De ideale reisroute

Daar kunnen we heel kort over zijn: die bestaat niet.
Dat klinkt misschien een beetje pessimistisch, maar laten we eerlijk zijn: de wereld bestaat uit zoveel mooie landen, gebieden en steden dat je echt keuzes moet maken.

Het begin

Waar begin je als de hele wereld aan je voeten ligt en je zoveel mogelijkheden hebt?
Hierin is je gevoel vaak de magische factor. Door alles wat je meemaakt, ziet, hoort, leest en ervaart heb je onbewust vaak al een richting gekozen. Bij de ene gaat het hart sneller kloppen van een Aziatisch land, terwijl weer een ander verkocht is aan het Zuid-Afrikaanse subcontinent. De één blijft graag dichtbij huis, de ander reist het liefste zo ver mogelijk weg.
Soms is je gevoel heel verklaarbaar: je hebt een achterneefje uit Brazilië of werd vroeger altijd voorgelezen uit een boek over India. Of zoals bij Sas het geval was: je smelt op 14-jarige leeftijd weg bij acteur Leonardo DiCaprio. In de film ‘The Beach’ is Thailand het decor met lawaaiig Koh San Road en met waanzinnige scenes op de mooiste stranden. ‘Daar moet ik ook heen!’. In 2007 was het zover, nu vandaag de dag is Thailand dé bestemming bij uitstek waar menig Nederland al is geweest.

Toch zijn het vaak de niet verklaarbare dingen waardoor de interesse is gewekt. Landen die in je hoofd dwalen en waar je altijd nog wel een keer naartoe wil, zonder écht te weten waarom.

Daar begint de eerste stap: het maken van een wishlist. Welke landen wil je bezoeken? Welke landen hebben voor jou die bewuste of onbewuste aantrekkingskracht?
Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren en overwegingen die een grote rol spelen bij het bepalen van de route:

Sparen & je uiteindelijke totaal budget

Hoeveel geld je te besteden hebt en de route van je reis zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Je kunt wel een wensenlijst samenstellen met alleen maar dure landen, maar met een beperkt budget zal je keuzes moeten maken.

Voor ons was de totale periode dat wij geld willen sparen hierin leidend. Als je eenmaal in je hoofd hebt dat je op reis wil dan is het belangrijk een datum te prikken. Met het doel voor ogen kan je bepalen hoeveel geld je in deze periode in totaal kan sparen. Met het budget als uitgangspunt bepaal je vervolgens welke landen je kan bezoeken en hoe lang je op reis gaat.
Binnenkort meer over onze spaarmethodes

Hoe wil je reizen?

Koop je een wereldticket waarin je je reisroute redelijk vastlegt of kies je ervoor om losse tickets te kopen? Voor beide opties zijn er vele voor en tegens. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om voor de losse vliegtickets te gaan. Wij denken hiermee goedkoper uit te zijn en vinden vrijheid met betrekking tot onze reisroute een belangrijke voorwaarde.

Van hot naar her

De meningen zijn er over verdeeld: hoeveel weken je het beste kan aanhouden per land. Het is natuurlijk altijd leuker om langere tijd in een land te verblijven. Je kan je dan helemaal onderdompelen in de cultuur, gewoontes en gebruiken. Dit wil echter niet zeggen als je een week ergens bent je het niet naar je zin kan hebben. Je zult ons dan ook niet horen zeggen dat je dan echt het land niet hebt gezien. Het zijn soms eindeloze discussies die je op forums voorbij ziet komen, maar maak daar zelf je eigen keuze in. Wel geldt de regel: als je langer op één plek blijft vallen de kosten vaak goedkoper uit. Je spreidt de kosten van visums en vliegtickets over het aantal dagen uit.

Onze reisroute

Wij hebben een globale reisroute gemaakt, waarbij we een aantal onderdelen hebben vastgelegd. Daarnaast hebben we heel veel vrijheid.

Voor ons stond een trekking in Nepal op nummer 1. Daar hebben we dan ook gedeeltelijk de route op gebaseerd. We hadden verschillende mogelijkheden om naar Nepal te gaan. Direct vliegen vanaf Nederland of overland vanaf een ander land. Na het lezen van een aantal reisblogs kwamen we tot het besluit om te starten met dé bekende treinreis van Moskou naar Beijing. Een relaxt begin van de reis en een mooie start om bij te komen van het hectische leven in Nederland. Hopelijk kunnen we vanuit China, via Tibet, naar Nepal reizen. Anders per vliegtuig. In 2010 heeft India Saskia’s hart gestolen en daarom hebben we besloten om hier na Nepal naar toe te reizen.

Vanaf India stonden we eigenlijk weer voor de keuze: een vlucht of overland. Logischerwijs kiezen we voor het vliegtuig. Hierin kwam de wens van Rijnhout om de hoek kijken om zijn oom te bezoeken in Kenia (een ‘verklaarbare keuze’). Op zoek naar vliegtickets zijn we er achter gekomen dat vliegen van Delhi naar Nairobi duurde is dan met een tussenstop in Dubai. En daardoor kwamen we op het idee om vanuit Delhi naar Dubai te vliegen om daar oud&nieuw te vieren. Bij het heerlijk foute programma ‘Britt en Ymke op Wereldreis’ werd de nieuwsgierigheid gewekt naar het buurland Oman. Dus ook deze is toegevoegd aan het lijstje.

Als het goed is zijn we tegen de tijd dat we in Kenia aankomen alweer een half jaar onderweg. Daarna zien we het wel verder. We laten ons verrassen door de bewuste en onbewuste aantrekkingskrachten van de wereldkaart. Maar stiekem hebben we toch wel een aantal voorkeuren: Thailand, Cambodja, Myanmar, Indonesië, Filipijnen, Australië, Nieuw Zeeland, Brazilië, Bolivia, Mexico……

Author: Saskia

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *