Een camper huren voor dummies

Iedereen kent wel iemand die is afgereisd naar Nieuw Zeeland. Een prachtig land aan de andere kant van de aardbol met een adembenemende schoonheid en prachtige natuur. Een camper is bij uitstek het ideale vervoersmiddel om op ontdekkingstocht te gaan door het Noorder- en Zuidereiland.
Als echte Campervan newbies begonnen Rijnhout en ik het grote avontuur. Vroeger ging ik iedere zomervakantie met mijn ouders en de tent/vouwwagen kamperen in Frankrijk. Maar dit is toch wel andere koek. Urenlang met elkaar in zo’n kleine ruimte doorbrengen en rondtrekkend door het land met de Nieuw Zeelandse winter op komst was soms een hele uitdaging. Maar 45 dagen later met ruim 7.500 kilometer meer op de kilometerteller kunnen we onszelf wel echte campervan-experts noemen. Daarom deel ik alle ins & outs voor de aanstaande camper newbies onder ons! :)

Camper_huren4

Waar moet je opletten bij het huren van een campervan?

Afhankelijk van je beschikbare budget zijn er vele mogelijkheden. Vraag een aantal verschillende offertes aan om deze goed met elkaar te vergelijken. Houd hierbij rekening met de volgende punten:

 • Type kampeerder & bijbehorende faciliteiten: Houd je van luxe en ruimte of kan je prima een aantal weken in een kleine camper verblijven? Sta goed stil bij wat voor soort kampeerder je bent. En wat je doel is. Wil je vooral veel op campings staan en gebruik maken van de faciliteiten daar? Dan kan je misschien goed uit de weg met een basis campervan. Wil je veel gaan freedom kamperen dan is het misschien handig om een camper te nemen met toilet. Ook het seizoen is hier van invloed. Met sommige campers heb je alleen de mogelijkheid om buiten te koken. Dat is in de zomer fijn, maar bij -2 wat minder. In het hoogseizoen is het ook aan te raden om ver van te voren een kamper te reserveren.
Let op: In de meeste regio’s van NZ mag je alleen freedom kamperen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Zo is een toilet bijna altijd verreisd en ook een certificering dat je voertuig voldoet aan de gestelde eisen van de overheid. Op het voertuig vind je aan de voor en achterkant een speciale blauwe sticker. Zonder deze sticker riskeer je een boete van 140 dollar. Camper huren
 • Type auto: 
 1. Bouwjaar: lowbudget en minder fancy zijn de oudere modellen (8 tot 12 jaar oud), of ga je voor een nieuw voertuig (1 tot 5 jaar oud).
 2. Ruimte: als je lange benen hebt huur dan geen Japans merk (zoals Toyota) en let ook goed op wat het formaat van het bed is. Sommige bedrijven hebben een plattegrond van de auto. Handig, want dan kan je ook meteen zien of er ruimte is om je voeten buiten boord te steken.
 3. Diesel of benzine: de dieselprijs is veel lager dan die van benzine, maar kies je voor een dieselwagen dan betaal je dieseltax (rond de 5,20 dollar per 100 gereden km)
 • Verhuurmaatschappij: Er zijn tientallen verhuurmaatschappijen in Nieuw Zeeland te vinden, zoals Juicy, Spicejet, Maui, Apollo, Tui Campers/Freedom campers, Wicked, United, Kea, etc. Veel maatschappijen hebben dochterondernemingen die bijvoorbeeld oudere campers aanbieden. Neem goed de tijd om recensies te lezen van andere reizigers. Iedere organisatie heeft een andere doelgroep/imago.
 • Verzekering: Je wilt natuurlijk het liefste zorgeloos rond kunnen rijden, zeker als je niet veel ervaring hebt met links rijden en het besturen van een grote auto. Helaas zijn de kosten voor het afkopen van het eigen risico behoorlijk hoog (circa 50 dollar per dag). Maar bij sommige verhuurmaatschappij is het eigen risico ook hoog (wel 7.500 NZ Dollar, die ze meteen van je creditcard inhouden). Dat zijn natuurlijk absurde bedragen. Weeg het goed met elkaar af en kijk hoeveel risico je wil lopen. In ons geval moesten wij 1.200 dollar betalen om het eigen risico af te kopen, maar het eigen risico was maximaal 2.500 dollar. Wij konden er dus voor kiezen om 1.200 dollar te betalen of de gok te wagen en of niks te betalen of maximaal 2.500 dollar.
 • Bestuurders: Soms betaal je extra voor een tweede bestuurder en ook verhuren niet alle huurmaatschappijen aan jongeren (of tegen een extra toeslag).
 • Route: De meeste reizigers beginnen in Auckland en eindigen in Christchurch. Sommige verhuurmaatschappijen rekenen een toeslag voor het niet terugbrengen bij hetzelfde startpunt.
 • Korting: Ga je op reis in het laagseizoen of boek jij lang van te voren? Vraag dan om een korting.

Camper huren

Verkeersregels

In Nieuw-Zeeland heb je veel smalle wegen met one-lane-bridges. Dit principe is eigenlijk heel simpel want aan twee kanten staan borden zodat je precies weet of jij voorrang krijgt of moet geven. De ongeschreven regel in N-Z is dat je snellere voertuigen voorlaat als dat kan. Hiervoor heb je vaak speciale inhaalstroken, maar is dat niet het geval en rijdt er een hele slinger met auto’s achter je? Laat hen dan passeren.
Houd rekening met het plannen van je route dat afstanden en tijden soms lastig in te schatten zijn. Over 50 kilometer kan je gemakkelijk ruim een uur doen. Zeker als je onderweg ook nog vaak stopt voor het maken van foto’s. In de bergen kan je soms maar 40 km/u rijden.
Kijk voor een overzicht van de verkeersregels op de site van de ANWB.

Zie je onderstaande schattige vogel op je auto? Blijf dan niet te lang staan. Kea’s zijn gek op rubber en knagen alles van je auto af.

Camper huren

Waar kan je overnachten?

In het hele land vind je diverse mogelijkheden om te overnachten met je campervan. Een handige app is die van Campermate. Je kan offline alle campings te bekijken, inclusief faciliteitenlijstje en routeomschrijving. Ook vind je bij de iSite (soort VVV die in ieder dorpje wel zit) landelijke en regionale boekjes en flyers van campsites. Deze zijn onderverdeelt in verschillende categorieën:

 • DOC Campgrounds: Door de overheid gerunde campings waar je kan kamperen. Bij de iSite kan je een kaart halen met alle DOC’s. Deze campgrounds zijn vaak in mooie groene gebieden of in Nationale Parken. Afhankelijk van de locatie is het gratis of je betaald een kleine vergoeding van circa 6 NZ Dollar per persoon. Je hebt hier meestal geen stroom, maar wel een toiletblok met voorzieningen. Bij iedere site is een informatiebord met een betalingssysteem. Je vult je gegevens in, stopt geld in een enveloppe en scheurt een strookje af die je op je dashboard legt zodat de opzichter kan zien dat je betaald hebt.
 • Motorcamps: Een redelijke budget optie zijn de motorcamps waar je voor circa 20 dollar kan kamperen met 2 personen. Verwacht niet teveel luxe en vaak is het er niet zo groen en gezellig.Een prima oplossing als je op doorreis bent.
 • Holidayparken: Deze vind je echt overal. Meestal betaal je tussen de 32 en 48 doller voor een campground voor 2 personen. Het aanbod van de faciliteiten verschilt sterk: soms heb je gratis wifi of kan je gebruik maken van een sauna en/of hotpools. De ene keer heb je een gratis onbeperkte douche, soms zit er een timer op van 6 minuten of moet je betalen. Informeer dus goed bij de receptie wat de mogelijkheden van het park zijn. De twee bekendste organisaties in NZ zijn Kiwi Holidayparks en TOP 10.

Camper_huren2

 • Freedom camping: Het aller-leukste is natuurlijk om lekker vrij in de natuur te kamperen. Dit is echter niet overal toegestaan. Iedere provincie/stad hanteert zijn eigen regels. Je kan het beste informeren bij de iSite van het dorpje wat de mogelijkheden zijn. In NZ zijn ze erg van de regels en een boete (200 dollar!) delen ze snel uit. Wij hadden er ook 1 aan ons broek hangen.

Dumpen, water tanken & gas fles bijvullen

Afhankelijk van het gehuurde type campervan zijn er een aantal mogelijkheden die van belang zijn bij het gebruiken van je faciliteiten. Zoals het dumpen van het afvalwater, het bijtanken van nieuw water en het legen van je toilet. Hiervoor kan je terecht bij de ‘Dump sites’, deze zijn te vinden op de meeste campings en soms ook bij benzinestations. Gebruik ook hiervoor de Campermate app om een Dumpsite te zoeken. Voor het bijvullen van je gasfles kan je terecht bij sommige benzinestations of je ziet bordjes staan met LPG refull.

Bij je camper zit een speciale slang bijgeleverd voor het dumpen van je afvalwater en een schone slang voor het bijtanken van je schone water. Dit is per type auto verschillend. Onze ervaring is dat de verhuurmaatschappij niet altijd even goed uitleggen wat er allemaal bij komt kijken. Zorg dus dat je goed wordt geïnformeerd bij het ophalen van je camper hoe alles in zijn werking gaat.

Richtlijn verbruik:

 • Water: Met een tank van 80 liter deden wij ongeveer 3 dagen. Bij het vullen van je tank, leeg je meteen het afvalwater (greywater).
 • Toilet: Wij gebruikten onze toilet alleen ’s avonds laat en ’s nachts. De cassette kan je eruit halen en in een speciale put bij het dumpstation legen. Ongeveer 1 keer in de 5 dagen. Vergeet niet om na het legen een speciaal tablet erin te gooien met een scheutje water.
 • Gasfles: Deze kregen wij gevuld en mochten we leeg inleveren, in totaal hebben wij deze 1 keer bijgevuld. Maar we hebben onze gasverwarming niet vaak gebruikt, omdat we meestal op een plek stonden met stroom en daardoor de heater konden gebruiken.
 • Koelkast: Als je een koelkast hebt dan moet je ook ongeveer 1 keer in de 3 dagen je auto aan het stroom hangen om de accu weer voldoende op te laden.

Camper huren

Onze deal

Wij hebben een camper gehuurd bij Freedom Campers, een dochterbedrijf van Tui campers.
Type: 2000/1 year Pathseeker 2 Berth S&T. Hieronder kan je zien wat wij betaalden voor deze camper.

 

Aanrader?
Na lang wikken en wegen hebben wij gekozen voor een camper met toilet, douche, verwarming en koelkast.Wij hebben een beetje gemengde gevoelens over onze camper keuze. Met de faciliteiten waren wij erg tevreden. De douche hebben wij nooit gebruikt, de wc was vooral ’s nachts erg fijn. Ook de indeling van de camper is een aanrader, met de ingang aan de achterkant en binnen koken met een schuifdeur die je open kan zetten voor frisse lucht. De zitplaats kan je makkelijk ombouwen tot een bed en ook die was ruim.
Wij waren ons alleen er nooit van bewust dat je een speciale certificering (blauwe sticker) nodig hebt om freedom te kunnen kamperen. Die had onze camper niet en dus konden we niet overal freedom kamperen.
De staat van onze camper viel ons reuze mee, omdat deze wel wat ouder is. Je merkt wel dat niet alle spullen nieuw meer zijn.

Kosten Camper huren

Voor de hele periode betaalden wij voor 2 personen $ 6430 – € 4019,-.
Per dag komt dit neer op € 89,30 voor 2 personen. Dit zijn de kosten voor de camper, overnachtingen & overige kosten.
Je eten, bezoek van bezienswaardigheden, etc. is hier dus niet bij opgenomen.

Camper $ 3133 – € 1958

 • Autumn-tarief 2014, 18 days ($82.88 per day, include discount) $ 1492
 • Winter-tarief 2014, 36 days ($43.88 per day, include discount) $ 1579
 • Visa/Mastercard Surcharge $ 62

Overnachtingen $ 1577 – € 986

 • DOC Camping, 3 nachten
 • Freedom Camping, 6 nachten
 • Logeren bij locals, 4 nachten
 • Motorcamp, 13 nachten
 • Holidaypark, 28 nachten

Overige kosten $ 1720 – € 1075,-

 • Tanken (1 op 10,75) 697 liter $ 1020
 • Dieseltax (7.500 km) $ 395
 • Gasfles $ 35
 • Ferry Noord, naar Zuid (2 personen & camper) $ 270

Budgettips

 • Let op waar je gaat tanken. Bij de ene benzinestation kan je nu eenmaal goedkoper dan de andere. In de grote steden is het ook goedkoper dan in de buitengebieden.
 • Je kan heel veel brandstof besparen door zuinig te rijden. Wij konden 100 km extra rijden als wij niet harder reden dan 80 km/u. Ook hebben wij onze auto in zijn vrij gezet als wij naar beneden reden en we niet teveel hoefden te remmen (niet doen met een automaat!).
 • Bij je camper kan je buitenstoelen en een tafel huren. Het is veel goedkoper om naar de Bunning (bouwmarkt) te rijden en daar een tafel en stoeltjes te kopen.
 • Wil je af en toe eens luxe kamperen? Ga dan naar één van de Top 10 Holidayparken en koop voor $ 50,- een kortingskaart. Je krijgt korting op de ferry van Noord naar Zuid (of andersom), dus je hebt je kaart er zo uit.
 • De Pack’n Save is de goedkoopste winkel om je boodschappen te doen. Op je kassabon zit vaak een kortingsbon om te tanken. Hoe meer je gekocht hebt hoe hoger de korting. Je groenten en fruit kan je het beste kopen bij boerderijen op de route of de lokale farmersmarket.

Camper huren

Conclusie

Wij hebben ontzettend genoten van onze tijd in Nieuw-Zeeland. Wat was het een gaaf avontuur!
De kosten vallen ons erg mee. Als je in de zomer gaat denk ik dat je wel veel geld kan besparen, want ik zou dan veel sneller op een DOC-campground gaan staan. Bij ons vroor het ’s nachts en was het – ondanks alle extra dekens – toch heel erg koud, waardoor we snel de luxe opzochten en een campingplaats namen met stroom. Die heb je doorgaans niet bij een DOC-campground.
En ik zou zelf heel goed kijken om een camper te huren met een blauwe sticker waardoor je ook meer vrijheid hebt om Freedom te kamperen. Let wel altijd goed op, want iedere provincie heeft zijn/haar eigen regels.

In Nieuw-Zeeland kan je heel wat romantische momenten meemaken. In the middle of nowhere biertjes drinken bij het kampvuur, terwijl je uitkijkt op de zee. Terwijl een zeehond 100 meter verderop eenzaam op de rotsen van het strand ligt en als je achter je kijkt je de witte toppen van de bergen ziet. Het leven is mooi!

Camper huren

Author: Saskia

Share This Post On

6 Comments

 1. Wat een handige tips, dankjewel! Wij hebben onlangs onze reis vastgelegd en gaan eind oktober t/m eind november volgend jaar rondreizen met een camper door NZ. Enig idee hoe je aan die blauwe sticker kunt komen?

  Post a Reply
  • Hi Janneke,
   Leuk om wat van je te horen! En wat heb je een heerlijk vooruitzicht: NZ is zo’n gaaf land. Je gaat het er vast geweldig vinden. De blauwe sticker kan je niet zelf regelen, het verhuurmaatschappij moet dit doen. Hier betalen zij geld voor, dus niet alle verhuurmaatschappijen kiezen daarvoor. Of de voertuigen voldoen niet aan de regels. Ieder district heeft eigen regels, dus het is soms best lastig waar je wel en niet mag staan. Maar over het algemeen moet je een blauwe sticker hebben om ergens te staan.
   Groet,
   Saskia

   Post a Reply
   • Bedankt voor je snelle reactie Saskia! Ik kan niet wachten tot het volgend jaar oktober is. Heb zelf al eerder gewoond/gereisd door Australië en hier gaan we ook nog een kleine maand heen. In Australië had ik de Lonely Planet, maar vroeg me af of deze voor NZ ook goed bruikbaar is. Welke reisgids hadden jullie voor NZ als ik vragen mag en beviel deze goed? Op het Wereldwijzer forum heb ik helaas nog geen reacties ontvangen..

    Hoor het graag!

    Groetjes,

    Janneke

    Post a Reply
    • Wij hadden een Lonely Planet gekocht op de airport van Sydney. Als je op wereldreis bent dan is het soms lastig om aan reisgidsen te komen en ben je vooral afhankelijk van waar je tegen aan loopt. Maar de LP is prima hoor. Al moet ik wel zeggen dat wij ook heel veel gebruik hebben gemaakt van alle boekjes die je bij iedere iSite (soort VVV) kan halen en die vaak ook aanwezig zijn in hostels. Het verschilt een beetje per regio/provincie hoe goed ze zijn. Sommige zijn vooral veel reclame, andere boekjes ook erg informatief. Deze site is ook erg handig voor mooie routes (recommended trips): http://www.newzealand.com/nieuw-zeeland/ Alleen moet je wel wat langere reistijd aanhouden of erg vroeg vertrekken. Campermate app is echt een aanrader voor als je op zoek gaat naar campings. Bij de iSite kan je ook kaarten krijgen van alle DOC-campings. Als je meer vragen hebt stel ze gerust hoor! Je kan me ook mailen: info@groeten-uit.nl

     Post a Reply
 2. Hallo Saskia,

  Volgend jaar zijn wij van plan om naar New Zealand te gaan. Jullie hebben leuke en bruikbare informatie. Ik zag dat je ook bij locals gestaan hebt. Zijn jullie die gewoon onderweg tegen gekomen?
  Wij zijn erg opzoek naar mogelijkheden om te kamperen bij een boer. Er zijn farmstay’s genoeg te vinden, maar dat is vooral B&B.

  Groeten Saskia

  Post a Reply
  • Hi Saskia,
   Wat een heerlijk vooruitzicht! Nieuw-Zeeland is zo’n mooi land, ik kan het iedereen van harte aanbevelen.
   De locals bij wie wij gestaan hebben hebben we leren kennen in de Trans Mongolië Express. Zij nodigden ons meteen uit om bij hen te logeren in NZ. En dat hebben we dan ook gedaan.
   Kamperen bij een boer hebben we eigenlijk niet zo vaak gezien. Ook geen borden langs de weg. Je hebt wel kleine campings die mensen bij hun huis hebben en daar hebben ze dan vaak ook wel dieren etc bij. De boerderijen in Nieuw-Zeeland zijn wel heel anders dan wij hier gewend zijn. Al het vee staat buiten of je hebt mega stallen. Je zou dan eerder bij een groenten-boer terecht komen. Sorry, ik kan je daar niet echt verder mee helpen ben ik bang.
   Mocht je nog andere vragen hebben dan weet je me te vinden! Groetjes, Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *