Groeten uit Manilla: 4 top tips

Afschuwelijk, gevaarlijk, snel mijden en vieze stinkstad… met deze termen in mijn hoofd kwam ik aan in de hoofdstad van de Filippijnen. Andere reizigers hadden ons gewaarschuwd. Manilla zou een ongezellige, vieze en drukke stad zijn waar je op ieder moment van de dag opgelicht wordt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar mijn ervaring staat hier helemaal haaks op.

Welcome back in Asia!

Door een vertraging van meer dan 10 uur kwamen we uitgeput aan. Maar ondanks dat keek ik mijn ogen uit toen de taxi ons van de luchthaven naar het hostel bracht. Daarvoor waren we een maand in Kenia geweest en ik werd weer overladen met een nieuwe kriebel in mijn buik. We zijn weer in een nieuw land aangekomen en nog wel in Azië.
Hoewel we het onwijs naar ons zin hebben gehad in Kenia, zijn wij toch echt meer Azië-fans. Ik houd van de typische sfeer op straat, de gezellige zwaaiende mensen, de schots en scheve huisjes en de kleine shopjes waar je van alles kan kopen.
Manilla is en blijft een grote stad met veel verkeer en de daarbij behorende trafficjams en toeterende auto’s. Het haalt het niet bij het veelzijdige Bangkok, maar bij een bezoek aan Manilla kan je je verblijf veraangenamen met één van mijn 4 top tips:

1. Where to stay: the Jeepney House

Het Jeepney House Hostel opende begin maart haar deuren. Wij verbleven hier als één van de eerste gasten. Het fijne aan dit hostel is dat het gelegen is in de drukke wijk Makati, maar in een rustige buurt. Je maakt hier kennis met het lokale stadsleven en binnen 5 minuten sta je in het bruisende uitgaansgebied met haar vele winkelcentrums, discotheken en gezellige eettentjes.
Prijs voor een bed in een dorm: 475 P – € 8,50

Manilla

2. What to do: fietstour met Smokeytours

Een echte aanrader is een fietstour door Manilla met Smokeytours. Het is een erg afwisselende route door de stad, waar je niet alleen kennis maakt met de belangrijkste bezienswaardigheden, maar ook door de echte volkswijken fietst. Een kijkje in het leven van de Filipijnen, waar je door iedereen vrolijk verwelkomt wordt met een vriendelijke lach en veel zwaaiende kinderen.
Wil je meer weten? Lees dan het artikel dat ik schreef over deze tour voor het Verkeersbureaus.info: ‘Maak kennis met de andere kant van Manilla.’

Wil je echt een ervaring om van je leven nooit meer te vergeten? Ga dan mee met één van de tours door de sloppenwijk. Graag deel ik het aangrijpende filmpje met jullie:

3. Where to eat: Sushi

Van de Filippijnse keuken word je niet echt blij, maar in Manilla vind je gelukkig talloze andere opties. Van Italiaans, Perzisch, Thais, Chinees, Japans tot Braziliaans. Ook de fastfoodketens zijn hier breed vertegenwoordigd. De Filipijnen zijn er gek op en hierin gaan ze Amerika en Europa achterna met vele mensen die obesitas hebben.

Ben je een echte Sushi fan? Bezoek dan Sakae Sushi in de Robinson Mall.
Voor 350 Filippijnse Pesos (€6,-) per persoon kan je onbeperkt Sushi eten die je zelf van de loopband afpakt.
Adres: 1ste Floor van de Robinson Mall. Je vindt hier vele winkels, een cinema en grote supermarkt.

Manilla

4. Where to shop: Aquamundo diveshop

Ben je van plan om veel te gaan duiken of snorkelen deze vakantie? Dan is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Aquamundo. Zij hebben een goed huismerk.
Wij kochten hier 2 paar snorkels, 2 maskers, 2 zwemshirts en 1 waterdichte zak van 30 liter voor € 120,- (wel afdingen!).
Adres: 877, J.P. Rizal Avenue, Olympia, Makati, 1207, Metro Manila, Filippijnen

Author: Saskia

Share This Post On

8 Comments

 1. Hier zou ik nou niet zo gauw heen gaan Sas…

  Post a Reply
  • Nee, maar als je naar 1 van die geweldige BOUNTY eilanden wilt wel. Dan vlieg je vanuit Ned op Manilla… Om vervolgens naar het PARADIJS te gaan.

   Post a Reply
 2. Ik ben persoonlijk niet heel erg fan van de grote Aziatische steden.. Maar inderdaad, als je naar de Filipijnen vliegt, moet je toch echt eerst naar Manilla. De Filipijnen staat hoog op mijn wishlist, dus een bezoek aan deze metropool kan dan haast niet uitblijven! Thnx voor de tips :) Vooral de fietstour lijkt me erg leuk! Dat sushi restaurant lijkt trouwens heel erg veel op een restaurant waar wij aten in Melakka, Maleisië, heerlijk!

  Post a Reply
  • Grappig dat het Sushi restaurant op die uit Maleisië lijkt. Misschien is het wel een Aziatische keten? Hadden ze ook maar zulke goedkope (en lekkere!) sushi hier in Nederland. Ik ben echt fan van Bangkok, Beijing en Kathmandu. Maar Delhi en Jakarta vind ik echt niks. Dus bij mij verschilt het nogal. En de Filipijnen kan ik je zeker aanraden. Vooral Palawan, wauw… wat een geweldig eiland is dat! Ik wil terug…

   Post a Reply
 3. Ik vond Manilla eigenlijk een super leuke stad maar op onze dingen te doen lijst zouden wel heel andere dingen staan zoals: Uitgaan!, een uitgebreid gesprek met een ladyboy (ze vinden jou wel), een stroll langs het waterfront wanneer de zon onder gaat en de oude wijk intermuros. Die fietstour zie ik wel zitten wie weet als we er nog een keer komen.

  Post a Reply
  • Hey Tikva,
   Goed om te horen dat er nog meer fans zijn voor Manilla. Dit is geen dingen te doen lijst, maar meer 4 overall tips.
   En inderdaad uitgaan is echt heel leuk en hilarisch met alle karaoke bars en ladyboys. En ik vond Intermuros ook erg mooi. Daar gaat de fietstour onder andere doorheen. Leuk om je toevoegingen te lezen!
   Groetjes,
   Saskia

   Post a Reply
 4. Leuk om te lezen!
  Ik was vorige maand in Jakarta en iedereen had me dat ook afgeraden: zo’n vieze stink stad… Het was ook niet zo bijzonder maar zo erg was het ook weer niet.
  Grappig dat je daardoor echt van die verwachtingen krijgt die gelukkig niet altijd waar blijken te zijn!

  Post a Reply
  • Ja iedereen heeft zoveel andere ervaringen. Het ligt vaak er ook maar net aan wanneer je er bent en waar. Want toen wij er waren was er in de periode er voor veel regen gevallen waardoor het waterpijl omhoog was gegaan. Daarna was het weer gezakt, maar de blub en viezigheid zat overal op de straten geplakt waardoor het echt heel vies was en heeeeeeeeeeeeeel erg stonk. En ik ben wel wat gewend!

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *