Groeten uit Mombassa

Vrolijke muziek schalt door de boxen van het lokale Matatu busje dat langs de kant van de weg stopt. Een jongeman met een T-shirt met een grote afbeelding van Bob Marley erop werft passagiers om met dit ritje mee te gaan. Op straat prijzen verkopers hun waar aan. De kok draait zijn stokjes vlees nog een keer om op de barbecue en aan de overkant van de weg wordt alle troep bij elkaar geveegd door een vrolijk fluitende vuilnisman.
Een groepje in burkha gekleden vrouwen slepen met volle tassen met groenten en fruit. In een portiek ligt een rillende zwerver te slapen, die vast is vergeten om opnieuw een shot van zijn lijm te nemen. De klanken van de Imam schallen door de luidsprekers om de moslims op te roepen tot het gebed, terwijl twee nonnen plaats nemen in een tuktuk die hun naar de kerk brengt.
Op grote reclameborden kan je precies zien waar je moet zijn voor het kopen van beltegoed of loterijlootjes. Bij de kapper zitten twee dames in de stoelen die een nieuw haarstuk aangemeten krijgen.  Flirterig hoor ik een jonge Keniaanse man roepen: ‘Hi Babe ,do you wanne make a ride with me on my motorbike?’

Lachend kijk ik Rijnhout aan; de mannen hier nemen geen blad voor hun mond en laten er geen gras over groeien. We zijn in Mombassa, de tweede grootste stad van Kenia. Een stad vol met rijke historie, door de eeuwenoude geschiedenis van het drijven van handel met het Midden-oosten, India en China. De straten van Mombassa kan je als typische Afrikaanse chaos omschrijven. Je zintuigen worden intens geprikkeld en in deze oude handelsstad kijk je je ogen uit.

Nadat we ruim twee weken met Rijnhout zijn oom op pad zijn geweest, reizen we op eigen voet verder langs de Oost kust van het land. De eerste bestemming is Mombassa, waar we twee bezienswaardigheden bezoeken.

Fort Jezus

Het is een snikhete dag, dus we lopen een beetje sloom door het Fort en het museum waar een grote collectie aan oude gebruiksvoorwerpen zijn tentoongesteld. Ondertussen lezen we de Engelstalige borden met de uitleg van de rijke geschiedenis die het fort herbergt. De Portugezen, Omaanse heren en Britten die het Fort bezaten gaven er verschillende functies aan: van een leuk optrekje voor de rijke, de verblijfplaats van soldaten, de verkoopplaats van slaven, tot een gevangenis.
Fort Jezus ligt in het oude gedeelte van Mombassa, dus je kan na je bezoek nog een rondje lopen en de oude stad aanschouwen of bij de haven gaan kijken.

Praktisch
– Entree: 1.200 KS p.p. (circa € 10,-)
– Openingstijden: van 08.00 tot 18.00 uur
– Tip: negeer de gidsen die zich buiten het complex aanbieden, binnen zijn vaak studenten die een stage lopen en je voor een kleine vergoeding alles willen vertellen wat zij hebben geleerd over het fort.

Mombassa

Fort Jezus

Mombassa

Het uitzicht vanaf Fort Jezus over de zee

Haller Park

In de jaren vijftig werd er in Bamburi een grote cement fabriek gebouwd. In 1971 besloot de eigenaar, meneer Haller, een gedeelte van het gebied terug te geven aan de natuur. Het Haller Park ontstond: een natuur reservaat met diverse soorten dieren als bewoners. Vandaag de dag is het park uitgegroeid tot een leuke toeristische attractie in Mombassa waar je vrij eenvoudig dieren kan spotten.

Mombassa

Aan de rand van het park zie je de sporen van de cementfabriek

Bij binnenkomst krijgen we eerst een rondleiding van een gids van ongeveer 1,5 uur. Daarna mogen we op eigen voet rondlopen. Het leuke van dit park is dat het kleinschalig is en dat een gedeelte van de dieren vrij rondloopt. Het kan dus zomaar zijn dat je bijvoorbeeld een Eland of reuzenschildpad tegen het lijf loopt. Er is ook een reptielenverblijf, visboerderij en botanische tuin.

Mombassa

Wedstrijdje?

Aan het einde van de middag worden de dieren gevoerd. Voor iets van € 0,50 kan je brokjes kopen en de giraffen voeren. Alle aapjes van het park verzamelen zich om de restjes op te eten of brutaal het voer uit de handen van de toeristen te graaien. Het is een beetje toeristisch, maar wel super leuk om zo dichtbij deze grote dieren te komen.
Daarna lopen we door naar het verblijf van de nijlpaarden en zebra’s, om ook getuigen te zijn hoe zij hun eten opeten. Tot slot krijgen ook de krokodillen hun portie vlees voorgeschoteld. Hierna kan je nog een rondje lopen door het park of je richting de uitgang begeven.

Praktisch
– Entree: 1.400 KS p.p. (circa € 12,-), inclusief tour guide 1 uur
– Openingstijden: van 8.00 tot 17.00 uur | advies: je kan het beste rond 13.00 uur in het park zijn
– Voedertijden: 15.00 uur Giraffen, 15.30 uur Nijlpaarden & overige groot wild, 16.00 uur krokodillen
Website

Mombassa

Kijk ik heb echt een grote bek!

Mombassa

Hmmm, zou ik wel of niet gaan zwemmen?

Mombassa

Deze grote monsters zitten wel goed opgesloten

Where to stay?

Je kan ervoor kiezen om in het (oude) stadscentrum te verblijven of buiten de stad. Daar vind je de meeste grote (duurdere) resorts. Hoewel een verblijfplaats in Kenia sowieso niet heel goedkoop is zijn er in en rondom Mombasa ook een aantal budget opties te vinden.

Wij verbleven in het dorpje Mtwapa, in Prestige Apartments. Hier hadden ze ook een aardig restaurant waar we ’s avonds lokale gerechten aten en een fijn zwembad.
Prijs: 2.850 KS (€ 25,-) voor een double room inclusief ontbijt.

Mombassa

Prestige Apartments: een duik in het zwembad is geen overbodige luxe met 35 graden

Getting there

Vanuit Nairobi gaan er verschillende aardig goede busmaatschappijen naar Mombasa. Wij gingen met Horizon. Een kaartje kost je 1.700 KS (€ 14,80). Een nette bus met airconditioning, een bus-stewardess die om de zoveel tijd drinken uitdeelt en een bagagejongen voor de tassen. Je krijgt overigens een tag aan je tas met een nummer, zodat je zeker weet dat niemand er met je tas vandoor gaat.

De bus van Horizon vertrekt om 7.00 en 9.30 uur en doet er tussen de 8 en 12 uur over. Het is sterk afhankelijk van het verkeer, omdat je over een hele lange eenbaansweg rijdt. Er zijn twee eindbestemmingen: eentje midden in het stadscentrum van Mombassa en de andere erbuiten, vlakbij het strand en het gebied waar veel resorts zijn. Vraag aan je buschauffeur waar je het beste uit kan stappen. In principe gaat de bus in één keer door, maar bij ons gebeurde het ook dat er ondertussen mensen uitstapte en instapte. Ook is het doodnormaal om onderweg even bij de lokale markt te stoppen om fruit en groenten te kopen. Onze buschauffeur reed heel erg netjes, maar wij hadden wel het gevoel dat hij net zijn rijbewijs had. Hij reed erg langzaam en dat zorgde ervoor dat we bijna 12 uur later arriveerden. Het grootste gedeelte van de weg is trouwens een eenbaansweg met veel vrachtverkeer, daardoor kan de reis erg lang duren. In heel Kenia is het voor het grote verkeer niet toegestaan om na 21.00 uur te rijden.

Leuke bijkomstigheid: de route loopt langs/door twee Nationale Parken en er is dus kans dat je zebra’s, giraffen en ander wild langs de weg ziet lopen.

Getting around

Matatu €
Er zijn verschillende berichten te vinden op internet die afraden om met de lokale busjes te rijden. Maar als je overdag reist is het geen probleem om voor de korte afstanden de Matatu te nemen. Loop naar de hoofdstraat. Als je naar de hoofdstraat loopt rijden er busjes af en aan naar het centrum van Mombassa of geef onderweg de chauffeur een seintje om eraf te hoppen. Spreek wel van te voren de prijs af (circa 40 KS), want ze zijn nogal geneigd om je anders het driedubbele te rekenen. Ook is het handig om een Matatu te nemen waar voorin of op de eerste rij nog plek is. Dit reist een stuk comfortabeler dan dat je je op de achterste banken moet proppen.

TukTuk €€
In Mombassa rijden er talloze tuktuks rond. Een stukje sneller en comfortabeler dan de Matatu, maar ook iets duurder. Let op dat je je niet laat naaien, houd voet bij stuk. Bij ons probeerden ze het namelijk iedere keer: we stonden één keer langs de kant omdat de benzine op is (en wel zeggen dat je de volle pond moet betalen), tarieven worden halverwege verdubbelt omdat het toch verder is dan ze dachten en niemand heeft ooit wisselgeld. Trap er niet in en houd in gedachte dat je sowieso al iets meer betaald dan de locals doen, maar laat je geen oor aan naaien!

Taxi €€€
Luxe auto’s, privé vans en taxi’s staan voor je klaar om je overal heen te brengen.

Algemene tip: vraag altijd even aan de receptioniste van je hotel of guesthouse wat de gangbare prijzen zijn en waar je heen moet gaan. Reken hier altijd een beetje bovenop, want het is ons bijna nooit gelukt om ook daadwerkelijk voor dat bedrag te reizen. Je bent immers een toerist en daardoor betaal je vaak een beetje meer!

Author: Saskia

Share This Post On

1 Comment

  1. Boeiend om te lezen. Met name omdat het ons in 2010 af werd geraden om als (vrouwelijke) touristen zomaar op eigen houtje mombasa te verkennen. Wij hebben daardoor, gedurende ons verblijf in het resort aan zee niets anders gezien. Gelukkig wel de 9-daagse safari van te voren, waar we onze ogen hebben uitgekeken.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *