Te gast in een Moskee

Tijdens onze reis door India zagen we al veel moskeeën passeren. Daarna reisden we verder naar de Emiraten en het sultanaat Oman. In deze landen is ruim 90 % van de bevolking moslim en vullen honderden serene moskeeën de skyline. Voor mij is het een onbekende wereld, want wat gebeurt er nou precies achter die grote deuren?

Een onbekende wereld

Vandaag de dag worden we gevoed met veel negatieve berichtgeving over het islamitische geloof. Er is veel onduidelijkheid over de interpretatie en vertaling van de koran en het soms grote aanwezige verschil tussen de status van mannen en vrouwen. Ook de huidige berichtgeving over de islamitische Staat (voorheen ISIS) en haar daden maken het er niet veel beter op.

Maar het fijne aan reizen is dat je juist op ontdekkingstocht gaat door landen met onbekende tradities en gewoonten. Zo kan je zelf een beeld vormen met de dingen je ziet en meemaakt.

Ik vroeg mij al heel lang af hoe een moskee er van binnen uitziet.
Ben jij ook benieuwd? Reis dan met mij mee naar het Midden-Oosten!

De Sultan Qaboes-moskee in Musqat (Oman)

Musqat_Sultan_Qaboes-moskee

Oman stal mijn hart, met al haar vriendelijke mensen en haar bijzondere cultuur. In Oman bezocht ik voor het eerste keer een moskee van binnen. Iedere ochtend (behalve vrijdag) van 9.00 tot 12.00 uur opent de Sultan Qaboes-moskee in Musqat haar deuren voor toeristen. De toegang is gratis. Wel wordt er van je verwacht dat je gepast gekleed gaat. Dat betekent voor de vrouw: lange mouwen, hoofd bedekt met een sjaal (beide niet doorzichtig), lange broek of rok tot de grond. En voor de man: lange broek en lange mouwen.

Het is een mooie kans om alle pracht en praal die dit bijzondere gebouw herbergt van heel dichtbij te bewonderen.  Ik genoot ervan om door de verschillende ruimtes te dwalen, de frivole details te bekijken en meer te weten te komen over de sterke architectonische symboliek. Ik verwonderde mij over de grote overeenkomst met andere geloven.

De moskee fungeert niet alleen als gebedsplek voor de moslims, maar is tevens ook een ontmoetingsplek waar mensen samen komen en waar zaken gedaan worden en (dorps)problemen worden besproken. Er lopen vrijwilligers rond die je graag meer vertellen over het gebouw en het geloof.

Musqat_Sultan_Qaboes-moskee

Op internet heb ik een aantal interessante weetjes gevonden die ik graag met je deel (bron: Wikipedia):

 • In 1995 begon de bouw van dit immense bouwwerk. 6 jaar en vier maanden later werd het heiligdom opgeleverd.
 • De moskee is gebouwd uit 300.000 ton Indische zandsteen.
 • De grootste gebedsruimte is 74,4 bij 74,4 meter.
 • De centrale koepel is 50 meter hoog. De grootste minaret is 90 meter hoog.
 • De grootste gebedsruimte biedt plaats aan 6.500 moskeegangers en de gebedsruimte voor vrouwen is geschikt voor 750 personen. Samen met de ruimte op de binnenplaats, buiten en de doorgangen is er een totale capaciteit voor wel 20.000 moskeegangers.
 • Het meest spectaculaire item is het tapijt van de gebedsruimte. Met 1.700.000 knopen, 21 ton wegend, vier jaar productietijd en 28 verschillende kleurtinten, is het tapijt het één na grootste ter wereld.
 • In de bibliotheek is plek voor 20.000 boeken.

Ben je ook benieuwd naar dit gebouw, maar reis je binnenkort niet naar Oman?
In Oman zijn ze erg bij de tijd, want je kan online een rondleiding krijgen.

Handig: als je op één van de foto’s klikt dan krijg je automatisch een vergroting met een slideshow. 

De Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi (VAE)

AbuDhabi_Sjeik_Zayed-moskee

Nieuwsgierig naar meer, bezochten we ook in Abu Dhabi een moskee. De Sjeik Zayed-moskee is de op zeven na grootste moskee ter wereld; de voorgaande moskee valt daardoor een beetje in het niets, maar gelukkig hadden we die als eerste bezocht.

Het is een immens complex dat plaats biedt aan wel 40.000 moskeegangers. Wanneer Rijnhout en ik er zijn is het rustig en ik beeld me de biddende mensen in en in gedachte hoor ik de zingende Imam door de luidsprekers. Met uitzondering van vrijdagochtend is de moskee iedere dag te bezoeken tussen 9.00 uur en 22.00 uur.

AbuDhabi_Sjeik_Zayed-moskee

AbuDhabi_Sjeik_Zayed-moskee

Ook van deze moskee heb ik een aantal leuke weetjes op een rij gezet (bron: Wikipedia):

 • Zayd bin Sultan al Nuhayyan, de sjeik waarna de moskee is vernoemd, is de grondlegger en eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij ligt ook begraven in het bouwwerk.
 • Het ontwerp is gebaseerd op de Mongoolse en Moorse moskeearchitectuur.
 • De grootste gebedsruimte biedt plaats voor 9.000 personen. Twee ruimtes voor ieder 1.500 personen zijn exclusief voor vrouwen.
 • De moskee heeft vier minaretten van 107 meter hoog op iedere hoek. In totaal zijn er 82 koepels die de buitentuin en het hoofdgebouw bedekken.
 • Met een oppervlakte van 5.627 m2 is het tapijt de grootste ter wereld. Maar liefst 1.200 wevers hebben aan het tapijt gewerkt en samen circa 2.268.000.000 knopen gelegd.
 • Er is nog een wereldrecord behaalt: de moskee heeft de grootste kroonluchter hangen met een diameter van 10 meter en een hoogte van 15 meter.
Virtuele rondleiding

Handig: als je op één van de foto’s klikt dan krijg je automatisch een vergroting met een slideshow. 

Onbekend Oman

Bij terugkomst in Nederland vertel ik veel mensen enthousiast over het pure Oman. Ik merk dat veel mensen er onbekend mee zijn en er niet zo’n goed beeld over hebben. Ik krijg veel vragen of het wel veilig was om hier als vrouw te reizen, of ik geen hoofddoek moest dragen en niet lastig gevallen werd. Ik kan je 1 ding met overtuiging zeggen: ik denk dat Oman het vrouwvriendelijkste Moslimland is dat er bestaat. De mensen zijn zo vriendelijk, respectvol en oprecht.

Ik schreef er al eerder over: Oman is het enige land ter wereld waar de meerderheid van de bevolking de Ibadistische stroming van de Islam aanhangt. Dit houdt in dat zij geloven dat hun geloof nooit misbruikt mag worden als reden voor oorlog en bloedvergieten. Het geloof bewaart haar kracht en actualiteit door zich aan te passen aan de wisselende culturele, historische en wetenschappelijke omstandigheden.
Een mooi en aansprekend gedachtegoed!

Ben jij wel eens in een moskee geweest? 
Zo ja, waar was dat en wat zijn je ervaringen?

Author: Saskia

Share This Post On

6 Comments

 1. Spreekt me erg aan; vooral het laatst vermeldde gedachtengoed.

  Groet!

  Post a Reply
  • Leuk he!
   Rijn en ik zijn helemaal fan van Oman!

   Post a Reply
 2. Wij zijn ook in de moskee in Abu Dhabi geweest maar dan ’s avonds. Wow dat is echt een supermooi gebouw. Net als jij vonden we Oman ook een geweldig land. Kunnen ze geen bloggersreis organiseren voor bloggers die al fan zijn??

  De moskee in Bahrein heeft ook rondleidingen speciaal voor niet moslims. Best interessant zo leerde we dat iedereen volgens de Koran als moslim geboren werd. Je kunt je dus niet bekeren maar alleen terugkeren naar het ware geloof 😉

  Post a Reply
  • Hi Tikva,
   Ik vind het altijd zo leuk dat je op zoveel dezelfde plekken bent geweest van onze wereldreis!
   ’s Avonds lijkt het me ook heel gaaf om de moskee te bezoeken, dan is hij vast prachtig uitgelicht? Wel een uitdaging om dan mooie foto’s te maken.
   En ik ben helemaal voor zo’n bloggersreis, waar kunnen we ons inschrijven? 😉

   En dat van dat terugkeren naar je ware geloof is helemaal nieuw voor mij. Bijzondere theorie, eigenlijk best praktisch :)

   Post a Reply
 3. Wat een prachtige gebouwen! Wij vertrekken over twee dagen naar Sumatra waar de Islam ook de meest voorkomende religie is. Ik vind over het algemeen dat het in Azië ook heel fijn reizen is in Islamitische gebieden. Bij Oman had ik toch ook wel een ander beeld als dat jij nu schetst. Wordt ik toch nieuwsgierig om erheen te gaan!

  Post a Reply
  • Hi Simone,
   Ik ben benieuwd naar je ervaringen op Sumatra. Kan je daar ook een moskee bezoeken?
   Wij zijn op Java geweest en ook daar alleen maar goede ervaringen.
   In India heb ik wat minder goede ervaring met moslim mannen, maar ja… het blijft India.
   Maar Oman is echt super. Heb je het artikel over Oman nog gelezen? Ik weet zeker dat je het dan ook op je bucketlist gaat zetten 😉
   Ach, er is nog zoveel te ontdekken.
   Groet

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *