan. Veel plezier!

  Post a Reply
  • Ja, dat voelt altijd goed om weer wat op de planning te hebben staan.
   Al moet ik nog 2 maandjes geduld hebben 😉
   Jij gaat bijna naar Panama toch? Ook fijn!

   Post a Reply
 6. Wat een fijne blogpost! Myanmar staat ook nog op mijn lijstje. Het lijkt me een zeer bijzondere ervaring om nog voordat het toerisme echt doorbreekt naar dit land af te reizen, maar snel doen denk ik

  Post a Reply
  • Volgens mij staat Myanmar echt bij de meeste travelfans hoog op de wishlist. Kan me ook wel goed voorstellen. Ik ben echt benieuwd. Mooie site heb je trouwens!

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *