Portretten: heilige Sadhoes in beeld

De heilige sadhoes van Nepal zag je misschien al eens voorbij komen bij het BNN-programma ‘Spuiten en Slikken op Reis’. Wie van heerlijk foute Nederlandse televisie houdt herkent ze vast ook van het realityprogramma ‘Echte Meisjes Op Zoek Naar Zichzelf’. Ook wij stonden in Kathmandu oog in oog met deze heilige mannen en maakten, samen met Isabeau, een serie fotoportretten:

Sadhoes
Sadhoes
Sadhoes
Sadhoes
Sadhoes
Sadhoes
Sadhoes
Sadhoes

Achtergrond info: het opgeven van het aardse

Sadhoe betekent in het Sanskriet een goed persoon. Hij heeft plezier, rijkdom en juist handelen opgegeven om volledig toegewijd te kunnen zijn voor zijn spirituele bevrijding. Deze bevrijding behaalt hij door het opgeven van al het aardse en zich te richten tot de godheid Visnu of Shiva.
Ze zijn op zoek naar het verruimen van hun bewustzijn en het vergroten van hun mentale kracht. Dit gaat meestal gepaard met urenlang mediteren, zelfkastijding, dagen vasten en andere bizarre uitingsvormen, zoals het uitrekken van de geslachtsdelen of jarenlang alleen maar staan.

Bijzonder voorkomen

Met hun gedecoreerde voorkomen zien Sadhoes er erg bijzonder uit. Met het as van het vuur bedekken zij vaak hun gezicht, haar of het hele lichaam. Hun haar laten ze vaak lang groeien, omdat ze erin geloven dat het hen magische krachten geeft. De sadhoes die in rode, roze of okerkleurige kleding gehuld zijn en horizontale strepen op hun gezicht hebben aanhangen de godheid Shiva. De Vishnu aanhangers zijn herkenbaar in witte kleding en verticale strepen op het voorhoofd.

Video

Op Google kwamen we via de website van Droomplekken.nl een interessante video tegen die we tot slot ook nog graag met jullie delen:

Author: Saskia

Share This Post On

6 Comments

 1. Hee Rijnhout,
  Jongen, jij hebt een leuke nieuwe vriend gevonden, een pracht momentopname van twee tegengestelde polen…
  Bijzonder… speciaal Karin
  Goed om wat van de achtergrond te weten!

  Post a Reply
  • Hi Karin,
   Het is uiteindelijk toch niet mijn vriend geworden, hij vroeg iets teveel geld.
   Leuk dat je de foto boven je computer hebt hangen.
   Groetjes

   Post a Reply
 2. Ik vind dit altijd van die vieze mannetjes. (Letterlijk en figuurlijk).. Heb idd diverse programma’s (commercieel als intellectueel) gezien over deze typische figuren en ik loop er niet ze mee weg. Heb je geen beestjes overgehouden aan die innige omhelzing Rijn ?! (Zal andere opmerkingen voor me houden hihi)… Xxxx

  Post a Reply
  • Haha, ja ik vroeg me dat ook af. Ik was sowieso wel een beetje verbaasd dat Rijn er zo makkelijk tussen ging zitten en alle zijn gang ging gaan.
   Maar volgens mij rook het naar niks 😉
   Maar kan me voorstellen dat niet iedereen ze even leuk vindt

   Post a Reply
   • Het haar stonk niet.
    Aan hem heb ik geen beestjes overgehouden, aan andere dingen misschien wel, dat weet ik alleen nog niet… 😉

    Post a Reply
 3. Ha Rijnhout,

  Wat geinig! meschien goed voor( b.v burnout)om tot rust te komen.
  Mooie foto,s goed te zien wie wie is en naar de kapper hoeven ze ook niet.
  Vele groeten

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *