Karibu Lamu!

Pardon, hebben we het goed verstaan? Voor ons in de bus zit een vrolijke man die iedereen in de bus schijnt te kennen. Hij verkondigt ons zojuist dat de remmen van de bus het niet meer doen. In een klein dorpje zijn we gestopt en de buschauffeur en de meneer van de kaartjes duiken onder de motorkap. Het verbaast ons echter niks, want de bus valt bijna van ellende uit elkaar.

Na 5 minuten rijdt de bus weer verder; met zo’n 60 km/u dendert de bus over de halfgeasfalteerde weg vol kuilen en gaten. Als de bus luid toeterend op een jeep afrijdt beseffen we dat de bus gewoon door is gereden zonder reparatie van de remmen. In een flits zien we onszelf in een heftig ongeluk belanden, maar op het laatste moment beseft de chauffeur van de jeep dat hij zich beter snel uit de voeten kan maken. Op het nippertje passeren we de auto en de man voor ons draait zich lachend om. Een zucht van verlichting en gelukkig nog maar een aantal kilometers te gaan tot we aankomen in een kleine dorpje. Hier nemen we een bootje naar onze laatste bestemming van onze reis door Kenia: het eiland Lamu.

Lamu

Karibu Lamu: welkom op het tot de verbeelding sprekende eiland Lamu!

Werelderfgoed van UNESCO

Vanaf het moment dat wij voet aan wal zetten krijgen we de Swahiliaanse welkomstwoorden toegeroepen: ‘Karibu Lamu!’. Het is een drukte van jewelste in het haventje van het stadje ‘Lamu Town’, of zoals de locals het zelf noemen in ‘Amu’. Je merkt meteen dat je op een bijzondere plek bent aangekomen, Lamu staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Toch zijn er maar een handje vol toeristen te vinden. Dit heeft onder meer te maken met het reisadvies voor deze regio: alle niet-essentiële reizen worden ontraden. Doodzonde, want het schrikt (in onze ogen) onnodig bezoekers af. In Lamu hebben wij ons van heel Kenia het veiligst gevoeld.

Ook de bewoners van Lamu koesteren hun omgeving.

Ook de bewoners van Lamu koesteren hun omgeving.

Knusse eilandcultuur

Lamu is namelijk echt een magisch eiland waar de tijd heeft stilgestaan. We omarmen deze plek; het is er zo bijzonder en we voelen ons er ontzettend op onze gemak. Het is moeilijk om te omschrijven wat ons nu precies zo raakt, maar het is een combinatie van de vriendelijkheid van de mensen, de unieke sfeer, laidback eilandcultuur, het heerlijke eten en uitgestrekte strand.

Op het eiland wonen ongeveer 20.000 mensen en 90 % van de bevolking is moslim. Het geloof is verweven met de Afrikaanse cultuur en dat zorgt voor een mooie mix die we nog niet eerder hebben ervaren.

Lamu

Iedere ochtend een vers geperste juice! Kies zelf de ingredienten uit die gemixt worden. Tip: vraag of ze er geen suiker in doen, veel gezonder en nog lekker ook!

Bootjes en ezels zijn het enige vervoermiddel

Waar je in de rest van Kenia gek wordt van al het getoeter van het verkeer, hoor je op Lamu alleen de motorboten ronken en de ezels vrolijk balken. Je kan hele dagen vullen met het slenteren door de nauwe straatjes, het drinken van overheerlijke versgeperste fruitjuiches of een gezellig praatje maken met de locals die in de namiddag bij elkaar komen op het grote plein. Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, want iedere keer is er wel weer iemand met een vrolijke lach die je de weg wijst.

Lamu

Let goed op waar je loopt, voor je het weet stap je met je slipper in de dampende ezelmest! Oeps, maar wat zijn ze snoezig hè…

Lamu

Links: het dorpsplein met op de voorgrond een man in de traditionele (van Oman afkomstige) kleding, rechts: een groepje jonge meisjes spelen uitgelaten met elkaar

Bijkomen en genieten

Wil je even helemaal eruit? Genieten van een mooi strand, heerlijk blauwe zee en de rust? Ga dan naar het dorpje Shela. Ongeveer 40 minuten lopen vanaf Lamu Town of 15 minuutjes met de boot. Op Shela waren we getuigen van een gaaf event. Hierover schreef Saskia een blog voor Verkeersbureaus: ‘Spannende hoedenwedstrijd op het Keniaanse eiland Lamu’.

Lees Saskia haar blog op de site van het Verkeersbureau. Leuke taferelen tijdens de hoedenwedstrijd op Lamu.

Lees Saskia haar blog op de site van het Verkeersbureau. Leuke taferelen tijdens de hoedenwedstrijd op Lamu.

Lamu

Het verlaten strand van Lamu, op nog geen 15 minuten lopen van ons guesthouse in Shela.

Things to do

Als je even genoeg hebt van het dwalen door de talloze nauwe straatjes en wil je meer over de achtergrond van het eiland weten? Breng dan een bezoek aan het Swahili House Museum, het oude Lamu Fort of de Donkey Sanctuary. Of maak een boottocht met een traditionele Dhow boot naar één van de omliggende eilanden. Ga op ontdekkingstocht in de rijke onderwaterwereld van Kenia met een snorkel- of duiktrip.

Lamu

Bootmannen wachten in de zon op de kade, terwijl een bootje aan komt varen.

Een echte aanrader is het maken van een stadstour. Als je meerdere dagen in Lamu verblijft zal je merken dat je snel in contact komt met de lokale bevolking. Voor het regelen van een boottocht of stadstour hoef je geen tourbureautje binnen te lopen. Je komt vanzelf in aanraking met locals die dit aanbieden. Zo hebben wij een stadstour gemaakt met John, een man die al zijn hele leven op Lamu woont en iedereen kent. Hij vertelde vol passie en trots over zijn stad, het eiland en de mensen. Onze laatste avond hebben we bij zijn zus gegeten, die traditionele Swahiliaanse gerechten voor ons heeft bereid.

Lamu

Een stadstour is een goede manier om meer over het eiland te weten te komen en de lokale bevolking te leren kennen.

Lamu

Bezoek de markt in het oude centrum.

Where to stay?

In Lamu is er maar beperkte toegang tot internet, daarom vind je niet zoveel accommodaties online. Het aanbod is echter groot en daarom kan je prima op de bonnefooi naar Lamu reizen. Afdingen is zeker noodzakelijk, want wij betaalden vaak maar de helft van de gevraagde kamerprijs. In het stadje zijn een aantal huizen van rijke westerlingen die hun kamers verhuren als zij zelf niet aanwezig zijn. Iets meer low budget is een verblijf bij een local die een aantal kamers beschikbaar stelt. Ook heb je een aantal dure resorts. Oftewel: voor ieder wat wils.

Aanraders:

Lamu

Lamu Town: Alice Guest House, per nacht € 25,- (3.000 KS, vraagprijs 10.000 KS)

Lamu

Alice Guest House: alleen van de inrichting word je al heel blij! Het lijkt net alsof je op Pinterest aan het neuzen bent.

Lamu

Shela: Bahari Guesthouse & restaurant, kamer met zeezicht per nacht € 16,80 (2.000 KS, vraagprijs 3.500)

Getting there

Je kan je wagen aan een avontuurlijke busrit vanaf Mombassa. Enkele reis per persoon € 8,40 (1000 KS).Op de site van het ministerie lees je dat het afgeraden wordt om door dit gebied te reizen, vanwege roofovervallen en andere gevaarlijke ongein. Tegenwoordig mogen de bussen in Kenia niet meer na 21.00 uur reizen en zijn er overal militaire checkposten opgezet. Wij voelden ons op dat gebied dus niet onveilig. De busrit is een mooi avontuur: je ontmoet aardige mensen, je reist door kleine dorpjes en langs traditionele Keniaanse stammen en door ongerepte natuur. Het enige nadeel is dat de bussen erg oud zijn en uitgeleefd. Door de lange afstanden ben je zo een hele reisdag kwijt. Vanaf het eindpunt van de bus gaan er diverse bootjes naar Lamu. Neem de speetboat als je haast hebt en het shuttle bootje als je er ongeveer een uurtje over wil doen. Deze is ook een stuk goedkoper: € 1,70 (200 KS).

Lamu

Met deze boot kom je nu niet ver meer!

Een goede oplossing is om met het vliegtuig te gaan. Dit hebben wij gedaan op de terugweg van Lamu naar Nairobi. Er zijn drie maatschappijen die op Lamu vliegen: Fly540, Kenia Airways en Ease African Safari Air Express. Wij kozen voor de laatste optie, € 100,- per persoon. Dit is van alle drie de meest bijzondere keuze. Op het eiland tegenover Lamu is een klein vliegveld. Samen met twee andere passagiers werden we opgehaald uit de wachtruimte door onze piloot. In een Cessna vlogen we in 2 uur tijd terug naar de hoofdstad. Je komt niet boven de wolken dus je hebt een geweldig uitzicht op de natuurparken van Kenia en het platteland.

Lamu

‘Hallo Schat, het vliegtuig staat klaar!’

Getting around

Van Lamu Town naar Shela ga je met de boot. In de haven vind je allemaal locals, je betaalt ongeveer voor een enkele reis € 2,50 (300 KS), afhankelijk of je je bootje kan delen of niet. Je kan ook een ezeltje huren, maar dat hebben wij niet gedaan. We zagen onszelf al zitten 😉 Voor een grotere boottocht kan je een traditionele dow huren (dagtour ongeveer 5.000 KS). En voor de rest gewoon lekker veel lopen.

Nice to know

 • In Lamu Town zijn genoeg banken waar je geld kan pinnen. Kleingeld is schaars, dus hou dit vooral bij je om de boottochtjes en kleine uitgaven te betalen.
 • Op het eiland zijn verschillende internetcafés, alleen het internet is wel heel traag. Geniet dus van een aantal dagen echt rust en weinig contact met het thuisfront.
 • Neem een wereldstekker mee.
 • Drink geen water uit de kraan, net zoals in de rest van Kenia.
 • In de winkel in de hoofdstraat verkopen ze echte Remia mayonaise. Als je erg lang op reis bent dan is dit kleine potje een verademing met heerlijke frietjes erbij. Dat was smullen geblazen!
Lamu

Lekker patatje met!

Author: Saskia

Share This Post On

8 Comments

 1. Ha Sas, Wij waren hier ook afgelopen zomer! Wat een heerlijke plek he? Wij zaten ook zowel in Lamu als Shela. Een feestje om te zijn. Inderdaad een echte aanrader…Wij zaten in Fatuma’s Tower, waanzinnige plek met iedere dag uurtje yoga door de eigenaar. En een kok die koopt en klaar maakt wat jij wilt. Wil zo weer terug…..
  liefs Nieske

  Post a Reply
  • Hi Niekse,
   Wat leuk dat je daar ook geweest bent. En een eigen kok, WAUW! Wat heerlijk en daar heb je vast van genoten met je gezin.
   Af en toe maar even de foto’s terugkijken om weer even terug daar te zijn.
   Mooie herinneringen koesteren is altijd fijn!
   Liefs Sas

   Post a Reply
  • Jaaaaaa, dat was het ook!

   Post a Reply
 2. Oelala, super mooi!

  Geniet!

  Je tips voor Nieuw Zeeland zijn onderweg :)

  Post a Reply
  • Joehoe!!! Tips zijn top!

   Post a Reply
 3. Heel nice! wat een mooie bedden overal!

  Post a Reply
  • Ja, gaaf he..
   Dan ga je gewoon met plezier slapen 😀

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *