Skydiven: 1 big adventure

Wat gaat er door je heen als je op ruim 3,6 kilometer hoogte uit een vliegtuig springt?

Kim, een vriendin van mij, heeft een lijstje gemaakt met gave dingen die je in Nieuw Zeeland kan doen. ‘Taupo! Skydive, goedkoopste plek om dit te doen, prachtig uitzicht.’ Ik hoefde niet veel moeite te doen om Rijnhout over te halen om met mij mee te gaan, maar het duurde wel even voordat dit plan werkelijkheid werd. Want in Taupo was het bagger weer en ook bij de Fox Glaciers waren de weergoden ons niet goed gezind. Het moest zo zijn dat wij in Wanaka de sprong gingen maken.

Deze Skydive staat zeker op nummer 1 van de meest avontuurlijke dingen die ik tijdens deze wereldreis heb gedaan. Wat een beleving om ‘zomaar’ uit een vliegtuig te springen, terwijl ik soms doodsbenauwd en zwevend in een normaal vliegtuig zit.
Met deze blog delen we al onze ervaringen en belevingen van de reis en aangezien ik bijna wel zeker weet dat heel veel van onze volgers nog nooit de sprong gewaagd heeft deel ik mijn Skydive ervaring met jullie. Want wat gaat er nou eigenlijk door je heen als je uit een vliegtuig springt?

Wie is die jonge dame op de foto’s?
Na onze sprong ontmoetten we op de camping in Wanaka een Nederlandse familie. Het klikte ontzettend goed en we hebben samen een hele leuke tijd gehad op het Zuider Eiland. Karlijn wilde ook de sprong wagen en deed dat de dag erna. Wij gingen haar aanmoedigen en het was meteen een goede mogelijkheid om foto’s te maken.

Skydiven

De voorbereiding

Met een beginnende nerveuze kriebel melden we ons bij de receptie van Skydive Wanaka. Nadat we een instructiefilm hebben bekeken, vullen we onze formulieren in en verplaatsen we ons naar de aangrenzende ruimte. Hier staan lockers voor je spullen en krijgen we een skydive-overall aan. Vervolgens worden we in een speciaal harnas gehesen, waarmee we straks aan onze buddy worden vastgeklikt.

Skydiven

Check check, dubbel check. Al het materiaal wordt meerdere keren uitgebreid gecontroleerd. Alles moet natuurlijk wel goed (stevig) vast zitten.

Samen met nog een aantal andere avonturiers stappen we in het vliegtuig en binnen no time maken we vaart en stijgen we op. Wij hebben gekozen voor de skydive van 12,000 ft, we vliegen dus naar 3.650 meter hoogte.

Skydiven

Skydiven

45 avontuurlijke seconden

Dan is het moment daar. Voor me zie ik Rijnhout het vliegtuig uit storten.
Een paar seconde gaat er door me heen dat ik dit helemaal niet wil. Ik heb echter helemaal geen tijd om hierover na te denken, want ik ben nummer twee. Mijn Skydive begeleider schuift me zonder pardon naar voren, herhaalt nog één keer de voorschriften (mijn hoofd in zijn nek leggen, armen bij je houden, benen naar achteren en borst naar voren) en daar gaan we.

Skydiven

Het vliegtuig met 2 kleine witte stipjes in de lucht. De eerste twee zijn het vliegtuig uit gesprongen!

De eerste paar meters ga je op zijn kop en ik zie in een flits het oranje vliegtuig. Een angstige kriebel plaagt me in mijn buik. Dan voel ik iemand op mijn rug tikken. Bij het introductiefilmpje heb ik geleerd dat dit het moment is dat ik mijn armen los kan laten. Maar no way dat ik dat ga doen. Ik vind het wel best zo, met mijn armen dicht tegen mijn lichaam. Ondanks dat er iemand boven me zweeft heb ik het gevoel dat ik heel alleen daar in de lucht hang. Ik kan alleen maar denken dat ik het liefste zo snel mogelijk wil dat de parachute uitklapt, want dan zijn we ‘veilig’. Toch?!

Met absurde snelheid denderen we naar beneden. Ik ben het werkelijk die dit doet, het is geen droom. Mijn Skydive buddy neemt gelukkig de lead en pakt mijn armen om te laten zien dat ik kan vliegen. ‘Your flying!!!’.  Met mijn armen wijd als een vogel voel ik de wind langs me heen suizen. Wat een vrijheid, wat een kick! Onbeschrijfelijk!

Skydiven

Het zou er ongeveer zo uit hebben gezien – foto door Skydive Wanaka

Ik ben doodstil, kan niet schreeuwen, maar van binnen juich ik. Ik geniet met volle teugen, laat mijn controle gevoel los. Kijk om me heen en zie de prachtige toppen van de bergen, ik voel de tranen van de wind in mijn ogen prikken, de zon op mijn huid branden en onder mij stroomt de helderblauwe rivier.

Pang, de parachute schiet open. We worden afgeremd in snelheid. Het lijkt wel alsof met het openen van de parachute ook de toegang tot mijn emotie geopend wordt: “WAAAAAAAAAAAAAAAUUUUUWWWWW, this is AMAZZZZZZZZZING!!!’, raas ik uit.

Skydiven

‘Look there is your boyfriend.’ Ver onder mij zie ik een groene parachute met twee mannen eraan bungelen. Enthousiast draait mijn begeleider rondjes in de lucht. Ik ga van rechts naar links en het lijkt wel alsof ik in een achtbaan zit. Binnen no time voel ik me kotsmisselijk, want ik ben in de auto al heel snel wagenziek. Wat een pech, nu kan ik niet avontuurlijk naar beneden dalen. Maar beheerst en rustig zie ik in een tijd van een aantal seconden de grond steeds dichterbij komen. Nog even oefenen met het benen omhoog trekken en dan gaan we landen.

Skydiven

In de lucht oefenen met het benen omhoog trekken voor de landing.

Met een nette plof land ik in het gras. Met een aantal bewegingen word ik losgeklikt van mijn Skydive buddy. Ik blijf zitten waar ik zit. Laat dit intense gevoel over me heen komen.
Rijnhout komt met een brede grijns op mij afgerend. Hij trekt me omhoog en geeft me een kus. Daarna bedank ik mijn begeleider met een stevige knuffel. Het is eigenlijk heel bijzonder dat je je leven in handen legt van een vreemde. Maar deze vreemde heeft er wel voor gezorgd dat ik een unieke ervaring heb meegemaakt.

Skydiven

Skydiven

Skydiven

Praktische informatie

In Nieuw-Zeeland zijn er overal organisaties te vinden die Skydiven aanbieden. Wanaka schijnt één van de mooiste locaties in Nieuw-Zeeland te zijn. Je betaalt daarom ook iets meer dan bij andere organisaties.
Wij betaalden 319 NZ dollar per persoon, € 206,-. Via onze camping kregen wij per persoon 10 dollar korting. Bekijk de website voor de actuele prijzen.
Wil je je sprong zwart op wit hebben? Kies dan voor een foto- en/of filmpakket. Een mooie herinnering. Wij hebben hier niet voor gekozen (erg prijzig).

Skydiven is echt een dikke vette aanrader. Ondanks dat het wel een beroep doet op je dagbudget, is het een beleving die je je hele leven nooit meer vergeet!

Wat is het avontuurlijkste wat jij ooit wel eens gedaan hebt?
Zou jij de sprong durven wagen?

Author: Saskia

Share This Post On

6 Comments

 1. Heel gaaf zussie! Dat zou ik ook nog wel eens willen doen!

  Post a Reply
  • Zeker doen als je de kans krijgt!

   Post a Reply
 2. Dit lijkt me echt zo gaaf, maar ook zooooo eng dat ik het zelf nooit zou durven denk ik. De beschrijving van je ervaring neemt me voor nu al genoeg mee in de beleving (haha, ja ik heb echt hoogtevrees en zou het denk ik al doodeng vinden om alleen al in een klein open vliegtuigje te zitten. Maar super dat jullie deze ervaring met elkaar waargemaakt hebben. Dat pakken ze nooit meer van je af.

  Post a Reply
  • Over een paar jaar dan kan je het vast ook beleven, zonder dat je echt hoeft te vliegen.
   Misschien is dat wat voor je 😉

   Post a Reply
  • Oeps, als je hoogtevrees hebt dan moet je het wel heeeeel graag willen zou je deze stap gaan maken!

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *