Groeten uit Lhasa

Na een trip van twee nachten en twee dagen met de hemeltrein arriveren we aan het einde van de middag in Lhasa. De Tibetaanse hoofdstad ligt op een hoogte van 3.650 meter en is daarmee een van de hoogst gelegen steden ter wereld. Omringd door hoge witte bergtoppen doet de stad sprookjesachtig aan. De stad mist in het eerste opzicht wel het authentieke karakter. De Chinese overheid heeft veel geld geïnvesteerd om van de stad een bruisende en aantrekkelijke city te maken. De stad is sterk gemoderniseerd met hippe winkels, grote supermarkten, nieuwe gebouwen en gevels en goed geasfalteerde wegen.

Lhasa1

Het tweezijdige karakter van Lhasa: een moderne stad met eeuwenoude tradities

Chinese invloed

Naast de transformatie van de stad is de Chinese invloed meteen goed voelbaar. Je hebt niet alleen een speciaal permit nodig om Tibet in te komen, maar in Tibet zelf gelden er ook een aantal beperkingen. Zo staan er bij de uitgang van het treinstation officieren de toeristen op te wachten om te controleren of iedereen wel netjes opgehaald wordt door een gids. Het is namelijk niet toegestaan om op eigen gelegenheid het land te verkennen. Al in Chengdu regelden we onze reis en we worden samen met onze reisgenootjes Devika en Monika op traditionele wijze welkom geheten door onze gids: we krijgen witte sjaals omgehangen en worden daarna naar het guesthouse gebracht.

De plek van de Goden

Gelukkig doet de naam van de stad ‘de plek van de goden’ de stad nog steeds eer aan met haar bijzondere en rijke geschiedenis. De komende twee dagen brengen we een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden.

Dag 1: fenomenaal uitzicht en debatterende monniken

’s Ochtends lopen we eerst langs het Potale Palace om ons ticket voor de volgende dag te reserveren. Vooral Saskia heeft deze morgen last van de hoogte en loopt hijgend en puffend de Gambo Utse-berg op. Hier bevindt zich het grootste klooster van Tibet; het Drepungklooster. Boven aangekomen valt alles in het niets als we het weidse uitzicht over de stad zien.

Uitzicht van het Drapung

Uitzicht van het Drepungklooster

Uitzicht op de witte bergtoppen

Uitzicht op de witte bergtoppen

We lopen door de verschillende vertrekken terwijl onze gids honderduit vertelt over de verschillende dalai lama’s, hun tronen, de Boeddha’s, symbolen en gebruiken. Helaas is fotograferen binnen niet toegestaan, dus zal je de kleurrijke kamers met de gouden Boeddhabeelden, honderden boterkaasjes, heilige boeken en biddende monniken er zelf bij moeten verbeelden. Na een innoverend busritje van een uur komen we in de namiddag aan bij het Sera klooster. Precies op het juiste moment om getuigen te zijn van de debatterende monniken. Dit magische ritueel wordt met veel handengeklap en een vriendelijke lach op het gezicht uitgevoerd, terwijl boeddhistische leerstellingen worden besproken. Het is een bijzondere ervaring en de vele vriendelijke Tibetaanse gezichten zorgen ervoor dat we ons meteen thuis voelen in Tibet.

Debatterende monnikken bij de Sera

Debatterende monniken bij het Seraklooster

Close-up van Tibetaanse monnik

Zijdelings kijkt een Tibetaanse monnik toe

Dag 2: Tibetaanse Pelgrims en wapperende gebedsvlaggetjes

In de ochtend vergezellen we honderden pelgrims met een bezoek aan het imposante Potala Paleis. Met gebedsmolens in hun hand of al prosterend (het ritueel waarbij men al liggend en opstaand hun weg vervolgt) reizen zij van alle uithoeken van het land naar de hoofdstad.

Pros

Prosterende pelgrim

De ingang van het paleis is te bereiken via de vele trappen en boven aangekomen kan je gebruik maken van het hoogste toilet ter wereld, een leuke bijkomstigheid. Door de hoge opkomst aan bezoekers krijg je helaas een tijdslimiet van 1 uur mee om het paleis te bezoeken. Het paleis was jarenlang het winteronderkomen van de verschillende Dalai Lama’s. Ook hier zien we Tibetanen hun gebeden mompelen, kaarsjes bijvullen met yakboter en niet te zuinig geld doneren.

Potala Paleis

Potala Paleis

In de middag brengen we een bezoek aan de oude Tibetaanse wijk met een gezellige souvenirmarkt en het Barkhor plein. Vanaf het dak van de oudste en meest heilige tempel, de Jokhang tempel, hebben we een mooi uitzicht over de stad: op de daken doen vrouwen de was, honderden gebedsvlaggetjes wapperen er uitbundig op los en op het plein is het een komen en gaan van Tibetaanse pelgrims met hun traditionele klederdracht en bijzondere rituelen.

In de avond eten we nog een heerlijke Tibetaanse maaltijd en daarna gaan we vroeg slapen. De volgende dag staat er weer een nieuw avontuur op ons te wachten in dit prachtige land dat nu al een speciaal plekje in ons hart heeft veroverd!

Uitzicht vanaf het Potala Paleis

Uitzicht vanaf het Potala Paleis

Ook in Lhasa is het herfst!

Ook in Lhasa heeft de herfst haar intrede gemaakt!

Groetjes uit Lhasa!

Op het plein voor de Jokhang tempel: ‘Groetjes uit Lhasa!’

 

Author: Saskia

Share This Post On

7 Comments

 1. Weer een mooi verslag en leuke foto’s sas en Rijn!! Dikke x

  Post a Reply
  • Dank!
   Samen met Sas haar mams ben jij toch wel onze grootste fan! Leuk :)

   Post a Reply
 2. Oeps, maar nu ben ik echt heel druk op mijn werk…
  Dus… ik ga vanavond thuis verder kijken.
  Groet Karin

  Post a Reply
  • Foei! Doe dat maar snel en vertel ons dan wat je er van vindt.

   Liefs Rijn en Sas

   Post a Reply
 3. Hoi Rijnhout en Saskia,

  Mooie fotoreportage !
  Wat indrukwekkend!

  xxx

  Wim & Anique

  Post a Reply
  • Dank jullie wel! Wij zijn er ook erg content mee..

   Veel liefs,

   Rijnhout en Saskia

   Post a Reply
 4. Hello webmaster, i’ve been reading your content for some time and I really like
  coming back here. I can see that you probably don’t make money on your site.
  I know one interesting method of earning money, I think you will like it.
  Search google for: dracko’s tricks

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *