Wereldreis spaartips

‘Jippie Joehoe, we gaan sparen!’. Nee, met dit gevoel begonnen wij niet echt met het vullen van onze spaarpot. Het is een onderdeel waar wij in het begin best tegen op zagen, maar uiteindelijk viel het reuze mee. We hebben wel veel moeten laten, maar krijgen er weer iets moois voor terug. Dat zorgt ervoor dat het sparen steeds sneller ging.

Onze wereldreis spaartips hebben we voor de liefhebbers op een rijtje gezet:

1. Maak een spaaroverzicht

Het eerste waar wij mee zijn begonnen is het in kaart brengen van alle geldzaken.Te beginnen met onze in en uitgaven. Wij hebben een overzicht gemaakt voor ons samen (gezamenlijke rekening) en per persoon. Wat zijn de gezamenlijke vaste lasten, de variabele kosten, onvoorziene uitgaven en de inkomsten. Geven we nu ‘onnodig’ geld uit?

Wat houden we dan over dat we kunnen sparen? Hiervoor hebben we een aparte sheet aangemaakt waarop we per maand de bedragen bijhouden. Ook grote inkomsten zijn hierin opgenomen, zoals belastingteruggave, rente aan het einde van het jaar en vakantiegeld. Alles werk met van te voren gegeneerde sommen, zodat het optellen automatisch gaat.

We hebben het bestand online gezet. Je ziet hier een weergave (met fictieve getallen). Mocht je geïnteresseerd zijn in het originele bestand, dan kan je ons mailen.

2. Creëer deadlines

Voor een wereldreis heb je duizenden euro’s nodig, dat heb je niet zomaar even bij elkaar gespaard. Wij hebben deadlines gesteld wanneer we dingen niet meer gingen doen. Zo gingen we een jaar geleden nog wel uit eten en op stap, maar vanaf begin 2013 niet meer. Ook hebben we in 2012 nog een mini-zomervakantie gehouden, omdat we wisten dat het anders erg lastig vol te houden zou zijn.

3. Fiscaal partnerschap & belasting betalen

Dit is een ingewikkeld onderwerp, waar we ons goed in verdiept hebben. Ook als je niet op reis gaat is het zeker de moeite waard om je hier eens in te verdiepen. Het levert je vaak belastingvoordeel op!

Woon je samen? Dan is de kans groot dat je fiscaal partners bent. Bij ons is dit het geval, omdat wij pensioenpartners zijn. Als je kiest voor fiscaal partnerschap dan vul je samen de belastingaangifte in. Je mag de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen tussen elkaar. Dit heeft invloed op de belasting en premie die je betaalt of terugkrijgt. Je hebt het meeste belastingvoordeel als degene met het hoogste inkomen de kosten aftrekt, omdat diegene ook het meeste belasting betaalt.
> Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de site van de Belastingdienst

Bovenstaande heeft ook invloed gehad op de periode dat wij op reis gaan. Aangezien een belastingjaar van januari tot december loopt is het belastingtechnisch interessanter om halverwege het jaar weg te gaan. Zo werk je een aantal maanden van het belastingjaar, en kan je dat jaar dus ook een belastingteruggave invullen. Als je helemaal niet werkt kan dit niet. Ook zijn wij hierdoor het gehele jaar nog fiscaal partners. Je hoeft namelijk niet een heel jaar op hetzelfde adres te staan ingeschreven, als is het maar een paar maanden dan kan je er alsnog voor kiezen om het gehele jaar fiscaal partners te zijn.

Middeling
‘Middeling is een regeling van de Belastingdienst om mensen met een wisselend inkomen tegemoet te komen. Zij betalen namelijk in bijna alle gevallen meer belasting dan wanneer het inkomen over de gehele periode gelijk zou zijn. Door belasting middelen krijg je al snel honderden euro’s belasting terug.
Met inkomensmiddeling wordt het gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten jaren berekend. Vervolgens wordt berekend hoeveel belasting er op basis van dit gemiddelde inkomen per jaar betaald zou moeten worden.’
> Erg interessant, lees meer over hoe je middeling kan toepassen op de site van Belastinghelden

Studieschuld
In Nederland moet je belasting betalen over je spaargeld als je een bepaalde grens over gaat. Dit kan wel eens het geval zijn als je een wereldreis gaat maken. Je studieschuld is aftrekbaar van dit bedrag!
Let wel goed op voor hoeveel % rente je lening vast staat. Bij Saskia is het rentepercentage zo laag dat zij ervoor gekozen heeft iedere maand een vast bedrag te sparen op de spaarrekening. Tijdens de wereldreis is zij verplicht iedere maand een bedrag terug te betalen, zorg ervoor dat je dit soort dingen goed regelt voordat je op reis gaat!
> Lees meer over aangifte doen van spaargeld op de site van de Belastingdienst

4. Aankoop & verkoop spullen

Ondanks dat wij al een aantal keer op reis zijn geweest is er toch nog een hele waslijst aan spullen die je nodig hebt voor zo’n lange reis. We hebben de aanbiedingen van Perry Sport en Bever goed in de gaten gehouden. Dit zorgde ervoor dat we vele honderden euro’s bespaarden op bijvoorbeeld wandelschoenen, backpacks en 3-in-1-jassen.

Verkoop
Welke spullen gebruik je nog echt? Met Koninginnedag hebben we ruim 180 euro opgehaald met de verkoop van kleding, schoenen en andere spullen. Alle beetjes helpen. Ook marktplaats doet het erg goed voor de duurdere producten.

5. Zorgverzekering

Voor je reis heb je reisvaccinaties en soms ook malariapillen nodig, door vroegtijdig te kijken of je hiervoor goed verzekerd bent kan je veel geld besparen.
> Wij schreven hier een blog over

6. Overig

• Zeg abonnementen tijdig op, bijvoorbeeld: ANWB, sportschool en tijdschriften
• Doe boodschappen met een lijstje & ga naar een goedkope supermarkt
• Houd de wisselkoers van vreemde valuta goed in de gaten, dit kan gunstig zijn bijvoorbeeld bij de inkoop van Amerikaanse Dollars
• Koop een spaarpot en gooi daar je kleingeld in
• Word lid van nieuwsbrieven, zoek kortingscodes op internet en kijk voor goede deals bij Groupon
• Ga winkelen bij een outlet, zoals die van Bever of in Batavia Stad

We hopen dat je met deze wereldreis spaartips een beetje op weg geholpen bent. Tot slot is het natuurlijk ook een verandering van mindset. Je kan echt veel geld besparen als je eens kritisch als je uitgaves onder de loop neemt. Heb je die nieuwe broek wel echt nodig? In de zomer is een wijntje drinken op een kleedje in het park ook gezellig. Bedenk je goed wat je geld waard is: voor € 50,- kan je in een Aziatisch land heel veel en vaak lekker eten!

En je kan jezelf natuurlijk altijd voornemen dat je na je reis van je eerste salaris weer eens goed gaat shoppen. Maar grote kans dat je daar dan helemaal niet zoveel waarde meer aanhecht!

Author: Saskia

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *