Verslag TBEX Athene: deel 2

Na het verslag van TBEX Athene deel 1 volgt nu het verslag van de tweede helft.

Dag 4: de tweede congresdag

Na een enerverende eerste congresdag vol inspiratie, netwerken en gezelligheid is de tweede dag aangebroken.

Keynote | interview met travelbloggers Chris Saudinger & Tawny Clark van Captian and Clark
Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed hoe ik een verslagje moet schrijven van dit interview. Want het was slecht, nee correctie: niet slecht, maar SLECHT. Het is zelden dat ik zo snel afhaak bij een interview. Op het podium zit een koppel dat van reizen houdt en een succesvolle reisblog zijn gestart. Maar als je ze hoort praten over hun belevenissen en hun zakelijke samenwerkingen dan schiet bij mij het irritatielevel omhoog. Arrogant, onrespectvol en afgezaagd. Daar laat ik het bij. Op naar de volgende sessie!

Sessie 1 | Content: How to do more with iPhone Photography
Sarebeth Jones is een enthousiaste Amerikaanse dame die haar presentatie begint met de woorden ‘Bless your heart’, oftewel JUST STOP. Met flash, digital zoom en het fotograferen van bruin eten.

TBEX_Athene

Veel van haar tips kende ik al, maar een aantal zijn nice-to-know:

 • Je headphone kan je gebruiken als klikker voor het maken van een foto.
 • Snapseed is een handige Plugin ontwikkelt door Google voor het bewerken van je foto’s
 • Met de Pluging Typic Pro kan je mooie teksten en lettertypes aan je foto’s toevoegen.
 • Houd bij het maken van een foto de 1/3 compositie aan.

Sessie 2 | Commerce: Brand partnership, before you think Big, think Medium

Een duo presentatie door Katie Hammel en Sara Robles Romero. Katie is Senior Travel Editor bij Viator.com en Sara gebruikt social media to deliver happiness. Ze betrekken hun publiek bij de presentatie en zijn erg energiek, daarbij geven ze veel praktische tips die je meteen kan gebruiken voor je eigen blog.

Bijvoorbeeld de opdracht om 5 keywords te noteren die omschrijven wat je nu bent en daarna 5 keywords die omschrijven wat je wilt worden. Denk daarna goed na over welke merken daarbij passen die je kan benaderen voor een samenwerking.

TBEX_Athene

Met rake quotes als ‘Walk before you run!’ en ‘Almost everyone will make a good first impression, but only a few will make a good lasting impression’ overtuigen ze het publiek dat je niet altijd groot moet denken, maar klein moet starten. Motiverend!

Sessie 3 | TBEX Business: How to build an award winning blogger campaign
De laatste sessie die ik bijwoon is die van Kash Bhattacharya van Budget traveller. Kash is een expert in het bedenken van goede bloggers campagnes. Zoals Blogville voor de Emilia Romagna Tourism Board en Blogmanay voor Unique events. Doordat hij zelf al jaren de wereld over reist weet hij als geen ander wat de behoeften zijn van bloggers. De tip die hij mee geeft aan DMO’s is dat zij goed internet moeten regelen voor hun bloggers. Vraag hier dus naar als je op persreis gaat.

‘Travel is an emotional sell. Give bloggers the freedom to build an emotional relationship with your destination.’

In zijn presentatie laat hij een aantal video’s zien die onderdeel zijn van de campagnes die hij heeft ontwikkeld. Waaronder ook dit filmpje over Zuid-Afrika.

Closing session | Robert Reid
Het inhoudelijke programma wordt afgesloten met een clossing session van Robert Reid, Digital Nomad van National Geographic Traveler. Zijn presentatie staat helaas niet online, ik deel graag een aantal van zijn rake quotes:

 • Practicing travel to build your ‘Travel Muscle’ means sometimes going on your own
 • Add to the conversation, don’t add to the noise. Lees je in als je op reis gaat.
 • Don’t travel like a local, travel in company of locals
 • We understand the World better than anyone else

Ook deze dag ging ik weer gezellig met bloggers en twee Thaise kickboksers op de foto?

Farewell Street Event
Na het maken van een groepsfoto (zie banner) is het tijd om af te reizen naar de Pandrossou street market voor het Farewell Street Event. Ik vind dit het origineelste TBEX-event. In één lange straat kan je op verschillende plekken iets lekkers halen; bij het ene restaurant een broodje souvlaki, verderop een glaasje rode wijn, halverwege krijg ik ijsje aangeboden met onder andere cheesecake smaak en op een binnenpleintje staat de moussaka klaar. Je hoeft alleen maar met je TBEX-badge te zwaaien en dan is het smullen geblazen. De straat is verder gevuld met veel Griekse gezelligheid; muziek en joelende mensen, een DJ draait hippe plaatjes en ook andere toeristen kijken hun ogen uit. Samen met een groepje bloggers plof ik aan het einde van de straat neer op een gezellig terrasje.

Wanneer we richting station lopen kom ik Manouk van BOB tegen en samen met haar loop ik naar de ‘afterparty’. Hier maak ik kennis met nog meer bloggers, wissel ik visitekaartjes uit en dan haak ik echt af. Met de metro reis ik terug naar mijn hostel.

Dag 5: uitslapen, bezoek Acropolis en treintour

Na een aantal korte nachten met niet al te veel uurtjes slaap, besluit ik om vandaag rustig aan te doen. Ik blijf wat langer in bed liggen en na een warme douche is het tijd voor de activiteit waar ik al vanaf mijn aankomst in Athene naar uit kijk: een bezoek aan de Acropolis. Via TBEX heb ik een gratis toegangsticket en in de middag klim ik de helling op. Ondertussen neem ik een kleine break en schiet ik veel foto’s van het uitzicht over de stad. Het is druk, want het is zondagmiddag. Maar ik stoor me niet aan de mensen om me heen. Ik geniet van het uitzicht, de wind door mijn haren en de historische elementen. Altijd als ik zo’n plek bezoek dan ga ik in gedachte terug in de tijd en stel ik me de rijke Grieken voor die door de ruimte paradeerden, offers kwamen brengen aan de goden, bidden voor een betere oogst of misschien wel samen kwamen voor het bespreken van de oorlogsstrategieën. Het is een plek vol legendes en mythes; een echte eyecatcher van de stad Athene.

Mijn laatste TBEX-activiteit is de Treno sto Rouf-tour. Een oud treinstation vlakbij de wijk Gazi is omgetoverd tot een innovatieve venue. In oude treinwagons kan je dineren en daarna genieten van een (theater)voorstelling of optreden. Na onze rondleiding presenteren de obers een luxe 3-gangen diner dat ik me feestelijk laat smaken. Daarna verplaatsen we ons naar de Orient Express carriage waar een Griekse dame klaar staat om een aantal indrukwekkende nummers ten gehore te brengen terwijl ze wordt begeleid door een man achter de piona. Het raakt me en ik ben verrast door het enthousiasme van de eigenaresse en de passie waarmee deze mensen hun werk uitvoeren. Bijzonder, later meer!

TBEX_Athene1

Dag 6 & 7: sightseeing

TBEX is nu echt afgelopen en de laatste twee dagen gebruik ik om op zelf op ontdekkingstocht te gaan door de stad.
> Ben je benieuwd naar mijn tips? Lees dan mijn blog: ‘Groeten uit Athene’ (binnenkort online).

Conclusie: ‘Wat heeft TBEX mij gebracht?’

Bij het congres heb ik vooral veel nieuwe inzichten opgedaan op het gebied van bloggen en branding. Ik heb praktische tips gekregen waarmee ik direct aan de slag kan en waarmee ik ‘Groeten uit’ kan verbeteren. Daarnaast vond ik het een goede mix tussen het ontmoeten van nieuwe mensen, geïnspireerd worden, er lekker tussen uit zijn en op ontdekkingstocht gaan in Athene.
Het congres is wat mij betreft wel iets teveel Amerikaans georiënteerd en erg gericht op zenden. Dat laatste stoorde mij soms wel, omdat ik – met mijn evenementenachtergrond – natuurlijk weet dat het ook heel anders kan. Maar ik heb bovenal een hele leuke en gezellige tijd gehad en daarom vind ik TBEX een aanrader.

Check dit filmpje dat ik tegen ben gekomen op internet van een blogger die een videoverslag maakte:

Wil jij ook naar TBEX?

In 2015 staan er weer twee events op de planning:

 1. TBEX Europa: 30 april t/m 2 mei in Costa Brave, Spanje
 2. TBEX Azië: 15 t/m 17 oktober in Bangkok, Thailand

Prijs: Early bird ticket voor travelblogger $127, normaal $ 277
Je ticket geeft toegang tot het congres, het eten tijdens de congresdagen, je kan meedoen met gratis tours, feestjes en vaak nog heel veel meer (bijv gratis toegang tot bezienswaardigheden en gratis lokaal vervoer). In totaal heb ik voor 1 week € 500,- uitgegeven aan TBEX Athene, dat was inclusief early bird TBEX-ticket, vliegticket, overnachting en ‘zakgeld’.

Author: Saskia

Share This Post On

7 Comments

 1. Thnx dat je de info die je hebt gekregen op dit event met iedereen deelt Saskia! Ik vroeg me bijvoorbeeld al een tijdje af hoe je bij dit soort events aanwezig kunt zijn! Super handige tips staan erbij :) Dank!

  Post a Reply
  • Hi Kirsten,
   Graag gedaan! Bij dit event kan je je dus gewoon zelf inschrijven.
   Bij sommige events moet je gevraagd worden, maar dat gaat vaak via pers- & communicatiebureau’s.
   Zodra je op zo’n lijst staat krijg je e-mailtjes 😉
   Groetjes,
   Saskia

   Post a Reply
  • Thanks Manouk!
   Ja wie weet tot in Costa Brave :)

   Post a Reply
  • Hi Stephanie,
   Ja, lastig is dat. Ik vind de locatie ook iets minder tot de verbeelding spreken dan bijvoorbeeld Athene.
   En Bangkok dan? 😉
   Ik zou wel voor het earlybird ticket gaan, want dat scheelt een hoop geld!

   Groetjes,
   Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *