Gastblog: Kinderen van de rekening

In Rusland, China, Nepal en zeker ook in India zijn wij geconfronteerd met bedelende kinderen. Het gaat door merg en been en het hoort bij het op reis zijn. Je voelt je soms zo machteloos, want je kan nooit iedereen helpen. De vraag is alleen of geld geven wel de beste manier is. Paula, een oud Studentenverenigingsgenootje van Saskia, schreef hier een interessante blog over die we graag met jullie delen:

‘Je bent op vakantie en loopt heerlijk in je korte broek en op je slippertjes door de straten van een warm land. Dan valt je oog ineens op een kindje. Vieze kleren, geldbakje voor zijn voeten en hij mist een arm. Je hart breekt. Hij kijkt je met grote, betraande ogen aan. Je voelt je opgelaten, een rijke toerist. Wat doe je? Uiteraard pak je je portemonnee en gooit wat muntstukken in het bakje. Je voelt je meteen een stukje beter. Dat jochie kan nu tenminste eten. Snel loop je door.

Tot voor kort zou ik precies hetzelfde hebben gedaan. Geld geven aan het arme kind en maken dat ik weg kwam. Helaas kun je als toerist niets slechters doen dan dat. ´Geef nooit geld aan bedelende kinderen in arme landen´, zo luidt de oproep uit een interessant artikel dat ik laatst op slate.com las. Een probleem is bijvoorbeeld dat kinderen leren dat bedelen meer oplevert dan in de schoolbanken zitten. Velen verkiezen vervolgens de straat boven school en dat is zorgelijk. De rest van het artikel shockeerde mij echter nog veel meer.

Bedelende kinderen zijn niet altijd kinderen uit arme gezinnen die door wanhopige ouders de straat op worden gestuurd. Kinderen worden op grote schaal gekidnapt door georganiseerde criminele bendes en gedwongen om voor hen te bedelen. In India alleen verdwijnen al 60.000 kinderen per jaar. De kinderen mogen het geld dat zij op straat krijgen niet zelf houden. Het verdwijnt in de zakken van de maffioso. Omdat toeristen magere kindjes extra zielig vinden, krijgen die vaak meer geld toegestopt. Veel kinderen worden om die reden uitgehongerd. De echte goudmijntjes zijn echter de kinderen met een zichtbare handicap. Zonder ogen, zonder arm of bedekt met brandwonden brengen zij het meeste geld in het laatje. Verminking van kinderen is aan de orde van de dag.

De eerstvolgende keer dat ik op reis ben en een kind op straat zie bedelen, zal dit verhaal zeker door mijn hoofd schieten. Ik wil geen bijdrage leveren aan deze beestachtige vorm van mensenhandel. Tegelijkertijd weet ik dat het kind gestraft zal worden als het niet genoeg geld binnen brengt voor de criminelen. Een onmogelijk dilemma. Het liefst pak je het kind op en neem je het mee naar een veilige wereld, ver weg van die nare plek. Helaas kan dat niet. We moeten naar het grotere plaatje kijken. Naar de lange termijn. Zodra het uitbuiten van kinderen geen lucratieve handel meer is, zullen criminelen hun geluk elders gaan beproeven. En die omslag begint bij ons, de toeristen. Geef geen geld aan bedelende kinderen in arme landen. Hoe moeilijk dat ook is.’

Author: Saskia

Share This Post On

6 Comments

 1. Dat is even een binnenkomer om te lezen, zo in de ochtend om 7:18 uur. .. Slik…

  Post a Reply
  • Ja, dat dachten wij ook.
   Met het tijdsverschil krijgen jullie het natuurlijk in de vroege ochtend te lezen!

   Post a Reply
 2. Ja, de verschillen zijn enorm in de wereld. Bah.
  Goed stuk om bij stil te staan in deze kersttijd..
  Groet Kaat.

  Post a Reply
  • Ja, het zou fijn zijn als we daar met Kerst allemaal bij stil staan!

   Post a Reply
 3. Hallo Saskia en Rijnhout

  Leuk om jullie stukken te lezen en te volgen.
  Hopelijk hebben jullie daar toch een beetje Kerst gevoel.
  Wij wensen jullie hele fijne Kerstdagen. En een gelukkig gezond 2014 gewenst En heel veel reis plezier
  Hartelijke Groeten van Anton en Mieke Beekes

  Post a Reply
  • Beste Anton en Mieke,
   Wat leuk dat jullie ons ook volgen!
   Wij hebben al met al een leuke kerst gehad, ook al was het ook wel een momentje om heimwee te hebben naar huis. Wij hopen dat jullie ook een mooie kerst hebben gehad? :)
   Vanuit India wensen we jullie ook een heel mooi, gelukkig en gezond 2014 toe.
   Reislustige groeten,
   Rijnhout en Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *