Veilig op eigen voet door Kenia reizen

In 2010 reisden we ruim 3.000 kilometer met een huurauto door Zuid-Afrika en Swaziland, dit jaar brachten we een bezoek aan Rijnhout zijn oom in Kenia en op eigen houtje gingen we op ontdekkingstocht door het westen van het land. We krijgen veel vragen van mensen of dit wel een goed idee is en hoe het staat met de veiligheid in deze landen. Vooral Nairobi en Mombassa staan bekend als erg onveilige steden en veel touroperators raden hun reizigers af om op eigen voet de stad in te gaan.

De sfeer op straat is heel anders dan in andere landen. Doordat er in Kenia verschillende bomaanslagen zijn geweest zijn er veel checkpoints. Dat begint al bij de Airport waar zwaar bewapende mannen rondlopen, ook als je een boodschap gaat doen in een shoppingmall is er een strenge controle. Je tas moet open en ze gaan met een metaaldetector langs je lichaam. Maar ondanks alles hebben wij ons geen één keer onveilig gevoeld.

Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Sommige tips zijn misschien een beetje vanzelfsprekend, maar juist je veilig voelen en zijn zit hem soms in kleine simpele dingen.

Actuele situatie

 • Houd de actuele situatie goed in de gaten, volg het (BBC) nieuws en lees de koppen van de kranten in de winkel of bij je hotel. Uit ervaring hebben wij gemerkt dat het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken soms wel erg drastisch is. Toen wij in Kenia waren werd het bijvoorbeeld erg afgeraden om naar Lamu te reizen. Wij hebben ons echter laten informeren door de collega’s van Rijnhout zijn oom, zij zijn werkzaam in dit gebied en wonen er ook. Uiteindelijk was er niks aan de hand, maar wie de huidige actualiteiten volgt heeft misschien wel meegekregen dat er onrust is in het gebied en dat de Amerikaanse ambassade haar medewerkers heeft terug gehaald (juni/juli 2014).

Openbaar Vervoer

 • Reis zoveel mogelijk met daglicht. Tegenwoordig mogen de bussen in Kenia niet meer na 21.00 uur reizen, dus er zijn geen nachtbussen meer. Let wel op: als je om 21.00 uur nog niet op plaats van bestemming bent dan wordt de bus gewoon stil gezet langs de kant van de weg en gaat hij de volgende ochtend pas weer rijden.
 • Reis met een bus organisatie die werkt met een bagageboy. Je tas wordt gelabeld en je ontvangt een kaartje met het nummer. Deze jongen zorgt voor alle bagage tijdens de reis.
 • Ga voorin de bus of Matatu zitten.
 • Zoek zelf je taxichauffeur of tuktuk-driver uit. Vaak is dit betrouwbaarder, dan iemand die maar blijft leuren dat je perse met hem mee moet.
 • Boek een hotel of verblijfplaats van te voren, zodat je weet waar je heen moet en je niet op zoek moet naar een hotel. Dat voorkomt onzekerheid (Doe dit overigens niet in Lamu, je krijgt ter plekke een veel betere deal en Lamu is relatief veilig!).

Geldzaken

 • Verdeel kostbare spullen op verschillende plaatsen. Je kan bijvoorbeeld de belangrijkste dingen in een geldbuidel onder je kleding dragen of wegstoppen in een geheim vakje. Leuk reisgadget: een portemonnee die eruit ziet als een stuk krant.  Je kan natuurlijk ook een echte krant hiervoor gebruiken.
 • Zorg dat je een ‘nep’-portemonnee in je broekzak hebt zitten met een kleine hoeveelheid aan valuta. Dit is niet alleen handig als je kleine bedragen moet betalen, maar stel je voor dat je overvallen wordt dan geef je in eerste instantie je fake-item af.
 • Scan belangrijke papieren, zoals je paspoort, visum en inentingen boekje, in en mail deze naar je zelf. Zo kan je digitaal altijd bij je waardevolle papieren. Mail ook je bankgegevens, belangrijke telefoonnummers, etc.

Spullen

 • Laat zoveel mogelijk je duren spullen thuis, vooral je sieraden. Een horloge is prima, maar geen opzichte juwelen. Je kan als vrouw zijnde in Kenia allemaal leuke ringen, armbanden en oorbellen kopen, waarmee je prima je outfits mee kan opfleuren.
 • Wij hebben weinig foto’s van het straatleven gemaakt. Een dure spiegelreflexcamera of iPhone steekt nogal af tegen de heersende armoede. Ga daarom niet ermee pronken, ook niet in de bus.

Gedrag

 • Gedraag je respectvol naar locals. Houd je aan de regels en gewoonten van een land. Kleed je als vrouw niet te opzichtig.
 • Ga niet midden op straat met een Lonely Planet of kaart staan. Als je de weg niet weet, vraag dit dan aan iemand in een winkeltje of bij een bank. In Kenia zie je overal beveiligingsmedewerkers voor banken, bezienswaardigheden en belangrijke gebouwen. Zij helpen je graag een handje verder.
 • Wil je feesten en lekker aan het bier? Doe dat dan lekker in je hotelkamer of gewoon als je weer thuis bent in Nederland. Als je dronken bent, ben je een makkelijk slachtoffer om beroofd te worden.
 • Wees alert, maar ook niet al te afstandelijk. Als (blanke) toerist ben je ook gewoon een interessante verschijning, mensen maken graag een praatje met je. Vaak merk je vanzelf wel als ze meer van je willen. In Mombassa werden we ‘achterna’ gezeten door een man die maar aan ons hoofd bleef zeuren. Blijf gewoon vriendelijk en zeg ‘I am Okay, thank you sir’ en loop lekker door. Als degene echt niet afhaakt loop dan een winkel, bank of openbaar gebouw binnen en ga naar de balie.

En tot slot, het allerbeste advies: ‘Ask a Local’ en dan met name bij je guesthouse of hotel. Zij kennen de buurt het beste en kunnen je goed vertellen of het wel of niet veilig is om ’s avonds nog even een hapje te gaan eten in de buurt of niet.

Kom je toch in een vervelende situatie?
Het is lastig om hier advies over te geven, want wij hebben dit echter nog niet meegemaakt. Maar bedenk je goed hoe waardevol je spullen zijn ten opzichte van je eigen veiligheid.

Heb jij wel eens een vervelende situatie meegemaakt waarin je je onveilig voelde op reis?
Wat heb je toen gedaan? We zijn benieuwd naar je advies!

Author: Saskia

Share This Post On

6 Comments

 1. Heel goed om anderen hierover te informeren.
  Fijne dag verder, groet Karin

  Post a Reply
 2. Goede tips sas!! (En Rijn natuurlijk 😉 ) xx

  Post a Reply
 3. Hoi Wij vertrekken Zondag naar Kenia,na het lezen van jullie ervaring ga ik toch met een geruster hard.(de melding van buitenlandse zaken deed ons wel even schrikken) We waren er al eens 20 jaar geleden en toen was het super dus hopen we dat het nu ook zo zal zijn het is voor de verjaardag van onze dochter ze wordt bij aankomst 18.Moeten jullie nog een paar extra tips hebben AUB laat het ons weten. Alvast bedankt

  Post a Reply
  • Beste Kurt,
   Een beetje late reactie, maar super leuk om te lezen dat je wat aan onze post hebt gehad.
   We hopen dat je een hele mooie reis hebt met je gezin en een super mooie verjaardag heb gehad voor je 18-jarige dochter!
   Wij zijn erg benieuwd hoe jullie het hebben gehad. En of jullie nog toevoegingen hebben voor ons artikel.
   Groetjes,
   Saskia

   Post a Reply
 4. Ik ben net terug van een rondreis in Kenia ( juli 2014 ) en ik sluit mij volledig aan bij jouw verhaal! Van te voren was ik behoorlijk gespannen door de verschillende berichten, ook van het ministerie en buitenlandse media. Ik heb mij nooit onveilig gevoeld en heb een ontzettende mooie reis gemaakt! Net zoals velen boekjes en reisorganisaties raad jij af om dure juwelen om te doen en om met een mooie spiegelreflex camera te ‘pronken’. Ik heb hier eigenlijk een hele andere ervaring mee. Zowel in Kenia als in Zuid-Afrika heb ik elke dag zilveren ringen en armbanden om gehad en er wordt bij wijze van spreken nog geen eens naar gekeken door de locals. Zowel ik als mijn reisgenoten konden deze gewoon blijven dragen. Wanneer wij in een dorpje in the middle of nowhere waren, dan maakte ik foto’s met mijn Canon. Dit was totaal geen probleem, sterker nog; velen locals wilden op de foto gezet worden zodat zij daarna op mijn schermpje hun eigen foto terug konden zien zodat ze eindelijk een keer zichzelf op een foto zagen staan. Dit leverde erg leuke ervaringen op! Hierbij heb ik mij ook nooit onveilig gevoeld en zolang je gewoon alert bent en weet wanneer je je dure camera tevoorschijn kunt halen dan is dit totaal geen probleem. Wel vind ik het goed dat jij mensen op de hoogte brengt van de veiligheid. Het is zo zonde als mensen deze reis laten schieten omdat zij er een onveilig gevoel bij hebben! Super dus dat je dit allemaal heb opgeschreven!

  Post a Reply
  • Hi Lisanne,
   Wat leuk dat je je ervaring deelt op onze blog.
   Het is inderdaad ook wel mogelijk om sieraden te dragen. Ik heb dat soms ook wel gedaan.
   Alleen zeker als je op eigen houtje door Kenia reist zou ik het niet aanraden om die om te doen als je bijvoorbeeld met de lokale bus gaat of ’s avonds nog ergens wat gaat eten in Mombassa. Beter voorkomen dan ‘genezen’, zeg ik altijd maar!
   En zeker gewoon foto’s maken van mooie momenten, want dat zijn herinneringen voor het leven. Alleen na het foto maken gewoon je camera weer netjes weg stoppen. Althans dat is mijn advies. In Azië laat ik mijn camera meestal de hele dag om mijn nek hangen. Maar dat vind ik in Afrika een wat minder fijn gevoel.

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *