Wandelen in de Jebel Shams: de Omaanse ‘Grand Canyon’

Het indrukwekkende decor van Oman bestaat uit een zeer gevarieerd landschap. Van uitgestrekte vlaktes, kilometers woestijn en zandduinen, hoge bergen en rotspartijen tot uitgestrekte stranden en kliffen en fjorden.

Door het uitgestrekte Hajar gebergte wordt Oman in tweeën gedeeld: het oostelijke gedeelte met de kusstrook en het westen met de grote hoogvlaktes. In het ‘groene gebergte’, de Djebel Akhar, bevindt zich het hoogste punt van Oman. De top van de Jebel Shams is ruim 3.000 meter hoog. De Jebel Shams, is de ‘berg van de zon’.

Jebel Shams

De toppen van de bergen zijn zo hoog dat aan het begin van de dag de wolken langzaam uit de vallei wegtrekken.

De naam zegt het niet voor niets: de Jebel Shams is de mooiste plaats om de zon te zien opkomen en aan het einde van de dag weer te zien onder gaan. Door de spectaculaire vergezichten, diepe kloven en diverse bergstructuren wordt dit gebergte ook wel vergeleken met de Grand Canyon van Amerika. En niets is minder waar!

Wandeltochten

Wij bezochten de Jebel Shams met als voornaamste doel een goede wandeltocht te maken. Er zijn vele mogelijkheden voor zowel de ervaren als minder ervaren wandelaars. Met routes van 3 tot 12 uur lopen.

Jebel Shams

Om niet te verdwalen heeft de overheid markering aangebracht op bomen en stenen.

Neem voldoende water en eten mee, zodat je onderweg kan stoppen en kan genieten van het geweldige uitzicht. Je kijkt uit op hoge bergtoppen, diepe kloven en ravijnen, zo in het hart van de berg.

Onderweg zie je veel roofvogels, hagedisjes en berggeiten. Ook kom je verlaten dorpjes die tegen de jaren geleden tegen de bergwand aangebouwd zijn. Tegenwoordig woont de lokale bevolking in meer gemoderniseerde en toegankelijke dorpjes.

Jebel Shams

De restanten van de oude Omaanse huisjes.

When to go?

Door de hoogte is het klimaat anders dan in de rest van Oman. Het weer is mild in de zomermaanden en koud in de winter. Houd hier dus rekening mee met het inpakken van je tas of koffer. Een warme trui en jas is zeker in de winter geen overbodige luxe.
Wij bezochten de Jebel Shams begin januari. Overdag was het heerlijk weer (zonnetje en T-shirt), maar zodra de zon onderging werd het erg koud. In de ochtend moesten wij zelfs onze vooruit krabben!

Jebel Shams

Selfie van Sas: overdag is het lekker warm

Where to stay?

Er zijn diverse resorts en verblijfplaatsen in de Jebel Shams. Een aanrader is het Jebel Shams Resort. Laat je niet wegjagen door de minder goede recensies op internet, wij hebben ons er prima vermaakt. De huisjes zijn schoon, groot en van de standaard gemakken voorzien. Ook het eten is prima en het resort heeft een gunstige ligging ten op zichtte van de verschillende wandelroutes. Als het weer het toelaat kan je zelfs een verkoelende duik in het zwembad nemen.
Kosten: wij betaalden per nacht voor tweepersonen € 87,- | half pension (ontbijt & diner)
Ben je een echte avonturier? Neem dan je tent en kampeerspullen mee of slaap onder de sterrenhemel.

Getting there

Het kan even een uitdaging zijn om de juiste weg te vinden. Rijd in ieder geval richting Nizwa, vanaf daar vervolg je de route via een pad de bergen in. Voor de ‘normale’ autorijders: als het asfalt overgaat in een gravel road staan er mannetjes die je proberen wijs te maken dat het niet mogelijk is om naar boven te rijden. Zij willen je wel voor € 50,- naar boven brengen. Trap daar niet in, de weg is prima te doen. Rijd rustig, stuur om de diepe kuilen heen en zet eventueel de automaat op standje 1L. Je zult zien dat naar een aantal kilometers de weg weer overgaat in asfalt.

Getting around

Als je er toch in bent getrapt en meegegaan bent met de lift, dan heb je een klein probleem. Je hebt namelijk je auto nodig om naar de beginpunten van de wandelroutes te rijden.Heb je een 4WD gehuurd, dan kan je je helemaal uitleven en zonder zorgen alle zijpaadjes van de bergen in rijden om te kijken of je misschien getrakteerd wordt op een fantastisch uitzicht.
Ook kan je mountainbikes huren (wel duur, € 40,- per dag) of te paard de omgeving verkennen.

Jebel Shams

Deze stapeltjes, om de goden gunstig te stemmen, zie je ook overal in Tibet.

Heb je dit bericht gelezen dan zouden wij het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat! Voor de liefhebbers: op ons Flickr-kanaal kan je alle foto’s bekijken van Oman en klik hier als je wil weten waar we nu uithangen.

Author: Saskia

Share This Post On

6 Comments

 1. Saskia en Rijnhout,
  Dit is wat anders dan mijn wekelijkse nordic walking huur op de Veluwe. Gaan we op Bali ook wandelen?.. dan neem ik mijn stokken mee.
  Kus Kaatje

  Post a Reply
 2. Wauw, wat gaaf weer zeg. Prachtig daar zo te zien. Complimenten voor jullie schrijfkunsten trouwens!

  Post a Reply
  • Hi Rosanne,
   Wat leuk dat je onze blogs leest :) Oman is echt geweldig, dus als je ooit in de gelegenheid bent…
   En bedankt voor het compliment!
   Groetjes

   Post a Reply
 3. mooie reis verslagen en foto s Saskia alvast gefeliciteerd met je verjaardag en Rijnhout jij ook met je vriendin,
  over 14 dagen komen je vader en moeder
  ze vinden het best spannend en verheugen zich er op.
  ik zal jullie verslagen met plezier lezen.

  Groetjes Andre Thea

  Post a Reply
  • Bedankt!
   Ja, wij hebben er ook onwijs zin in dat pa en ma komen. Zou een mooie tijd zijn en ook weer moeilijk om afscheid te nemen.
   Maar voor nu kijken we er alleen maar ontzettend naar uit!
   Groetjes

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *