Zorgverzekering opzeggen

Je zorgverzekering opzeggen als je voor langere tijd op reis gaat? Op internet hebben we veel verhalen gelezen dit onderwerp. Er is veel onduidelijkheid over en zorgverzekeraars hanteren allemaal weer andere regels. Daarom besloten we ons vroegtijdig in dit onderwerp te verdiepen.

Opzegbeleid

Aan het einde van 2012 hebben we onze verzekeraar Interpolis gemaild met de vraag wat hun opzegbeleid is. Onze vragen werden in behandeling genomen door het CCB Achmea (het Competence Center Buitenland van Achmea, de moederorganisatie van Interpolis).

Voor de geïnteresseerden volgt hierna de mailwisseling:

Ik ga mij volgend jaar halverwege het jaar uitschrijven bij het GBA (vanwege een verblijf van langer dan 8 maanden in het buitenland van de 12). Dan is mijn zorgverzekering ook niet geldig meer. Hoe kan ik mij dan bij jullie uitschrijven? Voldoet mijn uitschrijving bij het GBA om mij bij jullie af te kunnen melden?
Gaat u korter dan 1 jaar naar het buitenland?
U blijft verplicht verzekerd als u korter dan 1 jaar naar het buitenland gaat en daar niet gaat werken. Wij stoppen uw verzekering dan niet. Uitschrijving bij de gemeente heeft hier geen invloed op.
U gaat langer dan 1 jaar naar het buitenland?
Uw zorgverzekering moet beëindigd worden per uw vertrekdatum. Ook wanneer u gaat emigreren of gaat werken in het buitenland vervalt uw recht. De overheid verplicht ons dan de zorgverzekering te stoppen.
In beide gevallen dient u ons op de hoogte te stellen.
Wij verwachten dat wij 14 maanden in het buitenland verblijven. Echter is dit niet 100% zeker. Wat zijn de consequenties als wij eerder terug komen? Wanneer wij wel onze verzekering hebben stopgezet?
Uw recht op de zorgverzekering stopt U verwacht 14 maanden in het buitenland te verblijven. Daarom kunt u de zorgverzekering niet houden. Keert u eerder terug dan kunt u zich weer aanmelden voor de zorgverzekering Wij zijn u dan graag van dienst.
Hoe zit het met mijn eigen risico als ik halverwege het jaar vertrek? Is dat dan nog steeds 320 euro? Of 160 euro, omdat het een half jaar is.
Het verplichtte eigen risico wordt inderdaad verrekend wanneer de polis wordt gestopt. U betaald dus alleen eigen risico over de maanden dat u wel verzekerd was.

Ons advies is om dit soort zaken altijd per e-mail af te handelen. Aangezien je dan alles zwart op wit hebt staan. Bij Achmea heb je geen vast contactpersoon voor je mailwisseling. Daarom hebben wij een aantal cruciale vragen dubbel gesteld, om er zeker te zijn dat wij twee keer hetzelfde antwoord kregen.

Wij zijn zeer tevreden over de afhandeling van onze vragen en hoefden daardoor dus niet te switchen van zorgverzekeraar. Met een aanvullende verzekering werden ook de kosten voor vaccinaties en malariatabletten 100% vergoed. Meer informatie over dit onderwerp? Lees de blog reisvaccinaties.

Daadwerkelijk opzeggen

Begin mei, ruim 3 maanden voor de vertrekdatum, hebben we uiteindelijk de mail gestuurd waarmee we daadwerkelijk onze zorgverzekering opzeggen. Ondanks dat we onze verzekering gezamenlijk hebben afgesloten hebben wel beide apart opgezegd.

Vanaf 1 september 2013 ga ik voor minstens 14 maanden naar het buitenland. Hierbij wil ik mij dus mijn huidige zorgverzekering en aanvullende verzekeringen opzeggen. Bij de mail zijn alle contactgegevens toegevoegd.
Ik heb meer informatie van u nodig U gaat verhuizen naar het buitenland. U heeft misschien geen recht meer op de Nederlandse zorgverzekering. Dit gaan we bekijken. Wij doen dit aan de hand van uw antwoorden. Wij hebben de volgende gegevens nodig: – Heeft u een persoonlijk inkomen?
– Ontvangt u inkomen uit het buitenland?
– Uit welk land ontvangt u een inkomen?
– Welk soort inkomen heeft u? (AOW, arbeid, pensioen of iets anders)
– Vanaf welke datum ontvangt u dit inkomen?
– Werkt u zelfstandig?
– Werkt u langer dan 3 maanden achter elkaar in het buitenland?
– Werkt u als ambtenaar in Nederlandse diplomatieke dienst?
– Verblijft u alleen voor studie of stage in het buitenland?
– Werkt u voor een Volkenrechtelijke organisatie?; zo ja, voor welke organisatie?
– Werkt u voor het international transport?; zo ja, voor welk transport?
– Is er een andere reden voor het verblijf in het buitenland? (vakantie, medische redenen?)
– Hoeveel dagen/weken bent u in het kalenderjaar in het buitenland?
– Wat is uw nieuwe adres?
– Bent u via een Nederlandse werkgever gedetacheerd naar het buitenland?; Zo ja wat is de begin en einddatum?
– Verhuizen uw gezinsleden ook naar het buitenland?; zo ja, wat zijn de relatienummers van deze gezinsleden?
– Ontvangt 1 van de gezinsleden een inkomen uit Nederland?; zo ja om welk soort inkomen gaat het?
– Blijft u uw Nederlandse rekeningnummer gebruiken?; zo nee dan heb ik de naam van de buitenlandse bank, rekeningnummer, IBAN en BIC code nodig
Ik ga niet verhuizen naar het buitenland, maar ik ga een wereldreis maken. Note: met daarbij alle bovenstaande vragen ingevuld.
We hebben uw zorgverzekering per 30 augustus gestopt U gaat langer dan 12 maanden in het buitenland verblijven zonder inkomen uit Nederland. In deze situatie kan men de zorgverzekering niet houden.

U ontvangt ruim vóór de einddatum een brief van ons Hierin bevestigen wij het stopzetten van uw zorgverzekering. 

 

Je zorgverzekering opzeggen was bij ons dus niet zo’n probleem. In de tussentijd hebben we ook ons verdiept in een nieuwe reisverzekering. Nadat we het zwart op wit hadden staan hebben we meteen een reisverzekering afgesloten.
Hier schrijven we binnenkort ook een blog over!

 

Author: Saskia

Share This Post On

2 Comments

 1. Bedankt voor de informatie! Ook ik ga op wereldreis en hoor veel verschillende dingen over wel of niet opzeggen. Waar ik wel naar benieuwd ben is of het gemakkelijk was om weer opnieuw bij terugkomst je aan te melden voor een zorgverzekering, ik heb namelijk mensen horen zeggen dat je dan misschien op keuring moet (?)

  Post a Reply
  • Hoi Ann,
   Graag gedaan. Wij merkten dat er veel verschillende berichten de ronde doen over dit onderwerp. Gelukkig ging het bij ons vrij makkelijk. Wij hebben nog geen ervaring met het opnieuw aanmelden bij onze zorgverzekeraar, omdat we nog steeds op reis zijn. Maar dat keuren is volgens mij alleen als je veel bij wil verzekering. Met 1 of 2 ster en normale tandartskosten kan je je (als het goed is!) gewoon zo weer aanmelden.
   Veel succes met alle voorpret van je wereldreis! Mocht je nog vragen hebben dan weet je ons te vinden.
   Groet,
   Rijnhout en Saskia

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *