Reisvaccinaties

Reisvaccinaties zijn vaak niet het leukste onderdeel van de reis. Maar onmisbaar als je gezond wil blijven op reis en de risico’s wil verlagen!

Zorgverzekering

Je bedenkt vaak niet van de ene op de andere dag dat je morgen op wereldreis gaat. Het is dus zeker handig om in de maand december van het jaar voordat je op reis gaat goed je zorgverzekering te overwegen.

Wij kozen ervoor om onze Interpolis Zorgverzekering aan te houden. Met onze aanvullende verzekering krijgen we daar alle inentingen en malariatabletten vergoed. Een onwijze meevaller voor onze spaarpot, want dat scheelt aanzienlijk!

Interpolis heeft een samenwerkingsverband met Meditel op Reis. Wij gingen daarom naar het kantoor in Nieuwegein om ons te laten informeren.

Welke reisvaccinaties en maatregelen hebben wij nodig?

 • DTP | 1prik (al eerder gehad)
 • Hepatitis A & B | 3 prikken (al eerder gehad)
 • Gele koorts | 1 prik
 • Buiktyfus | 1 prik
 • Hondsdolheid | 3 prikken
 • Malariapreventie ‘Malarone’ | 120 stuks

Ziek zijn op reis

Je hebt vaak een periode hard gewerkt en gaat met vakantie of op reis. Je ontspant en jawel je wordt ziek. Erg vervelend, maar iedereen heeft het wel eens meegemaakt.
Een ongeluk zit soms in een klein hoekje… en wij kunnen het weten. Tijdens onze 2de reis in Thailand ging Rijnhout in de ochtend bij het opstaan van zijn stokje. Naast dat hij 10 minuten buiten westen was viel hij ook nog met zijn oog op de punt van het nachtkastje. Ai, dat zorgde voor de onverwachte hectiek. Naar een bezoek aan de dokter meteen maar door naar het ziekenhuis. En dat was eerlijk gezegd een verademing: het ziekenhuis in Phuket is schoon, luxe en modern. We konden het eigenlijk niet beter treffen.
Bij binnenkomst werden we meteen geholpen: 4 uur lang gingen we van de ene na de andere afdeling. Een MRI- & MT-scan (om te kijken of het epilepsie was), reflexmeting voor zijn hand (die dik was), even op de OK om het oog dicht te naaien, nog wat bloed aftappen en een aantal andere onderzoeken. Gelukkig mocht Rijnhout na deze hele rataplan het ziekenhuis weer verlaten met het advies ‘Rustig aan doen’. Kosten onder aan de streep: nog geen € 300,- Hoe is het mogelijk!

Onze gouden stelregels

Voorkomen is beter dan genezen. Wij hanteren daarom een aantal stelregels:

 1. Drink op reis Coca-cola tot het je neus uitkomt!
 2. Was je handen goed en vaak
 3. Zorg dat je voldoende water drinkt en (zout) eet.
 4. Luister goed naar je lichaam: ga in de schaduw zitten en rust bijtijds
 5. Neem altijd een EHBO-setje mee in je daypack
 6. Diarreeremmers zijn handig, maar gebruik ze niet te lang
 7. Vergeet je zonnebrandcrème niet, met een hoge factor
 8. Gebruik DEET tegen de muggen en draag ’s avonds luchtige kleding met lange mouwen
 9. Volg het advies op van de lokale bevolking: zij weten bijvoorbeeld precies welke insecten gevaarlijk zijn of welke bamboestronk je beter niet kan aanraken
 10. Word je (op de fiets) achterna gezeten door een hond. Ga dan stil staan. Honden vinden ronddraaiende trappers vaak fascinerend.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op:

Thuisarts.nl
Gezond op Reis

Author: Saskia

Share This Post On

4 Comments

 1. Beste Rijnhout en Saskia,
  vanwaar ”Drink op reis Coca-cola tot het je neus uitkomt!”?

  Groetjes

  Post a Reply
  • Beste Jochem,

   Coco-cola is één van de best gecontroleerde drankjes ter wereld. Dus je bent er bijna altijd zeker van dat je het ‘juiste’ krijgt geserveerd.
   Daarnaast brengt het je suikerspiegel omhoog als je dat soms nodig hebt.
   Wij geloven erin dat het ook goed werkt om jezelf te ‘reinigen’. Hier zijn de meningen over verdeeld. Maar in ziekenhuizen geven ze Coca Cola (de gewone variant!) zonder prik aan mensen met darmproblemen.
   Het staat misschien een beetje overdreven omschreven en is ook niet overal nodig. Maar in landen zoals India drinken wij zelf altijd 1 glas/flesje per dag.

   Groetjes,
   Rijnhout en Saskia

   Post a Reply
 2. Helemaal mee eens! Doe dit al 25 jaar lang op reis en heb o.a India hiermee ook overleefd.
  Nog een tip: leeg of kijk in je schoenen voor je ze aantrekt, schorpioenen kruipen er graag in!

  Post a Reply
  • Hi Wieneke,
   Dat is zeker een goede!
   Het zou je maar gebeuren dat er net 1tje inzit!
   Groet,
   Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *