Reisbudget China & Tibet

Wil je op reis naar China en ben je benieuwd wat voor reisbudget je hiervoor nodig hebt? We geven je graag advies aan de hand van ons uitgavenpatroon.

Hoeveel geld hebben wij uitgegeven tijdens ons verblijf in China en Tibet? Om een goed overzicht te hebben noteerden we iedere Yuan die we uitgaven. We hebben op verschillende websites van andere wereldreizigers gespiekt om te kijken wat een handige methode is om alle kosten bij te houden. Uiteindelijk hebben we besloten de kostenposten op te delen in vier verschillende categorieën:

Overnachting: de kosten van onze kamer in bijvoorbeeld een guesthouse, hotel, lodge, hostel of homestay. Wij slapen bijna altijd in een 2-persoonskamer met eigen badkamer.
Vervoer:
alle vervoersmiddelen die we gebruiken om ons binnen het land te verplaatsen. Van bustickets, taxiritjes, tot het huren van een motorbike of fiets. Hieronder vallen wel binnenlandse vluchten, maar niet de eventuele internationale vluchten.
Eten & drinken: ontbijt, lunch en avondeten, maar ook fruit en tussendoortjes, flesjes water of een borrel in de avond.
Overig:
alle kosten die niet onder bovenstaande vallen. Bijvoorbeeld kosten voor het visum, entreegeld en fee voor georganiseerde tours, de was doen, toiletartikelen en andere kleine aankopen.

Totale kosten: Reisbudget China & Tibet

In totaal verbleven we 46 dagen in China en Tibet. We gaven samen 30.464 Yuan uit, dat komt neer op € 3.716,90. De gemiddelde koers was 1 euro voor 8,196 Chinese Yuan. Omdat onze Tibet reis zoveel invloed heeft op het totale gemiddelde budget geven we een opgesplitst overzicht van de kosten per persoon:

Reisbudget China

Conclusie reisbudget China & Tibet

Van te voren hadden we ons budget voor China ingeschat op € 30,- per persoon per dag. Als je alleen naar het bedrag kijkt dat wij hebben uitgegeven in China dan komt dit bijna exact overeen. De kosten voor Tibet hebben ervoor gezorgd dat ons gemiddelde budget flink is gestegen. Tijdens onze voorbereidingen hebben we budgetlijstjes gezien van andere reizigers die ook naar Tibet geweest zijn. De prijzen lagen toen vele malen lager. Wij schrokken daardoor best wel toen we geconfronteerd werden met de huidige prijzen. De prijzen zijn zo erg gestegen doordat Tibet een flinke tijd dicht is geweest voor toeristen. Uiteindelijk hebben wij wel besloten om het geld ervoor uit te geven en het was het dan ook meer dan waard. Onze tour hebben wij geregeld via het Mixhotel in Chengdu en was vergeleken met andere organisaties het goedkoopste. Voor de liefhebbers zetten we binnenkort alle specificaties voor de kosten van Tibet op een rij.

Reisbudget China

Een reis naar Tibet is erg aan de prijs, maar het was GEWELDIG!

Geld besparen?

Heb je een minder ruim budget en wil je toch graag naar China? Om het bovengenoemde dagbudget naar beneden te halen zijn er een aantal onderdelen waarop/-mee je geld kan besparen:

 • Slaap in Dorms (kamers met stapelbedden). Vooral als je alleen reist is dit een hele goedkope oplossing om te besparen op je slaapkosten. Vaak heb je al een bed voor € 2,50. Je spullen kan je opbergen in een speciale locker en het zorgt er ook voor dat je makkelijk in contact komt met andere reizigers. Als koppel zijnde vonden wij dit iets minder relaxt, omdat je natuurlijk wel veel minder privacy hebt.
 • Bezuinig op eten. Wij gaven vooral in de grote steden best wel veel geld uit aan ons eten. Je kan hier geld op besparen als je harder op zoek gaat naar de lokale tentjes, waar ze geen Engelse menukaart of plaatjesmenu hebben. Het is handig om de namen en tekens van de basisgerechten te leren.
 • In China, en ook in andere landen, krijg je veel korting als je een studentenpas kan laten zien. Wat moet er op je pas staan: het woord ‘Student’, Universiteitslogo, je naam, geboortedatum en bij voorkeur een pasfoto. Het maakt niet uit hoe oud je bent, want in China is het heel normaal dat je ook na je dertigste nog studeert. Wij wisten dit wel, maar waren het helemaal vergeten. Jammer, want het had ons tientallen euro’s kunnen besparen!
 • Verblijf langer in kleinere dorpjes: het is een algemeen gegeven dat het verblijven in steden vaak duurder is dan in kleinere dorpjes. Door hier rekening mee te houden met je route kan je geld besparen.
 • Ga niet naar het Jiuzhaigou National Park. Het is echt geweldig, maar aan de prijs.

Een aantal uitgaven op een rij

 • Biertje 8 Yuan = € 1,-Flesje water 4 Yuan = € 0,50
 • 60 dagen Visum (geregeld door Tiaratours) € 90,-
 • Metrokaartje 2 Yuan = € 0,25
 • Coin voor wasmachine 20 Yuan € 2,45
 • Bioscoopkaartje 45 Yuan € 5,50
 • Entree terracotta leger 150 Yuan € 18,30
 • Entree panda center 58 Yuan € 7,00
 • 1 uur massage 40 Yuan € 4,88
 • Treinticket Beijing – Pingyao (16 uur, sleeper) 160 Yuan € 19,50
 • Treinticket Pingyao – Xi’an (9 uur, hard seat) 65 Yuan € 7,90
 • Busticket Chengdu – Jiuzhaigou National Park (circa 12uur) 145 Yuan € 17,70
 • Entreegeld Jiuzhaigou National Park 310 Yuan € 37,80
 • 2 daagse Horsetrekking met gids, eten en overnachting 465 Yuan € 56,75

We zijn erg benieuwd wat andere reizigers aanhouden voor hun reisbudget China & Tibet.
Of heb je hier nog vragen over dan kan je ons altijd een berichtje sturen!
Ben je nieuwsgierig naar al onze blogs over China & Tibet? Kijk dan op de subpagina voor alle blogs.

Author: Saskia

Share This Post On

4 Comments

 1. Ik zal maar geen uitgavenschema maken over 15 dagen Ibiza 😛

  Post a Reply
 2. Lieve dochter,
  Is het de bedoeling dat wij in Indonesie ook alles gaan bijhouden of mogen we ons eigen budget aanhouden? Kus Karin

  Post a Reply
 3. Ik kan de IOS7.x app ‘Trail Wallet’ aanraden! Deze app is ontwikkeld door een Brits koppel dat al vier jaar aan het reizen in en dat de rest van hun leven ook wil blijven doen. Erg handig en nog praktisch ook, want hierin loggen we direct de namen van de plekken waar we slapen en eten. Op http://www.machweg.nl/wereldreis-kosten-per-land/ kun je zien wat dat oplevert.

  Post a Reply
  • Hi Chris,
   Gave site hebben jullie en bedankt voor de tip!
   Wij hebben zelf alleen nog geen IOS7 draaien op onze Iphones, maar zeker de moeite om te onthouden. En het wordt ook wel eens tijd om over te stappen, dus misschien is dit wel de beste kans die er is 😉
   Jullie overzicht ziet er ook erg strak uit.
   Geniet nog van jullie reis,

   Groeten,
   Rijnhout en Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *