Dickens Festijn Deventer: terug naar de 19de eeuw

Op de planning stond een weekendje Keulen, maar door de slechte weersvoorspelling en de torenhoge hotelprijzen besloten we in eigen land erop uit te gaan. We reisden af naar het Bergkwartier in Deventer voor het Dickens Festijn.

De verhalen van Charles Dickens komen tot leven

We reizen terug in de tijd naar de negentiende eeuw. Het centrum van Deventer is omgetoverd tot een Engels dorpje. Een unieke plek waar de verhalen van schrijver Charles Dickens tot leven komen.
In de spotlights staan de 950 personages die in de rol kruipen van de Dickens karakters. De bekende zoals Oliver Twist, Scrooge en Mister Pickwick en Queen Elisabeth. Die met een feestelijke stoet met Doedelzakspelers, vlagendragers en kinderen door de straten paradeert.

Een herder loopt met zijn ezels en schapen door de mensenmassa heen, een politieagent neemt een aantal bezoekers in de maling, deftige heren zwieren met hun dames door de straten, een kinderkoor zingt sfeervolle kerstliedjes, ouderwetse houten fietsen worden behendig door de bestuurders tussen de mensen door gebalanceerd, op het dak van een pand roepen een paar vrouwelijke schoorsteenvegers schunnige opmerkingen naar de voorbijgangers en naast me zie ik een jongetje snel achter zijn moeder verschuilen als er eng uitziende zwerver langsloopt. Dan heeft hij vast de man op stelten nog niet gezien…

 

Engelse ambiance en gezellige kerstsferen

Je neus wordt geprikkeld met de dampen van de warme chocomel en gluwein. Wafels, zoeitigheden en broodjes beenham zijn verkrijgbaar bij gezellige houten kraampjes. Bij sommige winkels staat zelfs een wachtrij om naar binnen te mogen. De winkeliers spelen helemaal in op de Dickens ‘gekte’.

De oude gevels, de sfeervolle kerstversiering en dansende lichtjes maken de ambiance compleet. Kortom; een bijzonder event leuk voor jong én oud! En een mooie kennismaking met de stad Deventer. We gaan zeker in de zomer nog een keer terug.

Praktisch

De 24e editie van het Dickens Festijn trok dit jaar 125.000 bezoekers. De zaterdag werd helaas afgesloten met een fikse regenbui, maar dat mocht de pret niet drukken. Logistiek is het goed geregeld, want je parkeert je auto buiten het centrum en kan voor € 9,- met de pendelbus naar het centrum (per auto). Je wordt gedropt bij het Station, vanaf daar volg je de routing die je naar de ingang van het festijn brengt. Na een tijdje in de rij gestaan (om 14.00 uur stonden wij 30 minuten te wachten) word je toegelaten tot het terrein. De routing loopt door de straten van het Bergkwartier, hier kan je laten verrassen door de bijzondere personages en integrerende optredens.
Wil je dit Festijn volgend jaar ook niet missen? Het is nog even ver weg, maar op 19 & 20 december 2015 kan je weer genieten van dit mooie event!

Dickens Festijn

Author: Saskia

Share This Post On

6 Comments

 1. Erg leuk !!!!! Very amusing !!!!

  Post a Reply
 2. Leuk om jouw verslag te lezen, erg herkenbaar! En dat jongetje dat zich achter z’n moeder verstopt bij het zien van de enge zwerver had zomaar mijn zoon kunnen zijn ;-).

  Post a Reply
  • Kan me voorstellen hoor, dat het echt wel eng is voor die kleintjes!

   Post a Reply
 3. Nou ja zeg ben je in Deventer kom je niet eens een hotwine bij mij kopen (voor het goede doel).. tss.. volgend jaar dan maar.

  Post a Reply
  • Als ik dat geweten had dan was ik uiteraard even langs gekomen. Jammer, ik heb je ook helemaal niet gezien!

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *