Reisbudget Tibet

Een jaar geleden zat ik op dit tijdstip in de hemeltrein. Samen met Rijnhout reisde ik honderden kilometers van de pandaberenstad Chengdu naar het magische Tibet. Daar kwamen we aan in de hoofdstad Lhasa en maakten we een bijzondere reis door dit indrukwekkende land.

Een reis naar Tibet staat bij bijna iedere reiziger wel op de bucketlist, maar er hangt helaas een prijskaartje aan. In het kostenoverzicht van China & Tibet kon je al zien wat wij gemiddeld uitgaven. In deze blog zoom ik specifiek in op de kosten die komen kijken bij het reizen naar Tibet. Ondanks dat het alweer een jaar geleden is dat wij naar Tibet afreisden zijn de bedragen aardig gelijk gebleven.

Toegang tot Tibet

Voordat je überhaupt naar Tibet kan gaan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Vandaag de dag hanteert de Chinese overheid nog steeds strenge regels en wetgeving ten opzichte van het bezoeken van Tibet. Soms kunnen deze regels per dag, zonder geldige reden, wijzigen.
Voor een Nederlands paspoorthouder is het echter niet heel ingewikkeld om in Tibet te geraken, er zijn alleen een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Waaronder dat je verplicht bent om met een gids en een chauffeur te reizen. Er zijn verschillende organisaties die reizen naar Tibet aanbieden.

Een aantal afwegingen die je kan maken bij het boeken van een tour:

 • Aantal deelnemers: hoe meer reizigers in de groep hoe goedkoper het wordt
 • Programma: aantal dagen, gewenste regio en plaatsen die je wilt bezoeken
 • Transportmiddel binnen Tibet: een busje of 4Wdrive. Houd rekening met het seizoen, wanneer er veel sneeuwval is kan het reizen met een busje nogal lastig zijn
 • Transport naar Tibet: neem je de trein of ga je vliegen?
 • Uitreisplaats: waar verlaat je het land? Kies je bijvoorbeeld de grens van Nepal of ga je terug vanuit Lhasa met de trein of met het vliegtuig
 • Accommodatie, toegangsprijzen en eten: zijn deze kosten inclusief of exclusief de tourprijs
 • Locals: maken ze gebruik van Tibetaanse gidsen en chauffeurs of niet, om de locals te ondersteunen geef ik hieraan de voorkeur

Reisbudget Tibet

Reisbudget Tibet: kosten tour

Onze keuze: nadat we verschillende offertes hebben opgevraagd, hebben we ervoor gekozen om onze reis te boeken via het Mix hostel in Chengdu. Wij hebben gekozen voor een 6 daags programma (zie blog voor een uitgebreide omschrijving) met een extra toevoeging van 1 dag om ook het Namtso Lake te bezoeken. Wij gingen met een groepje van vier personen en reisden per 4WDrive (vanwege het weer). Wij bevelen het Mix Hostel aan!

Kosten per persoon:
6 daagse tour  € 254,00
Extra dag bezoek Namtso Lake € 83,00
Permits incl tour
Treintickets Chengdu – Lhasa (3de klas) € 97,50

Bijkomende kosten:
7 x Accommodatie (altijd 2 persoonskamer)  € 70,-
Eten* € 80,-
Transport**  € 18,-
Fooi gids & chauffeur € 15,-
Overig € 75,-
Totaal  (per persoon!) € 692,50

* 3 maaltijden per dag, wij betaalden ook het middag- en avondeten voor de chauffeur (en soms voor de gids). Dit is niet nodig, maar wel een gul gebaar. Dus vonden wij dit wel gepast.
**Kosten binnen Lhasa (taxi, bus)

Entreegelden
De toegangsprijzen zijn opgenomen in de overige kosten. Ook hiervoor zetten we de indicatiebedragen op een rijtje zodat je weet waar je rekening mee kan houden:

Drepung Tempel € 6,-
Sera Tempel € 6,-
Potala Palace € 24,40
Jokhang Tempel € 10,30
Namtso National Park  € 14,65
Monastery onderweg € 9,75

Conclusie reisbudget Tibet

Het is niet goedkoop om naar Tibet af te reizen, maar deze bijzondere reisbestemming staat in mijn ziel gegriefd. De bijzondere mensen, het bizar mooie landschap, de ultieme ervaring. Echt een once in a lifetime expierence. En zeker iedere euro/Yang meer dan waard.

Reisbudget Tibet

Author: Saskia

Share This Post On

4 Comments

  • Graag gedaan! Heb je ook plannen om naar Tibet af te reizen?

   Post a Reply
 1. Leuke en interessante informatie! Hebben jullie alles vanuit Nederland geregeld of ter plekke in Chengdu? Wij zijn van plan om komend voorjaar naar Tibet te gaan. Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes, Carlien.

  Post a Reply
  • Hoi Carlien,
   Wat een gaaf vooruitzicht zeg! Tibet is zooooo speciaal!
   Wij hebben het in Chengdu zelf geregeld.
   Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. We hadden wel al van te voren mailcontact met hun gehad en offertes opgevraagd.
   Doordat het Golden Week was (vakantie) duurde het bij ons wel iets langer voordat we onze permits hadden.
   Dus het is wel belangrijk om rekening te houden met Chinese vakanties en feestdagen.
   Mocht je nog andere vragen hebben dan weet je me te vinden!
   Groet,
   Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *