Geweldige roadtrip langs de oostkust van Oman

Met onze huurauto maakten we een geweldige dagtocht langs de kust van Oman. We reisden van de hoofdstad Muscat naar het zuidelijker gelegen oude handelsstadje Sur. De reis op zich is al een fantastische beleving; over een goede twee-baansnelweg rijd je door een gevarieerd landschap met geweldige vergezichten. Onderweg kom je diverse bezienswaardigheden tegen die een bezoek meer dan waard zijn.

Bezienswaardigheid 1: Wadi Dayqah Dam

De eerste stop brengt je via kronkelende bergweggetjes naar een metershoge dam. Deze zorgt ervoor dat het lager liggende gedeelte van Oman niet overstroomt. Vanuit de dam heb je van de ene kant een mooi uitzicht op de lagergelegen wadi en aan de andere kant op het grote koraal blauwe meer.

Oman

Bezienswaardigheid 2: Sinkhole

Bij het Hawiyat Najm Park vind je een bijzondere Sinkhole. De lokale bevolking gelooft erin dat deze is ontstaan door een vallende ster, maar de wetenschappelijke verklaring is dat de onderaardse rivier door erosie is gevormd.

Een mooie plek om te bezoeken, met helderblauw water en diverse vissen. Het is ook mogelijk om in de Sinkhole te zwemmen. Let als vrouw zijnde wel op of het gepast is om in je bikini het water in te gaan of dat het beter is om een dunne jurk of T-shirt aan te trekken. Dit geldt uiteraard voor alle openbare wateren in Oman.

Oman

Bezienswaardigheid 3: Fins Beach

Verlaat bij het dorpje Fins de snelweg, rijd vervolgens het dorpje door en weer uit. Houd de zee aan je rechterkant. Vanaf hier vind je diverse onverharde zandwegen die je naar het strand brengen. Geniet hier van een romantische picknick op een verlaten parelwit strand.

Oman

Bezienswaardigheid 4: Wadi Shab

Wat is een Wadi? Wadi’s zijn rivierbeddingen die in droge gebieden een vallei vormen tussen de bergen. Door het water ontstaan er weelderige groene oases met helder water, talloze palmbomen, kleurrijke bloemen en diverse soorten vogels. In sommige wadi’s en afhankelijk van het seizoen, kan je een verfrissende duik nemen.

Wadi Shab is één van de bekendste en meest bezochte wadi’s van Oman. De Wadi is in het begin breed en wordt vervolgens steeds smaller en eindigt in een meertje in een grot. Naast het bezoeken van de Wadi kan je in de omgeving mooie wandeltochten maken.

Wij hebben deze bezienswaardigheid niet bezocht, omdat het onduidelijk was of je met een normale auto de wadi kon bezichtigen.Vanaf de brug over de snelweg hadden we wel een mooi uitzicht op de Wadi (zie foto).

Oman

Bezienswaardigheid 5: Wadi Tiwi

Groene oevers, kleine watervalletjes en vijvers met vissen kenmerken Wadi Tiwi. Onderweg rijd je door twee traditionele Omaanse dorpjes. Vlak daarna gaat de weg stijl omhoog en ga je te voet verder als je met een normale auto bent. Met een 4WD is het uiteraard geen probleem om verder te rijden: ga helemaal naar de top voor een spectaculair uitzicht. Ook het vissersplaatsje Tiwi, waar je bij het verlaten van de snelweg langsrijdt, is een bezoekje waard.

Oman

Eindbestemming: Sur

Sur is een pittoresk dorpje waar nog altijd de traditionele Dhow boten gemaakt worden. Je kan de werkplaats bezoeken of langs de kust rijden waar de bootjes in het water meedansen op de golfen.

Sur heeft een eeuwenoude geschiedenis op het gebied van handel en vandaag de dag is het belangrijkste export product de wierook. Een belangrijk geneesmiddel is wierookhars, dit product wordt in verschillende natuurlijke medicijnen gebruikt.

Vanwege de hotelkamerprijzen en onze beperkte reistijd hebben wij ervoor gekozen om vanuit Sur terug te rijden naar Muscat (kleine 3 uur rijden). Heb je echter meer tijd dan raden wij je zeker aan om in Sur te overnachten. Vanuit Sur kan je een bezoek brengen aan het Ras al-Jinz schildpaddenproject in Ras al Haddd Nature Reserve. Of maak een avontuurlijke woestijnsafari met overnachting bij één van de dessertresorts.

Oman

Praktisch

De directe route van Muscat naar Sur is in totaal 200 km. Per bezienswaardigheid wordt dat uiteraard meer. Alles bezichtigen op een dag is wel teveel, maak een keuze zodat je niet ontzettend hoeft te haasten. Of vertrek erg vroeg in de ochtend, dan ben je ook de files in Muscat voor. > Klik op de kaart voor een vergroting.

Reisroute_klein

Maak je gebruik van een TomTom zorg er dan voor dat je de weg langs de kustlijn neemt. De TomTom stuurt je in eerste instantie door het binnenland, omdat de grote hoofdweg nog niet op de kaart staat. Ook zonder TomTom zijn de bezienswaardigheden gemakkelijk te vinden. Langs de weg staan deze aangegeven met speciale borden.

Let goed op dat je je wel aan de snelheid houdt, op de hele route staan om de zoveel kilometer flitskasten. Het zou toch zonde zijn als je aan het einde van je vakantie nog een flinke prent toegeschoven krijgt.

Heb je dit bericht gelezen dan zouden wij het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat!
Voor de liefhebbers: op ons Flickr-kanaal kan je alle foto’s bekijken van Oman en klik hier als je wil weten waar we nu uithangen.

Author: Saskia

Share This Post On

9 Comments

 1. Mooi geschreven!! Heel andere omgeving dan waar jullie je momenteel begeven he 😉

  XOXO,

  Post a Reply
 2. Prachtige foto’s, vooral de tempels en de blauwe luchten en zeeën, bergen, sfeer, kortom: indrukwekkend mooi!
  Groet Karin

  Post a Reply
 3. Mooie foto’s en leuk om te lezen! Er is zo te lezen ook behoorlijk wat veranderd sinds wij er in 2007 water (De dam is nieuw net als de brug die werd toen nog gebouwd). Reden genoeg om nog eens terug te gaan.

  De schildpadden vonden wij wel echt de moeite waard om voor te blijven slapen. Maar hopelijk kan je dat nog ergens anders zien.

  Post a Reply
  • Bijzonder dat het in zo’n korte tijd toch weer veranderd is. Ze zijn nog volop bezig in Oman, dus ik denk dat het over weer 7 jaar ook wel anders zou zijn. Wij waren precies in de periode dat het geen schildpaddenseizoen was, erg jammer. Maar inderdaad een reden om nog wel een keer terug te gaan. Sowieso willen we nog wel een keer terug naar Oman, vonden het echt geweldig!

   Post a Reply
 4. Hee!

  Echt super om te lezen over jullie avonturen voor Nieuw-Zeeland! Hele mooie foto’s van het indrukwekkende landschap en leuk dat er ook nog info bij staat. Heb nu al zin in je blog over Nieuw-Zeeland en ga nu nog verder genieten van wat jullie al gedaan hebben!

  X Karlijn

  Post a Reply
  • Hi Arnold,
   Leuk dat je een kijkje op onze travelblog!
   Oman heeft ons ook zo ontzettend verrast, wat een mooi en puur land.
   Kunnen ons goed voorstellen dat het er nu al anders uitziet. Het viel ons wel op dat er maar weinig toeristen waren.
   Dus nog wel een kans voor het land om zich daar verder in te ontwikkelen! (natuurlijk niet teveel, want het moet wel authentiek blijven ;))

   Groetjes,
   Saskia

   Post a Reply
 5. Mooie trip! We hebben een jaar terug ook Oman gedaan. Wat ik kan aanraden is Raz al Jins op het meest oostelijk puntje (dus iets verder dan Sur) om daar te overnachten in het zee schildpadden reserve. Een unieke ervaring deze te zien uit de zee en weer terug. Weet niet of ik een link kan posten, onze roadtrip: Oman Road Trip

  Post a Reply
  • Hey Chris,
   Thanks. Leuk dat jij ook in Oman bent geweest. Ik heb je post gezien, ook erg gaaf.
   Wij waren net in de periode dat het broed seizoen van de schildpadden er niet was. En aangezien we op een wereldreis waren vond ik het een beetje prijzig om daar te overnachten zonder de schildpadden. Maar in ieder geval goede tip voor iedereen die wel tijdens de goede periode in Oman is. Lijkt me een hele bijzondere en unieke ervaring!
   Groet,
   Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *