Groeten uit Kathmandu

Na ons Tibet avontuur worden we gedropt bij de grensovergang met Nepal. Binnen een half uur hebben we ons visum geregeld en na een vier uur durende hobbelige jeeprit komen we aan in de backpackerswijk Thamel in het heerlijk chaotische Kathmandu.

Een avontuurlijke ontdekkingstocht

Voor Saskia is het na ruim drie jaar een weerzien met de stad. Toen was Kathmandu na India een verademing, nu is het na het rustige Tibet wel even wennen. Toeterende auto’s, rondscheurende motoren, verkopers met Tigerbalsem en andere onzin en fluisterende en wenkende mannen die ‘hasjiesj, special padhoes, marihuana en magic mushrooms’ aanbieden.

In Kathmandu worden letterlijk al je zintuigen geprikkeld. We worden geconfronteerd met een andere wereld waarin de tijd heeft stil gestaan. De drukte op straat, het geurende eten, walmende wierook, de kleurrijke mensen, tinkelende gebedsbellen en rijkelijk versierde huizen.

Op iedere straathoek word je met een glimlach begroet. Zwaaiende kinderen die hun Engelse schoollessen met je willen oefenen ‘Hello Sir, Hello Madam! How are you?’. De slager staat midden op straat zijn vlees te bewerken, terwijl zijn buurvrouw de was doet en aan de overkant staan twee mannen te discussiëren over de prijs van een huishoudapparaat. In Kathmandu wordt volop geleefd! Helaas niet voor alle mensen in goede omstandigheden; langs de wegen staan half in elkaar gezakte tenten, we zien baby’s met ontstoken ogen en bedelaars en straatkinderen ‘slingeren’ door de stad. Nepal staat niet voor niets op de lijst van de minst ontwikkelde landen ter wereld (List of Least Developed Countries, opgesteld door de VN). Het is een keerzijde die je ook even moet plaatsen en een plekje moet geven.

Een veelzijdige stad

In Kathmandu is voor ieder wat wils te beleven. Van een bezoek aan het authentieke Durbar Square, shoppen en onderhandelen op de Indian Chowk, het beklimmen van de vele treden van de ‘Swayambhunath Tempel’ met fantastisch uitzicht over de stad en al haar bewoners (aapjes). Ook mag een bezoek aan de stad Patan en de grootste stupa ter wereld ‘Bodnath’ niet aan je programma ontbreken.

Leven na de dood

De meest indrukwekkende bezienswaardigheid die wij bezoeken is wel de belangrijkste hindoetempel van Nepal; de aan de heilige Bagmati rivier gelegen Pashupatinath Tempel. Aan de oevers van de ghats vinden dagelijks crematies plaats.
De rituelen aanschouwen we op gepaste afstand en we worden erg verwonderd en aan het denken gezet. Je kan je toch niet voorstellen dat bij een begrafenis of crematie in Nederland wildvreemde toeschouwers aanwezig zijn die ook nog eens foto’s van dat alles maken. De omgang van de Hindu’s met de dood is zo anders dan dat wij ervaren. Het maakt grote indruk op ons.
> Wil je meer weten over de achtergrond van dit intense ritueel? Lees dan dit interessante artikel over de vergelijkbare Hindu crematies in Varanasi (India). 

Feestelijkheden en een nieuwe grondwet

Tijdens ons verblijf in Nepal is Kathmandu omgetoverd tot een waar lichtjes paradijs. Het is Diwali, het Hindi festival van het licht. In Nepal ook wel Tihar of Swanti genoemd. Vijf dagen staan volledig in het teken van deze viering, met ieder dag een ander onderdeel centraal. Zo worden op de eerste dag offers gebracht aan de kraaien (om boodschappen te verspreiden), op dag twee krijgen honden een overvloed aan eten, de derde dag staat in het teken van de god van de rijkdom, de vierde dag wordt gevierd als Nieuwjaar en de vijfde dag nodigen zussen hun broers uit bij hun thuis. Daarnaast zijn er iedere dag nog talloze andere activiteiten: van al zingend en dansend langs de deuren gaan, muzikanten met trommels, afsteken van vuurwerk tot de verschillende versieringen op de grond van deuren en winkels.

Kathmandu

Honden worden behangen met kleurrijke slingers

Naast al deze feestelijkheden is er nog een ander veel belangrijk onderwerp dat het gesprek is van de dag; de aankomende verkiezingen. De bevolking van Nepal is opgeroepen om te stemmen voor een regering die een comité zal vormen die zich gaat buigen over het schrijven van een grondwet. Dit zorgt voor de nodige onrust en in de aanlopende dagen op de verkiezingen zijn diverse protestacties, stakingen en opstootjes. Hetgeen wij ervan meekrijgen oogt allemaal redelijk gemoedelijk en ook de daadwerkelijke verkiezingen zijn rustig verlopen. Welke partij uiteindelijk het comité mag vormen, zal een vraag zijn waar nog mening politiek hoofd zich over gaat buigen…

 

Author: Saskia

Share This Post On

10 Comments

 1. Steeds weer andere culturen, andere gewoonten, andere mensen, een pracht ervaring. Fijn om te kunnen delen.. Karin

  Post a Reply
  • Zo zijn jullie er ook een beetje bij!

   Post a Reply
 2. Beeldend beschreven, alle bedrijvigheid op straat! En gave foto’s!

  Post a Reply
  • Hi Fem,
   Wat leuk dat je onze site hebt bezocht en een reactie hebt achtergelaten.
   Altijd leuk om met andere reisbloggers in contact te staan! We gaan zeker ook een kijkje brengen op je site.
   Reislustige groet!

   Post a Reply
 3. Weer prachtig verwoord en gave foto’s… Lig nog steeds in een deuk wanneer ik de ‘bijzondere’ foto’s van de aapjes in actie zie hahahahahhaha. Zo zie je maar, we zijn gewoon een stelletje apen met dezelfde gewoontes en behoeften 😛

  Post a Reply
  • Thx Kat :)
   Ja die foto zagen we voorbij komen en we dachten meteen: die moeten we maar naar Kat doorsturen. Echte humor voor jou 😉 Hihi…

   Post a Reply
 4. Hallo Saskia en Reinout,

  Mooie reisverslagen maken jullie, boeiend om te lezen. De foto’s zijn prachtig en geven een goed beeld.
  Nog heel veel plezier met jullie vervolg van de reis.

  Groetjes van Anke

  Post a Reply
  • Hi Anke,
   Wat leuk dat je een bericht hebt achtergelaten!
   En bedankt voor het compliment, we doen hard ons best om er iets moois van te maken :)
   Gaat alles goed daar in Nederland?
   Groetjes

   Post a Reply
 5. Via het twitteraccount van @ReisNaarNepal kwam ik op deze site terecht. Wat een mooie reis! Zelf was ik in Nepal in 2004 en in India in 2013. Ik kijk altijd graag foto’s van anderen. Maar ik heb jullie site nu ook gebookmarkt, dan kan ik jullie verdere reis ook in de gaten houden. Goede reis en veel plezier! groetjes, Sandra

  Post a Reply
  • Hoi Sandra,
   Wat leuk dat je op onze site bent gekomen via @ReisNaarNepal. Wij hadden nog helemaal niet gezien dat ze onze berichten hadden gepost.
   En jij bent dus ook naar Nepal en India geweest. Gaaf he!? Ook helemaal verliefd? Welk deel van India heb je bezocht? Heb je ook een travelblog?
   Groetjes,
   Rijnhout en Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *